1. Haberler
  2. Güncel
  3. Ek bütçe görüşmeleri gergin başladı

Ek bütçe görüşmeleri gergin başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayan ek bütçe görüşmelerinde konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, görüşmelerin ikinci bütçe olarak görüşülmesini isteyerek, “Ek bütçe olarak, görüşürsek aynı tas aynı hamam devam eder” dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla getirilen “ek bütçe” görüşmeleri başladı. Komisyon Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısına Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de katıldı.

CHP’den dövizli eylem

Mezopotamya Haber Ajansının haberine göre, CHP milletvekilleri, “Dar gelirliyi ezen, yandaşı seven bütçe”, “Yandaşa ek bütçe vatandaşa ek külfet vergi” ve “Kur korumalıya para var, yangın uçağına yok” dövizleriyle görüşmelere katıldı. Görüşmeler, muhalefet milletvekillerinin usul itirazlarıyla başladı.

‘Kaybedenlerin temsilcisi yok’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve meslek örgütlerinin görüşmelere çağrılmamasını eleştirdi. Paylan, ek bütçenin yasa teklifi gibi görüşülmesinde sivil toplum örgütü temsilcilerini gördüklerini hatırlattı. Getirilen ek bütçeye dair eleştirilerini sıralayan Paylan, “Bütçenin tercihleri nedeniyle bu 6 ayda kazananlar ve kaybedenler oldu. Sayın bakan da tarihe geçecek bir şekilde kimin kazandığını, kaybettiğini itiraf etti. Bu sistem ve düzenden ‘Dar gelirliler hariç patronlar kazandı’ dedi. Burada kazananların temsilcileri var. Kaybedenlerin temsilcileri yok. İşçilerin, emekçilerin, çiftçilerin temsilcileri yok” dedi.

Bu sırada AKP’li Uğur Aydemir’den “Biz buradayız” sesleri yükseldi. Paylan, “Siz patronların temsilcisiniz kusura bakmayın Uğur bey” diye karşılık verdi.

‘Halkın temsilcileri’ talebi

Paylan, şunları söyledi: “Ya bunu bütçe gibi ya da kanun teklifi gibi görüşeceksiniz. Kanun teklifi gibi görüşeceksiniz, işçilerin, emekçilerin, memurların, çiftçilerin temsilcileri gelecek, kim kazandı, kim kaybettinin hesabını sayın Bakan’a soracak. Sayın bakan ‘ben patronlara kazandırıyorum’ diyor. Bunun hesabını soracak iklimi yaratacaksınız. Sayın bakan hep patronlarla toplantı yapıyor. Sayın Bakan biraz işçileri, emekçileri görsün. Onları dinlesin ki; bu bütçenin tercihlerini değiştirelim. Bu bütçenin tercihlerini değiştirirsek, kaybedenlerin kayıplarını karşılarız.”

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, Paylan’ın sözlerini keserek, “usule lişkin konuşalım” dedi. Paylan’da usule ilişkin konuştuğunu belirterek, “Usule ilişkin konuşuyorum. Böyle görüşmeyelim. Halkın temsilcileri bulunsun” dedi.

Paylan’ın sözleri AKP’li milletvekilleri tarafından kesilmeye çalışıldı. Paylan, emekçi ve çiftçinin temsilcilerinin komisyonda bulunmasını talep etti. AKP’lilerden bu duruma dair “propaganda ne zaman usul oldu” tepkisi geldi.  

Gazetecilere müdahale 

AKP’lilerin içeride bulunan gazetecilere müdahale etmesine de Paylan, “Müdahale etmeyin basına, basın zaten hizmet yapamıyor. Senin korkundan kamerasını bana çeviremiyor. Basına sansür yapıyorsunuz” dedi. AKP’li Uğur Aydemir, “Ben basını uyaramayacak mıyım?” sözleriyle gazetecilere müdahalesini savundu. Bütçe görüşmelerinde bulunan milletvekilleri de “basına sansür” sözleriyle duruma tepki gösterdi.

‘Yeni bütçe olarak görüşelim’

Paylan’ın usule ilişkin sözleri sürekli AKP’liler tarafından kesildi. Konuşmasını sürdüren Paylan, “6 ay önce bütçenin ölü doğduğunu söyledik. Biz bütçeyi görüşürken, bütçe çökmüştü. Bütçenin tercihlerini ve varsayımlarını konuşmamız gerekiyor. Ek bütçe olarak değil, ikinci bütçe olarak görüşülmesini öneriyorum. Ek bütçe olarak görüşürsek aynı tas aynı hamam devam eder. Aynı varsayım ve tercihler devam eder. İkinci bütçe olarak görüşürsek, tercihlerini sorgulayabiliriz” ifadelerini kullandı.

‘Hükümet hesap vermeli’ 

Bütçenin Cumhurbaşkanı tarafından imzalandığını da sözlerine ekleyen Paylan, şöyle devam etti: “Tek adam sisteminde kabine var. Yeni sistemde atanmış bir bakan hükümet adına konuşabilir mi? Her bir bakan kendi alanıyla ilgili konuşur. Tarım Bakanının sağlıkla konuştuğunu, Maliye Bakanının çevre ve şehircilikle konuştuğunu duymadım. Sayın Maliye Bakanı bizi gün boyu dinleyecek. Bu bütçede neden yangın söndürme uçağı yok diyeceğiz. Orman Bakanının alanına girecek. Niye öğrencilere yeterli yurt yapmadın diyeceğiz. Gençlik Bakanı’nın alanına girecek. Tek adam rejiminde ilk kez olacak. Siz de bugün bu yanlışı yaparsanız, siz de böyle yapmıştınız diyecek. En azından Cumhurbaşkanı’nın yardımcısı Fuat Oktay’ın söz kurma yetkisi olabilir. Hazine ve Maliye Bakanı’nın tüm kurumlar adına söz kurması Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini sorgulatır. Hazine ve Maliye Bakanı hükümetin sözcüsü haline gelir. Bu usulü değiştirmemiz lazım. İkinci bütçe olarak görüşelim. Bütçenin tercihlerini sorgulayalım. Bütçe çöktüyse hükümete yetki vermişiz. Gelip hesap vermesi gerekir. Bütün bakanların buraya gelmesi lazım. Tüm ülkenin bürokrasisini çağırmışsınız. Strateji Bütçe başkanlığından gelmişler. Siyasi eleştiri yapacağız. Az sonra sayın Bakan konuşacak, kameralar çıkarılacak. Milletin bütçesini görüşüyoruz. Bütün demokrasilerde milletin bütçesi canlı yayınlanır. Demokratik hukuk ülkesinde olduğumuzu iddia ediyorsanız, canlı verilmeli, halkın temsilcileri bütçe görüşmelerine katılmalıdır.”

Usule ilişkin yapılan konuşmalar ardından Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati konuştu.

Nebati: enflasyon için çaba harcıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kamu olarak 2022 yılında 241,3 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz. 90’lı yıllarda kronik bir sorun haline gelen enflasyonu, iktidara geldiğimiz andan itibaren uyguladığımız ihtiyatlı politikalarla düşürdüğümüz gibi tekrar düşürmek için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi. Nebati, “Vatandaşlarımızın günlük hayatlarını etkileyen olağanüstü fiyat artışlarının alım güçlerine en az düzeyde yansıması için azami çabayı gösteriyor ve gerekli adımları ivedilikle atıyoruz” ifadelerini kullandı.

Marmaris’te devam eden orman yanını hakkında konuşan Nebati, “55 yangın söndürme helikopterimiz, 20 uçak, 8 İHA,105 bin gönüllü var. Havadaki su kapasitemiz 302 tona çıkmış durumda. Yangınla mücadele bütçesi 4 milyar Türk Lirasıdır” dedi.

Bütçe görüşmeleri devam ediyor.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ek bütçe görüşmeleri gergin başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri