15 kat zamlı fatura isyan eden Altun ailesi: ‘Ödeyecek imkânımız yok’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Haber – Van’da yaşanan Serkan Altun’un elektrik faturası bir ayda 15 kat arttı. Evinin bütün odalarını kilitleyip bir odaya sığınan aile, faturayı ödeyecek güçleri olmadığını söylüyor. VEDAŞ’a göre ise fatura miktarında bir sorun yok.

Elektriğe mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam geldi. Elektrik zammı 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olması sonrası faturalara yansıtılan rakamlar yurttaşların belini büküyor. Van’ın Erciş İlçesi Çınarlı mahallesinde ikamet eden 3 kişilik Altun ailesine, bin 8 yüz bir TL’lik fatura gönderildi. İnşaat işçisi Serkan Altun’ın iddiasına göre sadece kendisine değil komşularına da benzer oranda fatura gelmiş: “Bu faturayı ne ben ödeyebilirim neden başka biri. Karanlık günler bizi bekliyor.”

15 kat zamlı fatura isyan eden Altun ailesi: ‘Ödeyecek imkânımız yok’ - TEDAS

‘Bir ayda 15 kat zamlı fatura geldi’

Altun ailesinin bir önceki ay faturaları 150 TL gelmiş. Bu ay geçen aya göre on beş kat daha fazla gelen faturasındaki bu artışa anlam veremeyen Altun, “Bu ay gelen fatura için VEDAŞ bürosuna şikâyete gittim. Aradan birkaç gün geçti eve bir ekip gönderdiler. Ekipler ellerinde tornavidayla bir iki kabloya dokunarak,’ Senin elektrik tesisatında problem var. Elektrik tesisatını yeniden çek’ dediler. Ben abonelik başvurusunda bulunurken gelip kontrol ettiler. O zaman bir sorun görememişlerdi ayrıca geçen ay normal gelen fatura nasıl olur da bu ay 15 kat artarak yüksek geliyor?” diye soruyor.

15 kat zamlı fatura isyan eden Altun ailesi: ‘Ödeyecek imkânımız yok’ - WhatsApp Image 2022 01 28 at 17.56.10 1

‘Fatura yüksek gelmesin diye bir odayı kullanıyoruz’

Son artan zamlarla birlikte yaşamın birçok alanında kısıtlamaya gittiğini ifade eden Altun, faturalara gelen zamanlarla çeşitli zorunluluklar getirmiş ev içinde. Artık evin tek odasını kullanmaya başlamışlar: “Evde TV, buzdolabı ve bir ampul dışında enerji tüketen başka da bir şey yok. Buna rağmen bu faturanın gelmesi akla hayale ziyan.”

‘Ödeyecek imkânım yok’

Altun yaşadığı ekonomik sorunları son olarak şu sözlerle anlatıyor: “Bana gönderilen son elektrik faturasını ben bir ay çalışsam kazanamam. Bu nedenle ödemem mümkün değil. Bu durumda faturayı ödeyemeyeceğim için bu karda ve kışta karanlıkta kalacağız. Sesimizi duyuramıyoruz. Bu açık bir soygundur. Yetkililere başvurularımız dikkate alınmıyor. Saatimi direğin tepesine çıkardıkları için saatte ne kadar enerji tüketmişim bilmiyorum. Saatin incelenmesini talep ettim, bunu da kabul etmediler.”

Yetkililere göre hata yok

Konu ile ilgili görüştüğümüz VEDAŞ yetkilileri kullanıcının aşırı tüketim yaptığını belirterek, abone sahibinin talebi üzerine incelemede bulunduklarını ancak yapılan incelemeler sonucu sistemsel bir hataya rastlamadıklarını belirtti.

Haber: İdris Yılmaz

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
15 kat zamlı fatura isyan eden Altun ailesi: ‘Ödeyecek imkânımız yok’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir