Türkiye’de tek sorumlulukları okumak olması gereken öğrencilerin sorunları eğitimden çok şu günlerde ekonomik kriz. Vanlı üniversite öğrencileri de derinleşen ekonomik krizle boğuşuyor: “Burs alıyoruz ama bir sonraki burs parasını almadan diğeri bitiyor. Yol ücreti toplam 20 lira gidiyor. Ek iş yapmak istesem bu imkânsız öğrencileri işe almıyorlar.”
Van’da kayyım atanan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla şehir içi ulaşım ücreti Van Yüzüncü Yıl öğrencileri için 4.5 Tl şehir içi öğrencilere 4 Tl olurken tam ücret ise 5 TL’ye çıkarıldı. Ekonomik kriz nedeniyle yaşamsal ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan öğrenciler, enerji, ulaşım gibi ihtiyaçlara gelen zamlarla da daha zor günler yaşıyor. Öğrenciler artan yol ücretlerinin yanı sıra yaşadıkları sorunları anlattı.
‘Belediye öğrenciler için indirim yapmalı’
Engelli bakım bölümünü okuyan 1. Sınıf öğrencisi Rojhat Işık, okulun ilk dönemlerinde ekonomik olarak sıkıntılar yaşadığını ancak daha sonra burs ücretinin 800 TL olduğunu ancak bunun da yetmediğini dile getiriyor: “Aileden para alamıyoruz. Sürekli borçlu kalıyoruz. Benzine zam geldi ve yol ücretleri de arttı. Okulda yemekhane de çok sıkıntılı ama yemek zorundayız çünkü dışarıdan yemek yiyecek kadar cebimizde para yok. Babam çalışmıyor ve abim bana yardımcı olmaya çalışıyor. Kardeşim de öğrenci. Altı kişilik bir aileyiz. Minibüslerde bir fiyat listesi yok kafalarına göre para alıyorlar. Toplam yol ücretleri merkezden okula kadar 15-20 lira öğrenciler için indirimin yapılması gerekiyor.”
‘Bir sonraki burs parasını almadan diğeri bitiyor’
Terapi ve rehabilitasyon 1. Sınıf öğrencisi olan Oktay Davutçağa ise ailesini Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde olduğunu ve Van’a ev tutma hayaliyle geldiğini söylüyor. şehirde ev bakındığını ancak bütün kiraların bin TL’den başladığını aktarıyor. Öğrenci bütçesinin ev kiralamak için yetersiz olduğunu ekliyor. Devlet yurtlarına da belirli ücret ödemek zorunda olduğunu ve koşulların da çok zor olduğunu belirtiyor: “Burs alıyoruz ama bir sonraki burs parasını almadan diğeri bitiyor. Kitap alamıyoruz. Belediye öğrencilere ait ayrı bir araç tutmalı. Yâda öğrenciler için yol ücreti 2 lira olmalı. Özellikle dışarıdan gelen öğrenciler için çünkü merkeze çok gelip gidiyoruz. Maddi anlamda sorunlar yaşıyoruz. Ücretsiz sosyal alanlar ve kitapların okunabilmesi gereken yerlerin olması gerekiyor. Yüksekova yol ücreti de 100 TL oldu. Her istediğimde gidip gelemiyorum. Ailede zor durumda. Yağ ve ekmeği dahi zor alabiliyorlar. Bir ekmek 4 lira olur mu? Bu insanlar gerçekten zor durumda.”
‘Geçimimizi sağlamak için ek iş yapmak zorunda kalıyoruz’
Üniversite öğrencilerinden Faruk Altuntaş de ekonomik sorunlar yaşayan öğrencilerden. Ailesi Van’ın Edremit ilçesinde ve okula gidip gelmek için her gün dört araç değiştirmek zorunda. Şehirde olduğu için de yurt başvurusu kabul edilmemiş: “Yol ücreti toplam 20 lira gidiyor. Ek iş yapmak istesem bu imkânsız öğrencileri işe almıyorlar. Yol ücretlerine harcanan para ayda 600 liraya denk geliyor. 850 TL olan burs parasından kalan 250 TL. Aileden yardım alıyoruz ama onlarda sıkıntı yaşıyor ve yettiği kadar. Mevcut ekonomik kriz aileyi de zorluyor. Onlarda doğalgaz, elektrik diğer öğrencileri okutma çabası… Geçimimizi sağlamak için ek iş olarak bazen anket şirketlerinin projelerine katılıyoruz. O da günlük 50 TL ve ancak yol, yemek parası derken geriye 10 lira kalıyor. Onunla da ne bir çay ne bir kahve içilir.”
(ro)
[…] verilen 1 öğün ücretsiz yemek MEB tarafından kesildi. 1 milyon 400 bin öğrenciye verilen ücretsiz yemeğin kesilmesine tepki […]