1. Haberler
  2. Güncel
  3. HDP Van İl Örgütü: Engelliler hasta ve aciz değil eşit yurttaşlardır

HDP Van İl Örgütü: Engelliler hasta ve aciz değil eşit yurttaşlardır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 ‘Engelliler Haftası’ münasebeti ile açıklama yapan HDP Van İl Örgütü, engelli bireylerin yaşadığı zorluklar ve eksikliklere dikkat çekerek, “Engelliler hasta, muhtaç ve aciz görülecek bir nüfus kesimi değil, eşit yurttaşlardır” vurgusu yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl örgütü ’10-16 Mayıs Engelliler Haftası’ dolayısı ile il binasında bir basın toplantısı düzenledi. ‘Engelsiz yeni yaşamı birlikte kuracağız’ yazılı pankartın asıldığı açıklamaya, HDP Van milletvekili Muazzez Orhan, HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan ve İl yöneticisi Özlem Tuci katıldı.

‘Türkiye’de engelli nüfusu 10 Milyonun üzerinde’

Açıklamayı yapan Doğan, Türkiye’de engelli yurttaş sayısının resmi verilerle 10 milyon kişinin üzerinde olduğunu ve aileleri ile birlikte bu sayının neredeyse toplumun yarısına denk geldiğini ve bu kesimin engellilik politikalarından çok çitti şekilde etkilendiğini dile getirdi.

‘Engelliler sistematik ayrımcılığa maruz kalıyor’

Doğan, “Devam eden ekonomik kriz, savaş, iş cinayetleri, trafik kazaları, aile içi şiddet ve yetersiz sağlık ve eğitim hizmetleri engelliğin en temel nedenleridir” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkede engelliler, bir yurttaşın sahip olması gereken en temel haklardan mahrum bırakılmakta ve erişilebilirlik hakları yerine getirilmemektedir. 10-16 Mayıs Engelliler haftası, engellilerin sistematik olarak maruz kaldığı ayrımcılığa ve hak ihlallerine dikkat çekmek ve güçlü bir kamuoyu oluşturmak için tanımlanmış bir dönemdir. 160’a yakın ülkede engellilerin sosyo-ekonomik, siyasal ve kültürel haklarının geliştirilmesi amacıyla bu haftada tüm topluma, kamuoyuna, basına ve sivil topluma bizler de HDP olarak seslenmek istiyoruz”

‘Kamusal hizmetler eksik’

Engellilere yönelik kamusal hizmetlerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Doğan, “Toplumda maalesef yerleşik olan ötekileştirme dili, engellilerin kapalı mekanlarda hapis kalmasına yol açmaktadır” dedi.

Engelli nüfusunun milyonlarla ifade edildiğini sözlerine ekleyen Doğan, “Engellerin salt fiziksel olmadığını bilinmelidir. Günlük dilden mevzuata, sanatsal ürünlerden medyaya varana kadar engellilere yönelik ayrımcılık, eşitsizlik ve ötekileştirme söylemi her gün yeniden inşa edilmekte ve bunun önüne geçmek için gerekli politikalar yaşama geçirilmemektedir” şeklinde konuştu.

İlgili mevzuatın tam olarak uygulanması istendi

2009 yılında imzalanan BM Engelli Hakları Sözleşmesi ve Engelli Hakları Kanunu esaslı bir şekilde uygulamaya yansıtılmasını isteyen Doğan, devamında, “Bu kapsamda uygulaması 2024’e ertelenen erişilebilirlik mevzuatı artık geciktirilmeden, ertelenmeden eksiksiz bir şekilde uygulanmalı; kentler, mekanlar, yollar, binalar dışında kurum internet siteleri, müfredat ve mevzuat erişilebilir olmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘Braille Yazısı yaygınlaştırılmalıdır’

Engelliler yok sayılarak inşa edilen yolları, geçitleri, kaldırımları, binaları ve sunulan kamusal/özel hizmetleri değiştirmek için çalışılması gerektiğini belirten Doğan, “Kamu binaları başta olmak üzere asansör, merdiven, geçit yolları, tuvalet, çalışma düzeni ve iletişim anlamında engellilik perspektifiyle yapılmamış mekanlar en büyük engeldir. Özellikle yerel yönetimlerde, kamu kurumlarında, hastane ve okullarda işaret dili ve “Braille yazısının” yaygınlaştırılması birçok engelli ortadan kaldıracaktır” diye konuştu.

‘Engellilerin sesi duyulmuyor’

Konuşmasını sürdüren Doğan,  Yoksul engellilerin sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmesi belediyelerin ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının en temel görevi olmalıdır” diyerek, son olarak şunları dile getirdi: “Birçok engel grubunun sesi duyulmamakta ve yaşadıkları sorunlar yıllarca çözüm beklemektedir. Diyaliz hastalarından SMA hastalarına, Albinolardan Otistiklere tüm engelliler ve ailelerinin taleplerini esas alan bir politika inşa edilmelidir. Türkiye’de SSPE’liler ölüme terk edilmiş durumdadır. Otistik ve Down sendromlulara yönelik sistematik bir ayrımcılık ve ötekileştirme politikası uygulanmaktadır. Engelliler hasta, muhtaç ve aciz görülecek bir nüfus kesimi değil eşit yurttaşlardır. Engelliler de her yurttaş gibi temel hak ve özgürlükleri yasal ve anayasal koruma altında olan özgür bireyler olmak istemektedir.”

Serhat News

Haber: Şehriban Aslan

(lg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HDP Van İl Örgütü: Engelliler hasta ve aciz değil eşit yurttaşlardır
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir