Van’da kurulan Toranj Sanat, kültür-sanat alanında eğitimler vermeye başladı. Van’ın en büyük özel sergi salonuna sahip olan Toranj Sanat, sergi salonunun gelirleri ile köy okullarında okuyan çocuklara kültür-sanat alanında gelişmeleri için sanatsal materyal temin etmeyi amaçlıyor.
Van’ın İpekyolu ilçesinde kurulan Toranj Sanat, kültür-sanat alanında eğitimler vermeye başladı. Çok sayıda enstrüman dersi veren sanat merkezi aynı zamanda Van’ın en büyük özel sergi salonuna sahip. Bu sergi salonu, Van’da ve bölgede yaşayan birçok profesyonel ressamın sergisine ev sahipliği yapmayı amaçlıyor.
Sergi salonunun gelirleri çocuklar için harcanacak
Toranj Sanat, sergi salonunun gelirlerini ise köy okullarında okuyan ve sanata erişemeyen çocuklara; boya, tuval, fırça, enstrüman gibi sanatsal materyalleri temin etmek için harcayacak. Kültür-sanat alanındaki gelişmelerin bir ayağının çocukları sanata teşvik etmek olduğunu aktaran Toranj Sanat Müdürü Metin Mengi, bu projeye çok emek verdiklerini ve bütün hazırlıklarının tamamlandığını aktarıyor.
On beş farklı enstrüman kursuyla eğitim vermeye başladıklarını aktaran Mengi, aslında edebiyat öğretmeni ve Urfalı. Edebiyata olan ilgisi nedeniyle bu alanda eğitim alan Mengi, bugüne kadar kendi mesleğinin yanı sıra birçok farklı meslek dalında çalıştıktan sonra en nihayetinde iki yıl önce Van’da bir kültür sanat merkezinde yöneticilik yapmaya başlıyor.
‘Van, kültür-sanat alanında iyi bir potansiyele sahip’
Çalıştığı kültür sanat merkezinin çeşitli nedenlerle kapanmasının ardından aynı alanda faaliyetlerini sürdürmeyi istediği için bu kez kendisi gibi sanata ilgisi olan yakın arkadaşı Faruk Kanat’la, Toranj Sanat’ı kurmaya karar veriyor. Kültür-sanat anlamında Van’ın iyi bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Mengi şunları ifade ediyor:
“Van’ın kültür-sanat alanında oldukça iyi bir potansiyeli var. Sadece şöyle bir eksiklik var, (Gerçi bu eksiklik sadece bu alanla alakalı da değil) biri, bir iş yapmaya kalktığında kimse işin ehli olup olmadığını düşünmeden aynı işi yapmaya başlıyor. Bu durum profesyonelleşmeyi engelliyor. Van, coğrafi konumu itibariyle sanatın asıl değer gördüğü merkezlere ya da profesyonel işlerin yapıldığı kentlere oldukça uzak. Bunlar Van için dezavantaj olsa da Van’da gerçekten iyi bir potansiyel var. Van’ın yetiştirdiği çok iyi müzisyenler, ressamlar, yazarlar, şairler, sanatçılar var.”
Sanata dair ne varsa
Sadece kültür-sanat alanındaki faaliyetleri merkezine alan ve bu alanda önemli eksiklikler yaşandığını ifade eden Mengi, bu eksikliği gidermeyi amaçladıklarını aktarıyor. Enstrüman eğitimleri ve profesyonel sergi salonuyla çalışmalarına başlayan sanat merkezi, kültür-sanata dair ne varsa kendi bünyesinde yapmayı amaçlıyor. Tiyatro eğitimleri, bu alanda hazırlanmış özel içerikler, söyleşiler, imza günleri, sanat buluşmaları, ulusal sanat festivalleri ve daha birçok çalışmanın hazırlıkları sürdürülüyor.
Toranj Sanat’ın sergi salonu ilk olarak şubat ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Keçe Sanatçısı Necmiye Tekin’in ilk sergisine ev sahipliğe yapacak. Bu ilk sergiyle birlikte çocuklar için geliştirilen sosyal sorumluluk projesi de hayata geçmiş olacak.
Serhat News
[…] Ressam Orhan Onuk beşinci kişisel sergisi “Migration” ile sanatseverlerle buluştu. Toranj Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve çok sayıda sanatseverin katıldığı sergi 11 Eylül’e kadar […]