1. Haberler
  2. Güncel
  3. Bir türlü açıl(a)mayan Derecik sınır kapısı için kampanya

Bir türlü açıl(a)mayan Derecik sınır kapısı için kampanya

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Derecik (Rubarok) ilçesinden Kürdistan Bölgesi’ne ulaşan sınır kapısının açılmasını istedi. Hakkarililer, 11 yıldır bu vaatlere rağmen açılmayan kapı için imza kampanyası başlattı.

2014 yılında yapımına başlanan Derecik-Mergesor Sınır Kapısı’nın 2017’de açılması planlanıyordu. Çeşitli gerekçelerle ertelenen kapının açılması, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Haziran 2019’daki Ankara ziyaretinin ardından tekrar gündeme geldi ve o dönemde kapının yakın zamanda açılacağı belirtildi. Buna rağmen kapı bugüne kadar açılmadı.

Dün Şemdinli (Şemzinan) ilçe merkezinde bir araya gelen STK temsilcileri, bir basın açıklaması yaparak sınır kapısının açılmasını istedi. STK’lar ayrıca imza kampanyası başlattı.

Rûdaw’a konuşan Hakkâri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, ”Şemdinli ve Rubarok halkı, Irak’la kapılarımızın açılmasını, Kürdistan’daki halkımızla aramızda rahatça seyahat imkanı sağlanmasını istiyor. Aynı zamanda meşru hakkımız olan ticaret yapabilme imkanı sağlanmasını istiyor. Bugün burada bu taleplerimizi dile getirdik. Bu halde gidiş gelişlerimiz çok zor. Ayrıca, Şemdinli ve Hakkari’deki insanlarımızın çoğunun akrabaları Kürdistan tarafında” dedi.

‘10-12 yıldır resmi bir karar var’

Türkiye tarafından, “Umurlu Sınır Kapısı” olarak adlandırılan kapı, Derecik tarafında Girane (Umurlu) köyü ve Kürdistan Bölgesi tarafında ise Zêd köyü sınırında yer alıyor. Hakkari kent merkezine 180 kilometre mesafede yer alan sınır kapısının açılması halinde, Kürdistan Bölgesi ile üçüncü sınır kapısı olacak.

Hakkari Şoförler Derneği Başkanı Abdi Arslan da, “Rubarok’tan Kürdistan’a kapı açmak istiyoruz çünkü akrabalarımızın yarısı Kürdistan tarafında. Aynı günde gidip onları görmek ve dönmek istiyoruz ama maalesef 10-12 yıldır resmi bir karar var ama sorun çözülmedi. Sorunun hangi taraftan kaynaklandığını bilmiyoruz, biz sorunun çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.

Kapı açılırsa Şemdinli-Erbil arası 2 saate düşüyor

Bölgeye en yakın mesafede olan Çukurca Üzümlü-Serzêrê Sınır Kapısı, Derecik’ten 535 kilometre uzakta. Kapı açıldığı taktirde, Şemdinli’den Erbil’in Soran ilçesine ulaşım 2 saate kadar düşecek.

Bölge halkının çağrıları üzerine Derecik Belediye Başkanı Ekrem Çetinkaya ise sosyal medya hesabı üzerinden “Türkiye hükümeti tüm işlemleri halletti ve kapı kısa sürede açılacaktır” paylaşımında bulundu.

Bir türlü açıl(a)mayan Derecik sınır kapısı için kampanya - derecik belediye baskani
Ekrem Çetinkaya

Kapı açılmadığı için Şemdinli ve Derecik halkı çoğu zaman sınırı kaçak şekilde geçmek zorunda kalıyor. Zaman zaman bölge halkına Türkiye ve İran tarafından ateş açılıyor, bazen de bölge halkı soğuk ve çığa kurban gidiyor. Halk kapının sık sık seçim dönemlerinde gündeme geldiğini ama ardından konunun unutulduğunu belirtiyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bir türlü açıl(a)mayan Derecik sınır kapısı için kampanya
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir