1. Haberler
  2. Güncel
  3. 10 yıl aradan sonra K Yetki Belgesi tekrardan Van TSO’ya verildi

10 yıl aradan sonra K Yetki Belgesi tekrardan Van TSO’ya verildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van TSO Yüksek İstişare Toplantısını gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen toplantıda önemli konulara değinilirken, Van’ın içinde bulunduğu sorunlar ve ekonomik darboğaz da tartışılan konular arasındaydı. Toplantıda, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı ile çalışılması ve Van’ın içinde bulunduğu ekonomik çöküşün sebeplerinin ortaya çıkartılması önerisi dikkat çekti. Ayrıca bundan 10 yıl önce Van TSO’dan alınan K Yetki Belgesi’nin tekrardan geri iade edildiği açıklandı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası(Van TSO) bünyesinde yılda 4 kez toplanan Yüksek İstişare Toplantısı(YİT) gerçekleştirildi. Üyeleri Van TSO tarafından belirlenen YİT üyeleri, önemli konuları gündeme getirdiler.

Toplantıda ilkin Van TSO’nun 6 aylık faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Sonrasında Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva kısa bir konuşma yaptı.

Takva, Irak Kürdistan Bölgesi ziyareti ve çalışma programı hakkında bilgi verdi. 25-28 Haziran 2024 tarihleri arasında Irak Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ettiklerini kaydederek, “İlk ziyaretimizi 2 yıl önce gerçekleştirmiştik. Oradan çok olumlu ayrılmıştık. Bu yüzden Irak’a özellikle de Kürdistan Bölgesi’ne daha fazla gitmemiz gerektiğini düşünerek bu yılda bir ziyaret gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı.

‘Kürdistan bölgesi potansiyelini iyi değerlendirmemiz gerekiyor’

10 yıl aradan sonra K Yetki Belgesi tekrardan Van TSO’ya verildi - van tso yitKonuşmasında Takva şu ifadeleri kullandı:

“Duhok ile Erbil’de çok önemli, verimli ziyaret ve görüşmeler gerçekleştirdik. Irak Kürdistan Bölgesi halkı ile bölge halkımızın yaşam perspektifi örtüşüyor. Bu nedenle; bu potansiyeli iyi değerlendirmemiz gerekiyor.

Yaptığımız ziyaretlerin ardından Erbil’e önümüzdeki günler 50 kişilik bir iş insanı heyeti göndermeyi planlıyoruz. Bu şehrimizin hem ticaretine hem de turizmine ciddi katkı sunacaktır. Bu anlamda sizlerin de bu heyetin içerisinde olmasını istiyoruz.

K Belgesi yetkisi yeniden Van TSO’ya verildi

6 Aylık faaliyetlerimizde gördüğünüz üzere ‘K Türü Belgesi’ni Odamız yeniden vermeye başladı. Odamızın prestij meselesi olan K Türü Belgesi’nin yargı süreci 10 yılın ardından tamamlandı ve Ulaştırma Bakanlığı yetkiyi yeniden Odamıza verdi. Bu Van TSO’nun itibarını geri alması demektir. Bunu önemsiyoruz.

‘Van TSO Eğitim Vakfı 5-10 yıl sonra belki üniversiteye dönüştürülür’

Eğitim Vakfı projesi şehrimize lazım bir eğitim projesidir. Hem Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın hem de şehrimizin bu eğitim ve kültür vakfına ihtiyacı var. Bu projeyi de siz değerli Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz ile hayata geçirmek istiyoruz. Sizlerin de bu vakfın içinde olması en büyük temennimizdir. 5-10 yıl sonra belki de bu vakıf bir üniversiteye dönüşecektir. Biz buna öncülük edelim.

Toplantıda konuşan Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz toplantının gündem maddelerinin yanı sıra İlimizin çözüm bekleyen sorunları ve yapılması gereken çalışmalar hakkında önerilerde bulundu.”

YİK  toplantısına katılan üyeler şu açıklamalarda bulundu:

Ağa Beyazağaç

Eğitim Vakfı’na oda ve Yüksek İstişare Kurulu’nun yanı sıra dışardan da katılım ve desteğin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Elbette biz işin başında olalım ancak dışardan destekte vakfımızı güçlendirecektir.

‘İnsani gelişmişlikte 78.sıradayız’

Feridun Irak

Van’ın ekonomik göstergeleri ortada. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da ne yazık ki son sıradayız. İnsani gelişmişlikte 78’inci sıradayız, eğitimde 75’inci sıradayız. Bir veriden daha bahsedeyim size; yaşam ortalaması en düşük olan son 5 il içerisindeyiz.

Özelde Van ile ilgili sorunlara gelecek olursak. Üyelerimizin ve içine esnaf sanatkarların üyeleri de dahil edilecek şekilde denetimlerin yapılması gerekiyor. Ne yazık ki esnafın hali çok kötü durumda. Bu noktada ciddi eksiklikler var. Seyyar satıcılar ne yazık ki bu kentte ciddi sorunlara neden oluyor. Cumhuriyet Caddesi’nde seyyar satıcı sorunu var. Bununla birlikte kaldırım işgalleri almış başını gidiyor. Bunların son bulması gerekiyor.

Van tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin bir numaralı şehriydi’

Van şehri 1970’li yıllarda tarım ve hayvancılık bakımından Türkiye’nin bir numaralı kentiydi. Tabiri caizse yıldızdı. Bütün Orta Doğu’ya, Sovyet Sosyalist ülkelerine Van’dan hayvan ihraç edilirdi. Bu yüzden de şimdi Erzurum’da olan İhracatçılar Birliği o dönemde Van’daydı. Ne yazık ki bunu kaybettik. Aynı şekilde turizm. 70’li yıllarda Türkiye’ye gelen turistin yüzde 10’nu Van’a gelirdi. 2 milyon turistin 200 bini o dönem Van’a geliyordu. Şimdi ile oranladığımızda 50 milyon turistin 5 milyonun Van’a gelmesi gerekiyordu. Nerde? Maalesef yok. Sanayileşme meselesi. Van’da zamanında akü fabrikası vardı. Van-Et kurulduğu zaman sadece Van’ın ve Türkiye’nin değil, Orta Doğu’nun ve Balkanların en büyük ve en başarılı fabrikasıydı. Yün İplik Fabrikası gibi daha nice fabrikalar vardı.

‘Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı ile çalışmalıyız’

Bu kadar potansiyeli olan, bu kadar güçlü olan ve zamanında bu kadar büyük başarılara imza atmış bir il niçin bu durumdadır? Neden son sıradayız? Ne yapmamız gerekiyor? Bunun için Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı ile çalışmamız ve bunun sebeplerini ortaya çıkarmamız gerekiyor.

Kentsel dönüşümde 11 il artı İstanbul’a deprem ve yeni bina yapımından dolayı 1.5 milyon lira destek verildi. 750 bin lirası hibe olacak şekilde. İkinci bu iller proje mimari destek veriliyor. Bunun gibi çok sayıda destek var. 11 İl ve İstanbul’a verilen bu destek Van’a verilmedi. Van deprem görmedi mi? Van’da şu anda 10 bin daire ağır hasarlı ve yıkım verilmiş. Elazığ’daki deprem Van’ın 10’da biri kadar ancak Elazığ’a destek verildi, Van’a verilmedi. Van, Kentsel Dönüşüme dahil edilmeli.

‘Ne yazık ki bir arpa boyu yol bile alamadık’

Abdulkerim İnce

Her platformda olduğu gibi buradan da dile getirmek istediğim ve İlimizin en büyük sorunu olan Ferit Melen Havalimanı ve uçak seferleri sorunumuz ne yazık ki devam ediyor. Ne yazık ki şu ana kadarki tüm çabalarımıza rağmen bir arpa boyu kadar yol almış değiliz. Bunun için daha ciddi adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Tüm kent dinamiklerinin içinde yer alacağı bir oluşum ile sorunu en üst mercilere ve ilgili kurumlara, yetkililere iletmeliyiz. Van’ın bu sorunun artık çözüme kavuşturulması gerekiyor.

‘Enflasyon Muhasebesi yeniden gözden geçirilsin’

Faysal Değer

Vergi Kanunu’nda gündeme gelen Enflasyon Muhasebesinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu durum tüccarlar için olumsuz bir durum teşkil etmektedir. Bu noktada gerekli kurum ve şahıslara sorunun boyutu ve getireceği sorunlar aktarılmalıdır.

‘Çilli Sınır Kapısı hayata geçirilsin’

Ali İhsan Çınarbay

Çaldıran İlçemizin en büyük beklentisi olan Çilli Sınır Kapısı’nın hayata geçmesi gerekiyor. Bunun için girişimlerde bulunması gerektiğini talep ediyoruz. İlçenin bir diğer önemli beklentisi Çubuklu Barajı. Barajın ivedilikle tamamlanması gerekiyor. İlçe genelinde maddi geliri daha alt seviyede olan vatandaşlara doğalgaz verilmesi konusunda sorunlar var. Bu ayrımın ortadan kaldırılması gerekiyor.”

Serhat News

Tepki Ver | mutlu1
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
10 yıl aradan sonra K Yetki Belgesi tekrardan Van TSO’ya verildi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir