Kayyum yönetimindeki Ergani Belediyesi, son aylarda kurum borçlarını gerekçe göstererek, onlarca arsayı sattı.
Son olarak ilçenin Çukurdere ve Şirinevler mahallelerinde, 6 adet taşınmaz satışa çıkarılmıştı. Satış bedeli 201 bin 682 lira olarak belirlenen arsaların satış ihalesi, 20 Haziran’da yapıldı.
Konser ücreti merak konusu oldu
Kayyum yönetimindeki belediye 6 şarkıcının katılacağı bir konser organize etti. 3 gün sürecek konser programı 27 Temmuz’da Ferhat Üngür ve Sefo’nun konseri ile başlayacak. Program, 29 Temmuz’da sona erecek. “Kurumun borçları” gerekçe gösterilerek yapılan arsa satışlarının ardından, 6 şarkıcının katılacağı konser düzenlenmesi kafalarda soru işaretine neden oldu. Konser için şarkıcılara ne kadar ücret ödeneceği, kaynağın nereden karşılanacağı merak konusu oldu.
‘Belediyenin finans ihtiyacı için arsalar satılıyor’
Görevden alınarak yerine kayyum atanan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, arsa satışlarına ilişkin Amida Haber’e konuştu.
Arsaların hizmete engel olmadığını dile getiren Kaya şunları söyledi, “ Bir satış yapılıyorsa nedeni şu olamaz, ‘elimizde çok fazla mal var bunlar bizi yoruyor, hizmet yapamıyoruz bu nedenle satalım’. Oysaki arsalar hizmetlere karşı yeterli bile değildi. Kendi dönemimizde arsa artırımı ile ilgili planlama yaptık. Bağışla arsa almıştık. Ergani’nin arsa fazlalığı yok. Belediyenin finans ihtiyacını karşılamak için arsa satılıyor. Hangi projeyi hayata geçirdiler de bu arsaları satıyorlar. Nelerin yapıldığı saklanıyor” dedi.
‘Belediyenin 60 milyon borcu var’
Belediye’nin finansal krizde olduğunu belirten Kaya, “Bizim zamanımızda belediye bütçesi artıdayken şimdi 50- 60 milyon bir borcun olduğu söyleniyor. Bu kadar borçlanmış bir belediye parayı yetiştiremiyor. Bundan dolayı arsa satışına çıkıyor. Birkaç park dışında İlçe’ye kazandırdıkları bir şey yok” şeklinde konuştu.
‘İnsanlar ekmek bulamazken, gidin pasta yiyin diyorlar’
Ergani’de her yaz konser düzenlendiğini hatırlatan Kaya şöyle devam etti, “Bu konserlerin maliyeti ile ilgili bir açıklama yapılmıyor. Etkinlikler yapılabilir ama hiçbiri bu bölgenin kültürü ile bağdaşmıyor. Bu kadar devasa ihtiyaç varken, şatafatlı konserlere ne gerek var. Yapılan etikliklerin İlçe’nin yüzde 10’na bile hitap etmiyor. Kültür etkinlikleri yapılırken çok fazla kriter aranmıyor. Diğer birimlerde iş yaparken kriter aranır ama kültür etkinliklerinde 3-4 şirketin teklif vermesi yeterli oluyor. Bu göstermelik organizasyonlarla konserler belediyeye fatura ediliyor. Hiç tanınmayan sanatçılar üzerinden bunlar icra ediliyor. Burada art niyet var. Bir taraftan arsa satacaksınız bir taraftan konser düzenleyeceksiniz. İnsanlar ekmek bulamazken, gidip pasta yiyin diyorlar. Bunlar aklımızla dalga geçiyor. Bu talanı herkes izliyor. Kamunun kaynaklarına peşkeş çekiliyor” ifadelerini kullandı.