1. Haberler
  2. Güncel
  3. 9. Yargı Paketinde neler var, af gelecek mi?

9. Yargı Paketinde neler var, af gelecek mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toplumun önemli kesiminin merakla beklediği 9. Yargı Paketi çalışmaları devam ederken, yapılacak düzenleme ile birlikte kısmı ve kapsamlı bir affın olup olmayacağı da merak konusu. Hazırlanan yasa tasarısının içeriği tam olarak netleşmediğinden neleri kapsayıp neleri kapsamadığı da tam olarak kestirilememektedir.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 9. Yargı paketi ile ilgili, “Mevzuatımızda kısmi değişiklikler ve yenilikleri hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. Geçtiğimiz aylarda TBMM ‘de 8. Yargı Paketi’ni hayata geçirdik. Şimdi 9. Yargı Paketi‘nin hazırlıklarını tamamlamak üzereyiz” ifadelerini kullanırken, yargı paketinin kapsamı merak konusu oldu. Toplumun önemli kesimi ise yeni düzenleme ile birlikte af yasasının da hayata geçirilip geçirilmeyeceğini merak etmeye başladı.

  1. Yargı Paketi neleri kapsıyor?

Yansıya bilgilere göre yeni düzenleme ile birlikte 9. Yargı Paketinde şu düzenlemelerin olması bekleniyor:

  • Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda yapılan düzenlemelerin de yeni yargı paketinde olması bekleniyor.
  • Ayrıca yargı paketinde hak arama hürriyetinin etkin şekilde kullanılabilmesine imkan tanıyan düzenlemelerin de bulunması bekleniyor.
  • Denetimli serbestlikten kaynaklanan cezasızlık algısının ortadan kalkmasının sağlanması bekleniyor.
  • Toplumun cezaların caydırıcı olmaması ile ilgili algısının ortadan kalkmasına yönelik düzenlemelerin yer alması bekleniyor.
  • Suç örgütlerinin finansmanın önlenmesinde TMSF’nin kayyum olarak atanması da değerlendirilmekte.
  • Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, terörizmin finansmanı suçları, silahlı örgüte silah sağlama; bir şirketin faaliyetleri çerçevesinde işlenmişse kayyum atanmasına karar verilebileceği de değerlendirilmekte.
  • Yeni tip casusluk suçlarının caydırıcı şekilde soruşturulup kovuşturulabilmesine yönelik düzenlemelerin de yer alması bekleniyor.
  • Yabancı istihbarat örgütlerinin ülkemizde ki casusluk faaliyetlerinin önlenmesiyle ilgili kapsamlı yönelik düzenlemelerin yer alması bekleniyor..
  • Yargı Paketi‘nde Ceza İnfaz Sistemi ve mükerrer suçlarla ilgili düzenlemelerin de olması bekleniyor.
  • İkinci kez tekerrür hükümleri uygulanan hükümlülerle ilgili yeni düzenleme yapılabilir.
  • Ceza adaletinin sağlanması asıl amaç olacak.
  • Suçun işlenmesinin önüne geçilmesinin sağlanması da yargı paketinin hedefleri arasında olacak.

Pakette ayrıca;

  • İki soyadı kullanan evli kadınlara yalnızca kendi soyadını kullanma hakkı yönelik düzenlemelerin de yer alması bekleniyor.
  • Hakim ve savcıların terfi sisteminin güncellenebilmesi de pakette beklenenler arasında.
  • Sporda şiddete yönelik yeni önlemlerin pakette olup olmayacağı taslağın görüşmeleri sırasında ortaya çıkacak.
  1. Yargı Paketi İçeriği, Maddeleri, İnfaz ve Af Düzenlemesi

  2. Yargı paketi, cezasızlık algısını yok etmeye yönelik önemli düzenlemeler içeriyor. Özellikle, denetimli serbestliğin daha adil ve cezalarla orantılı hale getirilmesi amaçlanıyor. Ceza indirimleriyle ilgili somut bir bilgi ise mevcut değil.

– Hükümlülerin, koşullu salıverilme sürelerinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmeleri öneriliyor.

Sporda şiddetle mücadele için alınacak yeni önlemler, taslak görüşmeleri sırasında netleşecek. Ayrıca, cezaların caydırıcılığını artırmak üzere yaptırımların güçlendirilmesi de gündeme gelebilir.

  1. Yargı Paketi Mükerrer Suçlar ve Tekerrür 4/4 Hükümlüler

  2. Yargı paketinde mükerrerlere ilişkin denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme hükümlerinde değişiklikler yapılması bekleniyor. Halk arasında tekerrür veya 4 te 4 (4/4) hükümlüler olarak bilinen mahkumların cezaevinde kalma sürelerinin değişebileceği de Meclis’teki gündemde yer alıyor. Mükerrer suçlar mevcut düzenlemede alınan ceza kadar infaza gidiyor. Örneğin 4 yıl ceza almış ve mükerrer suç olarak işlenmiş bir cezanın yatarı 4 yıl olarak uygulanıyor. Mükerrer suçların şimdiye kadar çıkmış af veya infaz düzenlemesinden yararlanamaması mahkumlar ve aileleri tarafından gündeme taşındı. Genel af mükerrer mahkumlara ve mükerrer suçlara çıkacak mı sorusu hala cevap bulmuş değil. Ancak kanaatimizce mükerrer suçların infaz düzenlemesinde konu edilmesi hukuken doğru olacaktır.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
9. Yargı Paketinde neler var, af gelecek mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir