1. Haberler
  2. Özel
  3. Burhan Berken ile söyleşi: Müziğe daha erken başlamalıydım

Burhan Berken ile söyleşi: Müziğe daha erken başlamalıydım

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanatçı Burhan Berken ile yaptığımız söyleşi de, müzik serüvenine başlamasının en büyük etkilerinden birinin babasının dengbêj olmasından kaynaklı olduğunu söyleyerek, “Müziğe geç bile kaldım, daha erken başlamalıydım” diyor.

Sanatçı Burhan Berken’le Van’da Üvercinka Kültür Merkezi’nde düzenlen konserinden önce keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Babası dengbêj olan Burhan Berken, müziğe başlama zamanını geç bulduğunu söylüyor. “Babamın debgbêj olması ve böyle bir ortamda büyümem beni müziğe sevk eden en önemli etkenlerden biri” diyerek şunu da ekliyor: “Hatta geç bile kaldım, daha da erken başlamalıydım.” Berken, nasıl biri, nelerden hoşlanır, neleri sevmez sorusuna gülümseyerek, “Bence çok özel bir şey bu. Şimdiye kadar bulunamamışsa hâlâ bulunmasın. Özel kalsın” diyor.

‘Kürtçeyi sonradan öğrendiğim bilgisi yanlış anlaşılma’

Kürtçeyi sonradan öğrendiği bilgisinin yanlış bir anlaşılma olduğunu söylüyor Berken. Yaklaşık 4-5 yaşlarında iken ailesinin Bursa’ya göçtüğünü ekleyen Berken, orada okula başladığını ve okul süreciyle birlikte Kürtçeye dair birçok şeyi unuttuğunu ifade ediyor. Berken, “Küçükken Kürtçe bir altyapım vardı. Çünkü evde sürekli Kürtçe konuşuluyordu” diye de ekliyor. Müzikle beraber Kürtçeyi tazelediğini belirten Berken, “Şöyle söyleyebilirim, tazeleme gibi oldu. Aslında bilinçaltındaki, arkadaki o gizli şeyleri tekrar öne çıkardım, gün yüzüne çıktı. Bu müzikle daha fazla öne çıktı. Çünkü müzik biraz ateşledi, müzik biraz geriye doğru yolculuğu başlattı” diye ifade ediyor.

‘Coğrafyanın karanlık potansiyeli de var aydınlık potansiyeli de’

Yaklaşık bir aydır Türkiye’de olduğunu söyleyen Berken, gündemden uzak kaldığını, son dönemde olanları takip edemediğini dile getiriyor. Berken, “Son dönemlerde birçok şey yasaklanıyor, ama Türkiye’nin siyasal havasından kaynaklanan bir durum. Evet, her zaman Kürtlere karşı böyle bir şey vardı, ama hepimiz bu iktidarın sanat düşmanlığıyla alakalı olduğunu biliyoruz. Ama bundan da öte Kürtlerle başladı ve oradan öbür tarafa kadar da gider” diyor.

Bu durumun kalıcı olduğunu düşünmediğini belirterek, “Döneminde biz gördük. Ben 53 yaşındayım. Bu ülkede neler gördüm, çok rahat dönemlerde gördük çok sıkı dönemlerde. Siyasi iktidara bağlı gerçekten. Siyasi havaya bağlı. Her şey bir anda değişebiliyor, her şey bir anda da bambaşka kapkaranlık bir hava esebiliyor. Ama her iki tarafta da bir potansiyeli var bu coğrafyanın. Karanlık potansiyeli de var, aydınlık potansiyeli de var. Böyle gidip gelecek diye düşünüyorum” diye kaydediyor.

‘Müzik çok geniş bir kavram’

Kürt müziğine olan ilginin ne beklendiği ile alakalı olduğunu vurguluyor Berken. Müziğin çok geniş bir kavram olduğunu da belirtiyor. Berken, “Hangi tarz? Kürt müziği dediğimde, mutlak bir durum değil, tek olarak gösterebileceğimiz. Çünkü çok dallı bir şey müzik. Dolayısıyla ilgi gören bir tarzı da vardır Kürt müziğinin, hiç ilgi görmeyen bir tarzı da vardır. Örneğin günceli yakalayan bir şey vardır, çok büyük ilgi görür. Belki çok kaliteli müzik yapan vardır Kürtçe de, onun da belli bir dinleyicisi vardır. Çok ilgi görmek bir değer değil daha doğrusu. Nasıl bir yerden bakışı var ilgiye, nerden değerlendirmesi ile alakalı” diye vurguluyor.

‘Dönem dönem tüm sanat alanlarında duraksamalar oluyor’

Dönem dönem tüm sanat alanlarında duraksamaların olduğunu söyleyen Berken, aynı doğrultuda tekrardan çıkışların olduğunu da belirtiyor. 90’lardan 2000’lere gelindiğinde başka bir şeyin olduğunu, 2000’lerden sonra bambaşka bir şeyin olduğunu bunun da dünyadaki değişimle alakalı olduğunu söylüyor. Berken, “Dünyada da değişen bir durum var, çabuk tüketilme. Her şey çok çabuk tüketiliyor. Bir geçiş noktası diye düşünüyorum. Bir yerden bir yere sıçrarken bir bunalım diye düşünüyorum. Belki de iyi şeyler yapılıyordur, bilmiyorum. O kadar çok fazla şeyler yapılıyor ki” diye belirtiyor.

‘İnsan yaşadıkça sanat durmaz’

Eskiden yapılan kayıtların birçoğundan haberdar olduklarını fakat şu an olamadıklarını söylüyor ve bunu üretimin çok fazla olmasına bağlıyor. Bunun yanında çabuk tüketildiğini de ekliyor. Akıllı telefonların tüketim noktasında etkisi olduğunu söylüyor Berken. Üretimin yapıldığını fakat artık bunları tanıtmanın, kitleye ulaştırmanın, akıllı telefonlar üzerinden kolay ulaşılır olduğunun sanıldığını oysaki daha da zorlaştığını ifade ediyor. Berken, “Çünkü o kadar bilgi kirliliği başladı ki, bu sefer asıl kitlene ulaşamıyorsun. Üretim durmaz, insan yaşadıkça sanat da durmaz, üretim de durmaz. Üretim oluyordur, ama belki kitlesine ulaşamıyordur” diye ifade ediyor.

Yeni albümü sorduğumuzda artık albüm yapmayı düşünmediğini söyleyerek, “Albüm olarak düşünmüyorum. Single deneyeceğim. Yeni çalışmalar var; kaydettiğim, yazdığım. Ama bir süredir yayınlamıyorum. Geçen yıl bir tane single yayınladım ‘Gerok’ diye. Bu önümüzdeki iki ay içerisinde bir tane yayınlayacağım. Ama dediğim gibi yeni klasik solo albüm yapmayacağım, ama singlellar olacak” diyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Burhan Berken ile söyleşi: Müziğe daha erken başlamalıydım
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri