1. Haberler
  2. Güncel
  3.  Van ÇEVDER kentte atanan kayyım 50 bin fidanı kuruttu

 Van ÇEVDER kentte atanan kayyım 50 bin fidanı kuruttu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Orman Günü nedeniyle açıklama yapan Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Van’da daha önce kent ormanın oluşturulması için dikilen 50 bin fidanı atanan kayyım tarafından kurutulduğunu açıkladı.

Dernek yöneticileri Bazi Aslan ve Arzu Dinçer ile birlikte basın toplantısı düzenleyen ÇEVDEER Başkanı Ali Kalçık, 22 Mart Dünya Su günü ve 21 Mart Dünya Ormancılık Günü vesilesiyle önemli mesajlar verdi.  Temiz ve içilebilir suya tüm dünyadaki canlıların hakkı olduğunu dile getiren, Kalçık, Bu hakkın vazgeçilmez olduğunu dile getirdi. Kalçık, “Su kaynaklarının kullanımı da insanca yaşam için gerekli ve yeterli temiz suya ulaşılmalıdır. Su ve su kaynakları korunmalı, kirletilmemeli ve verimli kullanmalıdır. Su kaynakları tüketilmeden kullanılmalıdır. Çarpık kentleşme, sanayileşme, tarım ve sanayi atıklarının yeraltı sularına karışarak yok olmasına neden olmaktadır. Türkiye’ de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı 4 bin metre küpten 1400 metreküpelere indi, bu rakamlar bizi su fakiri ülkeler sınıfına ekliyor. Türkiye’ de suyun %72’si sulama,%11’i sanayi,%16’sı içme suyu olarak kullanıyor. Van’da kişi başına düşen su miktarı yüzde 30’ların altına düşmesi ile iklim değişikliği ve küresel ısınma ne derece tehlikeli boyuta ulaştığını ortaya çıkmaktadır.Van’da kişi başına düşen su miktarı günlük 150 litre,1 milyon 200 bin nüfuslu kentimizde yıllık 60 milyon metreküp civarındadır, tarım, hayvancılık, ve sanayide kullanılan suyun miktarı 2 ve 3 katına çıkacaktır. Kuraklığa bağlı gölet ve su depolama alanlarına ihtiyaç olacağı suyun idareli kullanmayı öğrendiğimiz de ve israf etmekten vazgeçtiğimiz takdirde bu sularda bize yetmeyecektir. Korona virüsü süresinde su tüketim miktarı günlük 200 litreye yaklaşmaktadır. Özellikle 2021 yılında genel olarak yaşanan küresel ısınmadan kaynaklı kuraklıklardan dolayı bölgemizde ve ilimizde de ciddi kuraklıklar yaşandı. Van Gölününün büyük oranda çekilmesi ilimizde bulunan göler, barajlar ve akarsuların bitme noktasına geldiği sulak alanların kuruduğu büyük felaketlerin göstergesi haline gelmiştir. Bu kış mevsimin bol yağışlı olması umut verici ama küresel ısınmadan kaynaklı önümüzdeki yaz aylarında da buharlaşmanın fazla olacağı beklenmektedir. Bu durum kuraklıkların, kıtlıkların bir çok canlı organizmalar için tehlike arz edeceği gözden kaçırılmayacak büyük bir tehlikedir.  Özellikle Van gölünün kıyılarının imara açılması da suya gösterilen değerin açık göstergesidir. Kuraklıkla karşı karşıya kaldığımız bu dönemde, dünya değerimiz olan Van gölü iklim değişikliği ve küresel ısınmadan dolayı suyun azalmasına, yağışlarda yaşanan düşüşler  doğal olarak bir an evvel tedbir almamız zorunlu kılmaktadır.”

Sazlıklar tamamen yok edildi

Kentte orman alanlarıyla ilgili de bilgi veren Kalçık, “Bu kentte tabelalar var. Ama Orman yok. Ağacı olmayan ormanlar oluşturmuş. Bakın bundan önce belediye burada bir kent ormanı oluşturmaya başladı. Hatta 50 bin fidan dikildi. Ama atanan kayyım. Bunların tamamının korumasına neden oldu. Ormanların önemi anlatmakla bitmezken bölgenin ve ilimizin orman yetersizliği, bölgedeki mevcut ormanların yakılması ve birçoğunun söndürülmesine müsaade edilmemesi ve her yıl popülist söylem ve uygulamalarla maalesef orman yerine yalnızca tabelası kalıyor. Daha önce oluşturulan orman alanların korunmadığı, mevcutların ağaç ölümüne terk edildiği, kent ormanı ve benzerlerin yok olduğu, zaten yok denecek derecede olan orman alanların korunmadığı ve geliştirilmediği, orman yerine geçecek sazlıkların korunamadığı sazlık alanlarla ilgili yanlış algılar yaratılarak (bataklık) kurutulmalı gibi söylemlerle sazlıkların imara açılması yada tarım alanı olarak değiştirilmesi, yol yapılması, dolgu yapılması vb . Uygulamalardan dolayı sazlıklarda bitme noktasına getirilmiştir. Sazlıkların, biyolojik arıtma işlevini görmesi binlerce canlıların üreme alanları olması ve en önemlisi ormandan daha fazla oksijen sağlandığı halde korunmaması ve orman alanlarının geliştirilememesi ormana ve sazlıklara verilen önemin ölçüsüdür.” diyerek sözlerine son verdi.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
 Van ÇEVDER kentte atanan kayyım 50 bin fidanı kuruttu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir