1. Haberler
  2. Güncel
  3. ‘Köylerde görev yapan öğretmenler ciddi sorunlar yaşıyor’

‘Köylerde görev yapan öğretmenler ciddi sorunlar yaşıyor’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim-Sen Van Şubesi kırsal kesimlerde görev yapan öğretmenlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Özelikle kırsal mahalle ve köylerde yaşayan öğretmenlerin ciddi sorunlar yaşadığını dile getiren Eğitim-Sen Van Şubesi Eşbaşkanı Murat Atabay, yetkililerden sorunların çözülmesi talebinde bulundu.  Atabay, “Köyde çalışan eğitim emekçilerini, farklı boyutlarda sorunlarla karşı karşıya getirmektedir. Söz konusu sorunlar, genellikle sağlık, eğitim, ulaşım, kültür, konut gibi konularda yoğunlaşmaktadır. Siyasal iktidarlar köyü, eğitim emekçileri için bir ‘sürgün mahalli’ olarak ele almakta, böylece öğretmenleri her bakımdan baskı altında tutmak, öğretmen hareketinden’ koparmak, sürekli ve güvensiz bir ortamda bulundurmak yolunu seçmektedirler” dedi. Köyde çalışan eğitim emekçilerini, giyecek, yakacak gibi tüketim gereksinimlerini kentten sağlamak zorunda bırakıldığını da dile getiren Atabay, Bu gereksinmelerin karşılaşması, ulaşım güçlükleri nedeniyle kentte yaşayanlara göre daha güç ve daha pahalı hala getirdiğini kaydetti.

Zamların etkisi

“Ulaşım, beslenme ve barınma, ekonomik sorunlar, iletişim imkânlarının olmaması, kişisel gelişimi destekleyememe ve hayal kırıklığına uğrama gibi problemler ülkemizde öğretmenlerin ortak temel gereksinim problemleri arasında sayılabilir.” Diyen Atabay, “Örneğin pek çok köyde; kent merkezine ulaşım güçtür. Bu durum öğretmenlerin sosyalleşmesini de engelleyebilmektedir. Ulaşım problemi çözülse dahi uzaklık, ulaşım maliyetini ve harcanan zamanı arttırmaktadır. Bununla birlikte, yaşanan ekonomik sorunlar, öğretmenlerin kendi ihtiyaçlarını karşılayamamaları anlamına gelmektedir. Ülkede yaşanan derin ekonomik kriz her geçen gün emekçileri ve toplumu daha çok yoksullaştırmaktadır. Başta temel tüketim malları olmak üzere yaşanan aşırı enflasyondan kaynaklı emekçilerin alım gücü ciddi oranda düşmüş ve ücretleri neredeyse açlık sınırına yaklaşmıştır. Özellikle akaryakıta yapılan zamlardan sonra eğitim emekçilerini taşıyan servis ücretlerine yapılan büyük zamlar eğitim emekçilerinin geçim sıkıntısını bir kat daha arttırmıştır. Eylül ayında özellikle merkeze bağlı köylerde servis ücreti önceki yıla göre üç katına çıkarılmış durumdadır. Eğitim emekçileri servis sahiplerinin insafına bırakılmıştır. Hatta bazı ilçelerde farlı alternatifler üretmeye çalışan öğretmenler zaman zaman tehdit edilmektedirler. Köy okullarında yeterli lojman yapılmadığı gibi özellikle Van iline bağlı köylerde öğretmenlerin ulaşım aracı olarak kullandıkları belediye otobüs sefer sayıları anlaşılmaz bir şekilde azaltılmıştır. Bu durum farklı saatlerde mesaileri biten kamu çalışanlarının ulaşım konusunda saatler süren mağduriyetine yol açmaktadır. Hatta bazı öğretmenler otostop ile ulaşımlarını sağlamaya çalışmaktadırlar ve bu durum çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar.” Diye konuştu.

‘Kalıcı çözümler üretilmeli’

Atabay, çözüm için şu taleplerde bulundu: “Hem köylerde eğitim emekçilerinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmesini sağlayacak bir lojman yapmayacaksınız hem de zorlu mevsim şartlarında eğitim emekçilerini hayatlarını riske atarak her gün onlarca kilometre gidip gelmek zorunda bırakacaksınız. Bütün bunların yanında bir de öğretmenleri çok yüksek servis ücretleri ödemek zorunda bırakacaksınız. Bakanlığın en önemli görevlerinden birisi de eğitim emekçilerinin işlerini en iyi şartlarda yapmasının altyapısını oluşturmaktır. Yine aynı şekilde belediyelerinde en önemli görevi kar amacı gütmeden halkın ve kamu çalışanlarının ulaşımlarını kolaylaştırmaktır. Ancak son zamanlarda ilimizde yaşanan ulaşım problemleri, bakanlığın ve belediyelerin kamu emekçilerini değil belli bazı çevreleri gözeterek adım attıklarını göstermektedir. Lojmanı olmadığı için öğretmenlerin köyde kalamadığı okullara öğretmenlerin ücretsiz olarak taşınması ya da kendilerine ulaşım ücretlerinin ödenmesini, Öğretmenleri taşıyacak olan servislerin ücretlerinin belli kriterlere göre belirlenip denetlenmesini, Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerin servis saatlerinin kamu emekçilerinin mesai saatlerine göre belirlenmesini, Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerin ilçe güzergahında bulunan köylere mesai saatlerine uygun olarak köy içine girmelerini ve seferlerin arttırılmasını, Mevsim şartlarına göre ulaşım riski bulunan köylere insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebileceği tam donanımlı ve mevsim şartlarına uygun lojmanların yapılmasını talep ediyoruz.”

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Köylerde görev yapan öğretmenler ciddi sorunlar yaşıyor’
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir