1. Haberler
  2. Özel
  3. İki yıldır karanlıkta yaşayan ailenin umudu CHP’nın Van ziyareti

İki yıldır karanlıkta yaşayan ailenin umudu CHP’nın Van ziyareti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da fatura borcu nedeniyle yaklaşık 2 yıldır elektriği kesilen Mustafa Atalay, 54 bin lira olan faturayı ödemesinin mümkün olmadığını söyledi. Aile CHP’nın Van ziyaretinde kendilerini ziyaret edecek haberleri ise umut oldu.

Son dönemlerde elektrik faturasını ödeyemediği için enerjisi kesilen hanelerin sayısı artıyor. Van’ın Bostaniçi Mahallesi’nde ikamet eden Mustafa Atalay’ın hanesi de bunlardan biri. Faturalarını ödeyemedikleri için icralık olan vatandaşlar aynı zamanda icra masraflarını da ödemek zorunda kalıyor. Atalay ailesi de fatura borcunu ödeyemediği için elektrikleri kesilen ve icralık olan ailelerden biri. Atalay’ın 2019 yılının sonlarına doğru Vangölü Elektrik Dağıtım Şirketi (VEDAŞ) tarafından elektrikleri kesildi. Atalay, 27 yaşında ve üç çocuk babası. Eşinin dört yıl önce başlayan anksiyete hastalığından dolayı hastane hastane gezdiklerini söylüyor. Atalay, elinde kalan bir miktar parasının hepsini eşinin hastalığı sürecinde tükettiğini belirterek böyle olunca faturaları ödeyemedim diyor. Bu süreçte hem maddi hem de manevi olarak tükendim diyen Atalay, “Bu sırada borçlarım da birikti. Şu anda da eşimin hastalığından dolayı çalışamıyorum,” ifadelerini kullandı. Daha önce tekstilde çalıştığını belirten Atalay, eşinin ve çocuklarının bakımını yalnız yapmak zorunda kaldığı için çok fazla izin kullandığını bu yüzden de işten çıkarıldığını söylüyor. Şu anda da inşaatlarda çalıştığını fakat haftada sadece iki gün gidebildiğini belirtiyor Atalay.

 ‘Faturaları ödeyemediğim için sürekli faiz işledi’

Atalay, “Elektriğimiz biz hastanelere düştükten sonra kesildi. Yaklaşık iki yıl oldu. Faturaları ödeyemediğim için sürekli faiz işledi ve gelip bütün kabloları kesip gittiler. VEDAŞ’a gittim bana 54 bin lira borç çıkardılar. VEDAŞ’a gidişlerim de boşaydı, çünkü ödeyecek durumum yoktu,” diyerek, eşinin hastalığından önce maddi durumum iyi olduğunu fakat eşi hastalandıktan sonra bir dairesini satıp eşinin tedavisi için harcadığını belirtiyor. Eşim hastalanmasa ne fatura borcum olurdu ne de işsiz kalırdım, diye de ekliyor Atalay. VEDAŞ’ın 54 bin lira olan fatura borcunu 17 bin liraya indirdiğini fakat bu rakamın tamamının ödenmesi şartıyla elektriğin tekrar açılacağını ifade eden Atalay, “Ama benim zaten bunu ödeme durumum yok ki. İnşaatta iki gün çalışarak ancak çocuklarımın yiyecek ihtiyacını karşılayabiliyorum. Gerçi iki gün çalışarak onu da karşılamakta zorlanıyorum. Bebeğim var ve mama ile besleniyor, ona mama almakta bez almakta çok zorlanıyorum. Çaresizliğin nasıl bir şey olduğunu biliyor musunuz? Ben çocuklarımın TV izlemek için komşulara gitmesinden çok utanıyorum artık,” diyor.

‘Kızım bitlendi’

Kızının yıkanamadığı için bitlendiğini söyleyen Atalay, “Kızımın saçlarını kazıtmak zorunda kaldım ve bu kızımın psikolojisini çok etkiledi. Diğer çocuğum öğrenci ve ders çalışamıyor, televizyon izlemek istiyor çocuklarım ama elektrik yok. Çocuklarımın da psikolojisi iyi değil. Ben de artık ne yapacağımı bilmiyorum. Çok çaresizim. Abimin buzdolabına yiyecek bırakıyorum ama yengem istemediği için yiyeceklerimizi çöpe atıyor,” diyor.

Eşinin dört yıl önce başlayan ve hâlâ devam eden psikiyatri tedavisinden söz eden Atalay, “Eşim son zamanlarda biraz daha iyi ama bu durum eşimin hastalığını daha çok tetikliyor. Maddi durumumuz iyi olsaydı, böyle karanlıkta kalmasaydık belki de şu an eşim iyileşmiş olacaktı,” diyor.

‘Düzenli olarak kalmadığımız sürede habire fatura gelmiş’

Atalay, “Bu eve yedi yıl önce taşındık dört yıl sonrada eşim hastalandı. Ya hastanelerde ya da eşimin ailesinde kalıyorduk. Doğru dürüst evde kalmıyorduk. Evde çok fazla kalamadık ki elektriği kullanalım. O süre içinde habire fatura kesmişler ve iki yıldır da elektriğimiz kesik. Şu an icra başlatılmış ve dört ayrı avukat bu dosyayı takip ediyor. Bana borcun hepsini aynı anda kapatmam gerektiğini söylediler ama bunu yapmam mümkün değil. Taksit yapmalarını istedim yoksa peşin ödeyemeyeceğimi söyledim ama yapmadılar,” diyor.

‘Sobada su ısıtarak çocuklarımı yıkıyorum’

Atalay’ın eşi Hazal Atalay ise, elektriği kesmeye gelen ekibe, elektriği kesmemeleri için çok dil döktüğünü fakat ona rağmen kestiklerini belirtiyor. Çocuklarına bakmakta zorlandığını ifade eden Hazal Atalay, “Küçük bebeğim var, gece kalkıp karanlıkta mama yapıyorum. Üç tane çocuğum var. Bir tanesi okula gidiyor. O da mum ışığında ders çalışıyor. Öğretmeni bizi çağırıp çocuk çalışmıyor diye şikâyet etti. Ben ona da evimizde elektrik olmadığını ve çocuğumun çok zorlandığını söyledim,” diyor.

Yaşadıklarının kendisini ve çocuklarını çok üzdüğünü belirten Hazal Atalay, “Çocuklarımı sobada su ısıtıp yıkıyorum. Ben çok hastayım ve bu durum benim hastalığımı daha çok tetikliyor. Var olan bütün paramızı benim hastalık sürecimde harcadık. Eşim işinden oldu. Böyle olunca da elektrik borcumuzu ödeyemedik. Karanlıkta yaşamaya alışamayan çocuklar akşamları genelde alt kattaki amcalarında geçiriyor zamanlarını,” diyor.

Yeni bir umut doğdu

Atalay çifti, hayırseverlere ve ilgili kurumlara çağrıda bulunarak, yardım beklediklerini ve sorunun çözümü için desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Ailenin son umudu ise, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında kentte yapacağı üç günlük ziyaret. Çıkan haberlerden sonra CHP heyetin aileyi ziyaret edeceğine dair söylemler ise ailede yeni bir umut yarattı.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İki yıldır karanlıkta yaşayan ailenin umudu CHP’nın Van ziyareti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir