HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, kayyım yönetimindeki VBB’de yaşanan usulsüzlüklerin Sayıştay 2021 yılına ait raporlarına yansımasını Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na sordu.
Sayıştay Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’nde (VBB) yaşanan usulsüzlüklerin Sayıştay raporlarına yansımasını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. 2016-2019 döneminde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından yönetilen 94 belediyeye kayyım atandığını hatırlatan Sarısaç, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra ise HDP tarafından yönetilen 48 belediyeye kayyım atandığını ve birçok yerde belediye meclislerinin fesih edildiğine dikkat çekti.
‘Usulsüzlükler Sayıştay raporlarına yansımıştır’
VBB’ye seçilmiş belediye eş başkanları yönetiminde birçok kalemde tasarruf sağlandığını aktaran Sarısaç, ilk kayyımın atandığı 17 Kasım 2016’dan beri belediyede ciddi sosyal ve ekonomik bir tahribatın yaşandığına vurgu yaptı. Kayyım uygulamasının adeta teamüle dönüştürüldüğünü kaydeden Sarısaç, “Belediyelerde her türlü denetim mekanizması da ortadan kaldırılmıştır. Bu nedenle yapılan birçok iş ve işlemlerde yaşanan usulsüzlükler ve kamu zararları Sayıştay raporlarına yansımaktadır. Sayıştay’ın yayımladığı VBB 2021 yılı denetim raporu da bunu göstermektedir. Sayıştay’ın 2020 yılı raporunda belirttiği bazı hususların 2021 yılı raporunda da yer almaya devam etmesi, siyasi iktidarın gerekli tedbiri almadığını göstermektedir” dedi.
Sarısaç, Sayıştay’ın 2021 yılına ait raporunda yer alan yolsuzluk araştırılması gerektiğinin altını çizerek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın cevaplaması üzere şu soruları yöneltti:
“* Van Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin Sayıştay’ın 2021 yılı denetim raporunda yer alan tespitlerden haberdar mısınız? Yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına karşı gerekli inceleme başlatılacak mıdır?
* Van Büyükşehir Belediyesi hakkında Sayıştay’ın sıklıkla yer verdiği yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin tespitler neden dikkate alınmamaktadır?
* Otopark Yönetmeliği’ne göre amacı dışında kullanıldığı belirtilen 874.000,98 TL nerede ve niçin kullanılmıştır?
* Başkanlık makamı dışında bazı daire başkanlıklarına temsil ve ağırlama giderleri adı altında harcanan 2.696.023,38 TL hangi etkinliklerde, ne zaman kullanılmıştır?
* Belediyenin sorumluluk alanı içerisinde faaliyette bulunan 98 işyerinin ilan ve reklam vergisi mükellefiyetlerinin tesis edilmemesinin ve vergi tahakkuk kayıtlarının yapılmamasının sebebi nedir?
* Belediye Meclisi kararı olmaksızın başka kurumlara ait araçların bakım, onarım işleri ve sigorta hizmet bedelleri neden belediye bütçesinden karşılanmıştır? Söz konusu karar hangi birim veya kim tarafından alınmıştır?
* Otopark gelirinden 469.820,78 TL’lik payın, nüfus oranına göre ilçe belediyelere dağıtılması gerekirken bunun yapılmamasının sebebi nedir? Önerge tarihine kadar söz konusu meblağın akıbeti nedir?
* Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 yılı içerisinde kiraya verilen 173 işyerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette olduğu doğru mudur? Bunun sebebi nedir?
* Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait asfalt üretim tesisi, otobüs hareket merkezleri ile bakım ve onarım şefliklerinde, elektrik tüketim vergisi oranının %1 olarak uygulanması gerekirken %5 olarak uygulanmasının sebebi nedir?
* Van Büyükşehir Belediye’sinde sözleşmeli personel olarak istihdam edilmelerine rağmen daire başkanlıklarında şube müdürlüğü kadrosuna vekâlet ettirilen 18 kişinin eğitim durumu ve çalıştığı birimler nedir?”
Serhat News