1. Haberler
  2. Özel
  3. Oktay Candemir yazdı: Devletin Roboski politikası: 100 bin TL tazminat, emeklilik

Oktay Candemir yazdı: Devletin Roboski politikası: 100 bin TL tazminat, emeklilik

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Roboski katliamının 10. Yıldönümünde hala sorumlular yargı önüne çıkarılmadı. AKP hükümeti ve kaymakamlar, mağdur köylülere bir miktar tazminat vererek Roboski davasını tamamen kapatmaya çalışıyor. Hükümetin talebini kabul etmeyen Roboski mağdurları; “ Biz sadece adalet istiyoruz. Katiller hesap verene kadar mücadelemiz sürecek” diyor.
Felaketlerle dolu 2011 Yılının son günlerine Türkiye yeni bir felaket haberiyle uyandı. 28 Aralık gecesi, Şırnak’un Uludere ilçesine bağlı Roboski (Ortasu) köyünde 21:39’da sınır hattında bir grup TSK F-16 savaş uçakları tarafından bombalandı. Bombardıman 22.24’e kadar sürdü ve sonunda öldürülen 34 kişinin PKK’li değil, Roboskili, çoğunluğu çocuk kaçakçılar olduğu ortaya çıktı. Katliam Türkiye’de infial yarattı. Başbakan Erdoğan sorumluluğu kabul edip gereğini yapmak yerine BDP’yi ‘Nekrofili’ (ölü sevici) ilan etti.
Kamuoyu katliamın aydınlatılmasını beklerken kısa bir süre sonra Roboski katliamını örtbas etmek için yeni bir konsept devreye sokuldu. Bu durum yargıya da yansıdı. Yargı, olağan bir yargısal süreç işletmeden takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı. Askeri savcılık, takipsizlik kararını, “bombardımanda ‘kaçınılmaz hata’ya düşülmesi” gerekçesine dayandırdı. Kararda, istihbarat raporlarının bölgeye yönelik bir eylem bildirdiği ve sınıra yaklaşan grubun davranışının kaçakçıya benzemediği vurgusu yapıldı. Oysa Uludere’deki yerel askeri birimler üslerini “Bunlar terörist değil, kaçakçı” diye uyarmıştı. Ancak savcılığın takipsizlik kararında, dosyasında bu ifadeler olmasına rağmen, bu bilgilere hiç değinilmeden karar verildi. Askeri savcılığın, takipsizlik kararına yapılan itiraz, Hava Kuvvetleri Komutanlığı askeri mahkemesi tarafından 1’e karşı 2 oyla reddedildi. Karşı oy kullanan hâkim albay, “kaçınılmaz” hata sonucuna savcılığın değil, mutlaka bir mahkemenin hükmedebileceğini belirtti ve soruşturmanın bu şekilde kapatılmasına karşı çıktı. Karşı oy kullanan hâkim albayın görev yeri değiştirildi.

Yargının takipsizlik kararı üzerine aileler AYM’ye başvuruda bulundu. AYM, Roboskili ailelerin yaptığı bireysel başvuruyu 53 başvurucudan 3’ünün avukatlarının vekâletnamesinin dosyada yer almadığı gerekçesiyle 15 gün içinde eksikliğin tamamlanması için tebligatta bulunduğu avukatın belgeleri 2 gün geç sunması nedeniyle ret kararı verdi. AYM, belgeleri 2 gün geç veren avukatın sunduğu sağlık raporunu “ağır, ameliyat gerektiren veya ölümcül bir hastalık” olmadığı gerekçesiyle kabul etmedi. Karar 1’e karşı 4 oyla alındı. Üye Osman Paksüt, bu kadar önemli bir dosyada avukatın sunduğu raporun kabul edilmesi gerektiği görüşüyle karara karşı çıktı.

Katliamın üzerinden 10 yıl geçti.34 kişinin ölümü nedeniyle tek bir kişi dahi gözaltına alınmadı, görevinden uzaklaştırılmadı. Roboski katliamı da tıpkı 33 kurşun, Kasaplar deresi, Zilan, Dersim’de yaşandığı gibi faili belli bir katliamdı. Bütün kamuoyunun baskısına rağmen hükümetin bu konuda ki çözümü ise biraz tazminat ve mağdur olan kişilere emeklilik vaadi oldu. Roboski mağdurları hükümetin bu talebini kabul etmeden mücadelesini sürdürüyor. Katliamı yapanlar cezasızlıkla ödüllendirilirken, devletin soruşturması ve mahkemelerinden geçmeyen tek bir Roboskili aile kalmadı. Görüştüğüm Roboski mağdurları dün olduğu gibi bugün de adalet arayışını sürdürüyor. Bundan yaklaşık bir ay önce İçişleri Bakanlığının talimatıyla Roboski mağdurlarına giden Uludere Kaymakamının 100 bin TL’lik tazminat talebini köylüler kabul etmedi.

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Serhat News’in editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Oktay Candemir yazdı: Devletin Roboski politikası: 100 bin TL tazminat, emeklilik
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri