Bahar ayının gelmesiyle birlikte Van ve bölge illerinde dağlarda ve ovalarda toplanan şifalı otlar pazar tezgâhlarında ki yerini aldı. Yöresel yemeklerde, peynir yapımında ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bu otlar da Türkiye’de yaşanan ekonomik krizden nasibini aldı: “ülkede her şeyin fiyatı arttığı için bu otların fiyatı da arttı. Geçen yıla oranla fiyatlarda bir yükselme mevcut.”
Van ve bölge illerinde yüksek dağ ve ovalarda, karların erimesiyle birlikte yeşeren şifalı otlar Pazar tezgâhlarındaki yerini aldı. Çoğunlukla Van’ın coğrafi işaretli ürünlerinden biri olan Otlu Peynir ile bütünleşen bu otlar, birçok yöresel yemek yapımında da kullanılıyor. Bu otların en bilinenleri arasında ise sirmo, çiriş, heliz, mendê ve siyabo bulunmaktadır. Bu şifalı otların yanı sıra bölgeyle bütünleşen bir de Uşkun, Uçkun meyvesi bulunuyor. O da bahar döneminde bu şifalı otlarla aynı tezgâhta yerini alıyor.
Bin bir çeşit kokunun yayıldığı Van sokaklarındaki pazarlara, tüketiciler de yoğun ilgi gösteriyor. Ancak bunca kokunun arasına sıkışan krizin kokusu, şifalı otlarınkinden daha fazla müşterilerin burnunu yakıyor. Şifalı otlar da diğer her şey gibi krizden nasibini aldı. Akaryakıta yapılan zamlardan ötürü, otları toplamaya gidenlerin sayısı azaldı.
Yılın bir ayı toplanan, on bir ayı tüketilen şifa kaynakları
Pazar esnaflarından Zeki Girgin, bu otların kullanım alanlarına değinerek, “Bu otlarla bizim yöremizde birçok yemek yapılıyor. Henüz peynir yapımı başlamadığı içinde bu otlar salamura şeklinde stoklanıyor. Şifalı ot olarak nitelendirdiğimiz birçok ot henüz yeşermedi. Bu nedenle bu otların kullanımını ve şifasını saymakla bitiremeyiz” diyor.
Ülkedeki pahalılığa paralel artan ot fiyatları: Alıcı da mağdur satıcı da
Pazar esnaflarından Hüseyin Girgin de, yılın sadece 1 ya da 1,5 aylık döneminde bu otların satışını yapabiliyor. Otların birçok hastalığa şifa olduğunu da aktarıyor: “Bu otlar bölgemizde şeker ve sindirim hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık için şifa kaynağı. Şu an da sattığımız otlar Hakkari ve Şemdinli bölgesinden geliyor. İlerleyen günlerde Van bölgesinde bu otlar yeşermeye başlayacak. Fakat ülkede her şeyin fiyatı arttığı için bu otların fiyatı da arttı. Geçen yıla oranla fiyatlarda bir yükselme mevcut. Bu artışın sebebini bizler yakıt pahalılığına bağlıyoruz. Çünkü oralara gidip bu otları getirene kadar belli bir yakıt harcıyoruz. Yılın bir dönemi çıktığı için vatandaşlar tarafından talep çok oluyor. Fakat fiyat yüksek olduğu için şikayetçi de oluyorlar” diye anlatıyor.
‘Bu dağlar ve ovalar şifa kaynağı ancak krize onlar da takıldı’
Son olarak Pazar esnaflarından Kerem Timur ise Bitlis ve Reşadiye bölgesinden gelen otların olduğunu ifade ederek, “Birkaç gün sonra bu otların geldiği bölgeler çeşitlenecek. Çünkü bu dağlar ve ovaların hepsi oldukça zengin ve hepsi birer şifa kaynağı. Fakat fiyat pahalılığı herkesi zorluyor” diyor.
Serhat News
(ro)