1. Haberler
  2. Gezgin
  3. Hakkari yöresel yemekleri nelerdir?

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakkari’ye yolu düşenlerin mutlaka yemesei gereken yemekleri sizler için derledik.

Hakkari tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir kenttir. Bu kadim tarih kuşkusuz kendine has bir mutfak kültürüde ortaya çıkarmıştır. Hayvancılığın temel geçim kaynağı olduğu kentte, et yemekleri gastronominin belirgin ögelerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Çorbaları, hamur işleri ve tatlıları ile de fark yaratan Hakkâri yöresel yemekleri damağınızda eşsiz lezzetler bırakacak türden.

Hakkâri mutfağında ana yemeklerde genel olarak et kullanılır. Çorbalar ise yoğurt, buğday ve yöresel otlar kullanılarak yapılır. Gulul çorbası, kemikli kavurma, Yüksekova kebabı, kepaye, aside tatlısı, çevirmeli pilav, cembeli tatlısı yöresel Hakkâri mutfağının başlıca yemekleridir.

Hakkari mutfak kültürüne ait yemeklere dair bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Kemikli Kavurma

Yörenin yüksek yaylaların da çeşit çeşit otlarla beslenen hayvanların etinden yapılan kemikli kavurma Hakkari’de tercih edilen et yemeklerinin başında gelmektir. Etin kendi yağıyla kavrularak pişirilen yumuşacık et pirinç pilavı ve yanında ayranla servis edilir.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - kemikli kavurna

En makbulünün koyun ya da kuzu etinden yapılanı olan kemikli kavurma, kemiğin suyu ile pişirilir ve lezzetli olmasının yanında oldukça da sağlıklı olur. Bu eşsiz yemeği tatmadan Hakkari’den ayrılmayın.

Parmak Kebabı

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine adını parmak şeklinde doğranan sebzelerden alan bu yemek beyenilerek tüketilmektedir. Daha çok patlıcan dan yapılan bu yemek yeşilbiber, domates, kuru soğan, patates, salça ile lezzetlendirilir. Karışıma eklenen kuşbaşı et ve baharatlar ise yemeğin tadını daha da fazla arttırır.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - parmak kebabi1

Kuşbaşı etler tencerede kavrulur, üzerine küçük doğranmış domatesler ve soğanlar eklenir. Bir taraftan da parmak şeklinde kesilen patates ve patlıcanlar kızartılır. Etli karışımla birleştirilerek fırına verilir. Bol malzemeli, oldukça da bereketli olan yemek, kalabalık misafir sofralarının en çok tercih edilen yemeğidir. Hakkâri’de bir eve misafir olursanız bu yemeği yeme ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Keşkek

Bir çok bölgede değişik yöntemlerle yapılan Keşkek, Hakkari’de de sofraların vazgeçilmezlerindedir.

Temel malzemesi buğday olan bu yemek te ayrıca, nohut, tavuk eti veya kırmızı et kullanılmaktadır. Hakkari de daha çok koyun eti ile yapılmaktadır. Keşkek yemeği kentte bulunan hemen hemen bütün lokantalarda bulunabilir.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - keskek

Yüksekova Kebabı

Yörenin meşhur yemeklerinden bir tanesi de Yüksekova Kebabıdır. Bilinen kebap türlerinden hayli farklı olan bu kebap türü, aynı zamanda Hakkari Yüksekova İlçesinin de simgelerindendir .

İçerisinde kıyma, biber, maydanoz ve çeşitli baharatlar bulunan Yüksekova kebabının sırrı içerisindeki kuyruk yağında saklı. Yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen kebap, isteğe göre tavada ya da tepside fırında pişirilebilir.

Hem yöre halkı hem de yöreye gelen ziyaretçileri tarafından sevilerek tüketilen Yüksekova kebabı, hem Hakkâri merkezde hem de Yüksekova’da birçok lokanta ve restoranda bulunabilir. Çok seveceğiniz bu farklı kebabı mutlaka denemelisiniz.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - yuksekova kebabi

Sengeser

Sengeser, Hakkari de sevilen et yemeklerinden bir tanesidir. Bu geleneksel yemek, özellikle soğuk geçen kış aylarında çok sık tüketilir. Kuşbaşı et, kurut, mercimek, soğan, yağ ve bol salça ve baharatla yapılan yemek, besleyici ve doyurucu olması nedeniyle bölge halkı tarafından çok sevilir.

Kuşbaşı et ve yeşil mercimek ayrı ayrı haşlanır. Halka şeklinde doğranan soğanlar zeytinyağı ile kavrulur. İçerisine haşlanan yeşil mercimekleri ve kuşbaşı et eklenir. Bir süre daha pişirilir ve servis tabaklarına alınır. Üzerine de kurut ve çökelek eklenerek servis edilir.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - sengeser

Corti Aşı

Hakkari de küçük küçük doğranan lahanaya verilen ad olan Corti’den yapılan yemek bölgede corti aşı olarak adlandırılır. Aşurelik buğday, corti, sarımsak, acı biber turşusu ve kemikli etlerden hazırlanan corti, hem besleyici hem de lezzetli bir yemek.

Büyük bir tencereye konulan kemikli ve yağlı etler haşlanır. Piştikten sonra buğday, corti, sarımsak ve baharatlar eklenerek bir süre daha pişirilir ve servise hazır hale getirilir. Pişerken kokusu ile insanın iştahını açan bu yemek içerisinde bulunan kemik suyu ile oldukça sağlıklı bir yemek.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - corti asi

Doleme

Hakkari has bal kabağı ve kıyma ile hazırlanan doleme, bölye ait bir diğer lezzetir. Bal kabağı denilince insanın aklına kabak tatlısı gelse de bu yemek ezberleri bozuyor. Bol bal kabağı, kırık pirinç ve kıyma ile yapılan yemek hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle oldukça farklı. Doleme, ana malzemelerin tereyağı, domates, biber salçası, nane, kekik, pul biber, şeker, tuz ve çeşitli baharatlarla lezzetlendirilmesi ile hazırlanır.

Pirinç, kıyma ve baharatlar karıştırılarak büyük yuvarlak köfteler elde edilir. Hazırlanan köfteler ve iri iri doğranan kabaklar kabın içine yerleştirilir. Üzerine şeker ve tuz ilave edilerek pişmeye bırakılır v ortaya leziz bir sulu yemek çıkar. Yapımı zahmetli olan ve zaman alan yemek yöre halkı tarafından çok sık tüketilir.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - doleme

İçli Köfte

Hakkari de sofraların vazgeçilmez tatlarından biri olan İçli köftenin yapımı oldukça emek istiyor. Köftelik bulgur ile iyice yoğrulan hamur incecik açılarak içerisine kıymalı, salçalı, cevizli harç eklenir ve yumurta şeklinde kapatılır. Daha sonra ister kızartarak ister haşlanarak tüketilir. Yapımız zahmetli olan ve el becerisi isteyen bu yemek Hakkâri şehir merkezinde birçok kebapçıda bulunabilir.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - icli kofte

Doğaba-Doğava

Hakkari yöresel yemeklerinin başında gelen Doğaba yada nami diğer Doğava, yapımı oldukça zor ve zaman istiyen bir yemek. İçerisinde aşurelik buğday, süzme yoğurt, kıyma, kemikli et, un ve bulgur olan doğaba, Hakkâri halkı tarafından sevilerek tüketilmektedir.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - dogavaba

İlk olarak köfte hazırlanır. Aşurelik buğday bir tencerede kaynatılır ve kaynadıktan sonra üzerine kemikli et eklenerek pişirmeye devam edilir. Ayrı bir yerde un, yoğurt ve yumurta iyice çırpılarak pişirilir. İçerisine et ve buğday karışımı ve köfte eklenir. Bir süre daha kaynatıldıktan sonra altı kapatılır ve servis edilir.

Kepaye

Hakkâri mutfağının vazgeçilmezi olan kepaye, bağırsak ve işkembeden hazırlanan bir yemektir. Bağırsak ve işkembenin iyice temizlendikten sonra içerisine lezzetli bir harç doldurularak yapılır.

Önceden hazırlanan kıyma, salça, maydanoz ve pirinçli harç temizlenen ve bir süre bekletilen bağırsakların içine doldurulur ve bağırsağın iki ucu da iğne ile dikilir. Daha sonra tencerede haşlanarak sulu yemek olarak sofralarda yerini alır.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - kepaye

Keledoş

Keledoş yemeği yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşan bir yemektir. Hakkâri’nin tescillenmiş yemeklerinden biri olan keledoş, yazın toplanarak kurutulan otlarla hazırlanıyor. Tercihen hiç doğum yapmamış koyun eti kullanılan yemeğin lezzetini de buradan aldığı söyleniyor.

İçerisinde tandır ekmeği, ceviz, yoğurt, sarımsak, salça, yağ ve biber bulunan yemeğin yapımı oldukça kolay ama lezzeti de bir o kadar efsane. Küçük küçük doğranan Hakkâri’ye özgü tandır ekmeğinin üzerine ceviz serpilir. Yoğurdun içine tuz ve sarımsak eklenerek pişmeye bırakılır ve yağ, biber, salça eklenir. Karışım tandır ekmeklerinin üzerine dökülür ve böylece yemek hazır olur. Başka şehirlerde bulmanızın zor olduğu bu lezzeti mutlaka deneyin.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - keledos

Çevirmeli Pilav

Hakkâri’nin yöresel yemeklerinden biri olan çevirmeli pilav, hem doyurucu hem de nefis bir yemek isteyenler için önerilen lezzetlerden biri. Görüntüsüyle bile insanın iştahını kabartan çevirmeli pilav, davet sofralarına çok yakışan bir yemek. Yapımı zahmetli olmasına rağmen özel misafirlere mutlaka yapılan yemek Hakkâri halkı tarafından da çok seviliyor.

Yemeğin içerisinde pirinç, et, sivri biber, patlıcan, sıvı yağ, tuz ve karabiber bulunuyor. İlk olarak etler bir tencereye alınarak pişmeye bırakılıyor. Patlıcan ve biberler küp şeklinde doğranarak kızartılıyor. Daha sonra pirinçler yağda bir süre piştikten sonra üzerine sırasıyla et, patlıcan ve biberler eklenerek iyice bastırılıyor. Tavuğun suyu da eklenerek yemek pişmeye bırakılıyor. Piştikten sonra bir tepsiye ters çevriliyor ve ortaya tam bir görsel şölen çıkıyor.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - cevirmeli pilav

Köftesir-Kiftesir

Hakkari mutfağının bir diğer önemli yemeği de Köftesir yada diğer adi ile Kiftesir dir. Hem Hakkâri yemeklerinin vazgeçilmezi olan et, hem de Hakkâri dağlarında yetişen yöresel otları içerisinde barındıran bu yemek tam anlamıyla Hakkâri mutfak kültürünü yansıtmaktadır.

Hazırlanan köftelerin üzerine doğal otlarla karıştırılmış sarımsaklı yoğurt dökülür. Üzerine de ayrı bir yerde kavrulan et gezdirilir ve servise hazır hale getirilir. Özellikle de akşam yemeği sofralarına çok yakışan yemek lezzetiyle doyuruculuğuyla ve besleyiciliğiyle Hakkâri halkı tarafından çok seviliyor.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - koftesir

Kiriş-Kıris Yemeği

Kiriş-Kiris yemeği Hakkarililerin beyenerek tükettiği yemeklerin başında gelmektedir. İçerisindeki malzemeleri duyanların ön yargı ile yaklaştığı ancak lezzetini alanların tekrar denemek isteyecekleri bu yemek, farklılığı ile öne çıkıyor.

Kemikli et, Besni üzümü, soğan, tereyağı, sıvıyağ, nohut, domates salçası, ceviz, sumak, köfte ve çeşitli baharatlar bulunan yemek yapımı oldukça uğraştırıcı olan ama lezzetiyle efsane olan yemeklerden biri. Şehirde bulunan bazı lokantalarda haftanın belirli günleri özel olarak yapılan ve misafirlere sunulan yemeği tatmadan şehirden ayrılmamalısınız.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - kiris corbasi

Maşin Çorbası

Soğuk geçen Hakkâri kış mevsimlerinde içinizi ısıtacak bir çorba. İçerisinde bulunan bol miktarda nohut ve buğday ile oldukça doyurucu ve besleyici olan maşin çorbası, yöre halkının en sevdiği çorbalardan biri. Hakkâri’de her evde pişen özellikle de ramazan sofralarından eksik olmayan maşin çorbası, yöreye gelen misafirlerin de çok sevdiği çorbalardan biri.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - masin corbasi

Gulul Çorbası

Genellikle soğuk olarak tüketilen Gulul, bir çeşit yoğurt çorbasıdır. Gulul çorbası, yeşil mercimek, pirinç, yumurta, buğday ve hamur ile hazırlanıyor. Ayrıca Hakkâri topraklarında yetişen çeşitli yöresel otlarda eklenerek çorbanın lezzetine lezzet katılıyor.

İlk olarak pirinç, buğday, yumurta, un ve tuz pişirilir. Üzerine yoğurt eklenerek soğuk bir şekilde servis edilir. Hem serinletici olması, hem doyurucu olması hem de lezzetiyle fark yaratması nedeniyle Hakkâri mutfaklarında sıklıkla yerini alan bu çorbayı özellikle sıcak yaz akşamlarında tercih etmelisiniz.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - gulul corbasi

Cembeli Tatlısı

Hakkâri’nin muhteşem yemeklerinden sonra sıra geldi tatlılarına. Pekmezli tatlıların Hakkâri mutfağında ayrı bir yeri vardır. Hakkâri’ye özgü bu yöresel tatlının malzemeleri bayat ekmek, tereyağı ve pekmezdir. Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu olan cembeli tatlısı, yapımı oldukça basit ama lezzetiyle efsane olan bir tatlı.

Küçük parçalara ayrılan bayat ekmekler tereyağında kızartılır. Üzerine pekmez eklenerek bir süre daha pişirilir. Tadı damaklarda bırakan bu lezzet servise hazır hale gelir. Üzerine çekilmiş ceviz eklenirse de tadından yenmez. Yöre halkı tarafından çok sevilen cembeli tatlısı bölgeye gelen ziyaretçilerin tatması gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir? - cembeli tatlisi

Serhat News

Tepki Ver | mutlu1
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari yöresel yemekleri nelerdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir