Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, Ilısu baraj havzasında depremde ortaya çıkan obruk için uyarıda bulundu.
www.batmancagdas.com’a konuşan Eren, “Ilısu barajı havzasında su altında kalan obrukta yer altı suyu seviyesi alçalırsa tekrar çökebilir” dedi.
Obruk tehlikesi
Ilısu-Veysel Eroğlu Barajı havzası çevresindeki yerleşim birimlerinde oturan köy ve mezra sakinlerini tedirgin eden obruk için bilim insanından uyarı geldi.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depreminden sonra obruğun oluştuğu baraj gölü havzasında oluşan obruk, su seviyesinin yükselmesiyle su altında kaldı.
Beşiri ilçesinin Çakıllı ile Kumçayı köylülerini endişelendiren obruğun su altında kalmasının ileride tekrar çökebileceğine işaret eden Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, “Obruğun oluştuğu alanın çevresinde çok eski sayıda dairesel yapılar var. Bunlar erozyonla kazılarak şekil değiştirmiştir. Baraj havzasında yeniden hareketlenmeyle bir yer altı boşluğunun tavanının çökmesiyle yeni bir obruk meydana gelmiştir” diye konuştu.
Obruk korkusu bitmedi
Deprem bölgesinden 380 kilometre uzaklıktaki baraj havzasına komşu olan bölgede yer altındaki eski bir mağara bacasının üst kesiminin çökmesini hızlandırdığına işaret eden Prof. Dr. Yaşar Eren, şunları kaydetti:
“İlk kırılmanın ne zaman gerçekleştiğini tahmin etmek zor. Yüzyıllar öncesinde de bu bölgede yer altında kırılmalar yaşanmış. Kahramanmaraş merkezli deprem ise o bölgede yer altında var olan bir mağara bacasının üst kesiminin çökmesini hızlandırmıştır. Obruk su altında değil de sular çekildikten sonra yer altı suyu seviyesi alçalırsa, tekrar çökebilir. Su sızıntısının da olup olmadığını bilmiyoruz. Deprem bölgesine kilometrelerce uzaklıktaki baraj havzasında deprem dalgalarının oluşturduğu yer sarsıntısı, obruk tavanının çökmesine yol açmıştır.”
“Baraj havzasında araştırma yapılmalı”
Obruğun oluştuğu Kumgeçidi Köyünün Hanlı mezrasında oturan sakinlerden Muzaffer Yöknü ve Şahabettin Yöknü, depremin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen obruğun olduğu bölgede herhangi bir araştırmanın yapılmadığın söylediler.
Deprem olduğu sırada büyük bir gürültü ile kendisini evden dışarı attığını belirten Muzaffer Yöknü, “Obruk bize çok yakın mesafede o obruğun olduğu bölge şimdilerde su altında kaldı. Burası eski bir yerleşim birimi. Yer altında ne var bilmiyoruz. Baraj havzası kıyısındaki obruğun ileride belki farklı çökmelere neden olabilir. Bu alanda jeologların geniş bir çalışma yapmasını istiyoruz” dedi.