Hakkari’nin Geçimli Köyü’nde, 120 yıllık tarihi bulunan su değirmeninde öğütülüp tahine dönüşen susamlar hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretiliyor.
Hakkari Objektif’in haberine göre, uzun süre tok tutması, vücuda enerji vermesi nedeniyle ramazan ayı ile kış aylarında en çok tüketilen gıdalardan biri olan tahin, Hakkari’nin Geçimli Köyü’ndeki tarihi su değirmeninde hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretiliyor.
Lezzeti ile meşhur Geçimli Tahini’nin üretimi ise oldukça meşakkatli. Baharın ilk aylarında köyün üst bölgesindeki küçük tarlalara ekilen ve yaz boyunca çapası yapılıp biçilen susamlar, kurutma işleminden ayıklanıp kavrulma aşamasına kadar farklı farklı aşamalardan geçiriliyor.
Bu zorlu süreçler de ise en büyük yük kadınların omuzunda. Torbalara konulan susamlar erkekler tarafından sopalarla dövülerek kabuklarından ayırılırken, kadınlar da susamları soğuk suda yıkıyor.
Eşi ile birlikte köydeki tarlasında susam ektiğini anlatan Fetiha Ertuş, “Bahar aylarında tarlamızda ekim yapıyoruz. Sonra susamları kaldırıp kurutuyoruz. Daha sonra suda yıkıyoruz. Değirmene götürüp beyazlatıyoruz. Tencerelere koyup özenle yıkıyoruz. Sonra yeniden değirmene götürüp kavuruyoruz. Son olarak değirmende tahine dönüşüyor. Genelde ihtiyacımız için üretiyoruz. Artanı ise satıyoruz,” dedi.
Teknolojiye meydan okuyan ve suyla çalışan değirmenin sahibi İsmail Ediş ise tahin hazırlamanın meşakkatli bir iş olduğunu söyledi.
Haziran başında susamın ekildiğini anlatan Ediş, 3 ay sonra çıkarttıkları susamın değirmene getirilip tahin olana kadar 7 ayrı işlemden geçirildiğini ve yörenin en kaliteli tahinini elde etiklerini kaydetti.
Serhat News
(YK)