1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da tutuklamalara ortak tepki: Arkadaşlarımızı serbest bırakın

Van’da tutuklamalara ortak tepki: Arkadaşlarımızı serbest bırakın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2013 yılında PKK güçlerinin geri çekilme sürecini izleyen “Demokratik Çözüm Yürüyüşünü İzleme Komisyonu” üyelerinin tutuklanmasına tepkiler sürüyor.

İHD Van Şubesi önünde bir araya gelen ÖHD Van Şubesi, KESK Van Şubeler Platformu, Van Barosu, Van Şoförler Ve Otomobilciler Odası, DİSK-Genel iş Van Şubesi, TMMOB Van İKK, HDP, DBP, TUHAY-Der, İHD Van Şubesi, Serhat Göç Der, STAR Kadın Derneği, ÇEV-DER, Van-Hakkari Tabip Odası, MEBYA-Der, Arsisa Dil Kültür Derneği, TJA ve Aryen Sanat Merkezi ortak basın açıklaması yaptı. Kurumlar adına hazırlanan açıklamayı okuyan İHD Van Şube Başkanı Mehmet Kabataş, yaşanan tutuklamaya tepki göstererek, “6 Haziran’da oldukça ilginç bir adli gelişme yaşandı. Van Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla 3 Haziran günü gözaltına alınarak tutuklanan 9 kişi oldukça ilginç bir suçlama ile karşılaştı! İHD eski Şube Başkanı Ömer Işık, SES eski Şube Başkanı Yılmazı Berki, Mazlum-Der eski Şube Başkanı Yakup Aslan, Genel-İş eski Şube Başkanı Salih İpek, Göç-Der eski Yöneticisi Behice Abi, Mazlum-Der Yöneticisi Evin Keskin, TUHAY-der Yöneticisi Abdülkerim Bayıt ile Harun Okay tutuklanmışlardır. Tutuklanma gerekçesi olarak 2013 yılında heyetin çalışma yürütürken geri çekilmeyi gerçekleştiren militanlarla ayaküstü karşılaşmayı gösteren bir fotoğraf karesidir” dedi. 

‘Heyet resmi olarak geri çekilmeyi izlemiştir’

“2013 yılında başlayan ve 2015 yılına kadar devam eden çözüm sürecinde dönemin hükümeti Akil İnsanlar Heyeti oluşturmuş ve bu heyet içeresine Türkiye’nin önemli emek-meslek örgütleri, sermaye örgütleri, insan hakları örgütleri, aydın-yazar ve gazetecileri de dâhil etmişti” diyen Kabataş, şunlara dikkat çekti: “Bu kişiler kuruluşları ile birlikte bu çalışmalar içerisinde yer almıştı. Akil İnsanlar Heyeti içerisinde yer alan İnsan Hakları Derneği de Mayıs 2013’de geri çekilmeyi izleme komisyonu kurmuş ve bu komisyon faaliyetleri kapsamında sahada silahlı militanların geri çekilme sürecini izlemişti. Konu ile ilgili derneğin merkezi kararı bulunmakta olup, 2016 yılında Ankara’da Dernek Genel Merkezinin geçirdiği soruşturma sonucunda bu hususla ilgili yöneltilen suçlamalar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının KYOK kararı ile kapatılmıştı.”

Van’da tutuklamalara ortak tepki: Arkadaşlarımızı serbest bırakın - Vanda tutuklamalara ortak tepki tutuklananlari serbest birakin2

‘Haber amaçlı çekilen fotoğraflar suç unsuru sayıldı’

Suç unsuru olarak gösterilen fotoğrafın basın mensupları tarafından haber amaçlı çekilen kare olduğunu dile getiren Kabataş, “Van ilinde 2013 yılında içerisinde İHD ve Mazlum Der eski şube başkanlarının da olduğu bir heyetin Van kırsalında geri çekilmeyi izleme faaliyeti yürütmesi ile ilgili gazeteciler tarafından, haber maksadıyla, çekilen fotoğraf dün suçlama konusu yapıldı. Bu durum siyasi iktidarın uyguladığı keyfi baskı politikasının geldiği en uç örneklerden birisidir. Şayet bu tarz hükümetin bilgisi dâhilindeki sivil çalışmalar 9 yıl sonra suçlama konusu yapılabiliyorsa o halde dönemin hükümeti ve bu faaliyeti yürüten siyasi partilerinin de ayrımsız olarak suçlanmasının önü açılır ki bu oldukça tehlikeli bir durum yaratır.” diye konuştu.

Zamanında suç sayılmayan bir fiilin daha sonradan suç sayılması suç ve cezalara ilişkin temel ilkelere aykırı olduğunu da dile getiren Kabataş, tutuklananların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Açıklamadan sonra kitle tutuklamaları attıkları alkış ve sloganlarla protesto etti.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da tutuklamalara ortak tepki: Arkadaşlarımızı serbest bırakın
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir