Hava kirliliğine ve İpekyolu’nun önemine dikkat çekmek için İstanbul’dan Çin’e bisikletle gitmeye karar veren Ersin Vural, memleketi Muş Varto’ya ulaştı. Anne evinde soluklanan Vural, yolculuğuna ise durmaksızın tekrar başladı.
Muş doğumlu olan Ersin Vural, 40 yaşında. Düzenli bir işe sahip olan Vural, geçtiğimiz Nisan ayında işinden istifa ederek, İstanbul’dan Çin’e başlattığı bisikletle gitme kararını sürdürüyor. Bisikletle İpekyolu’na gidişi için İstanbul’dan başlayan Vural, annesinin köyü olan Varto’nun Onpınar (Emeran) köyüne ulaştı. Bir kaç gününü burada kalacak olan Vural, doğayla ve akrabalarıyla vakit geçirecek. Bu sırada beni de ziyaret eden Vural ile anlamlı ve duygulu bir sohbet geçirdik. Daha önce belirttiği listenin biraz dışına çıktığını söyledi. “Urfa, Diyarbakır, Varto sonrasında Bitlis ve Van olarak Türkiye ayağını bitireceğim” dedi.
‘Hayatımın hiç bir anında sıradan yaşamı kabul etmedim’
Ersin vural @geziniyoo olarak da instagram sayfasıyla her gittiği yeri, çekimleriyle de canlı yayınlarla da tanıtmaya çalışıyor. “Hayatımın hiç bir anında sıradan yaşamı kabul etmedim” diyen Vural. Her zaman farklı yaşamayı kurguladığını ifade ediyor. 2019’da Azarbeycan turu yaptığını söyleyen Vural, “Bir tabelada Bakü ye 15 km. Rostoya 2bin 330 km gösteriyordu. Kendi kendime sordum ‘devam mı’ diye. O zaman devam edememiştim. Koşullarımı yarattığım 10 Nisan benim için artık devam diyeceğim yol olmuştu” diyor.
Vural 23 yıllık iş hayatından istifa ederek, yaşamda kendini var etmenin sıradan yaşam dayatmalarının dışına çıkarak yeni bir başlangıç oluşturmayı kendine amaç haline getiriyor. İki yıl çalışırsa priminin dolacağını ama emekli olmasının da 60 yaşında gerçekleşeceğini söylüyor. “60 yaşında dünyayı bisikletle gezmem imkansız. Yaşam ertelenmeye gelmez” diyor Vural.
Vural, “Hayallerimizi ve ideallerimizi gerçekleştirdiğimiz de ancak mutlu olabiliriz. Annemin tedavi sürecinde de doktor ‘3 ay yaşar’ dedi 17 ay yaşayabildi. Bu süre de doğada gezdirdim. Hep derdi ‘Ömrüm de ilk kez bu kadar çok gezdim’ diye. Beni çok etkiledi bu durum. Herkesin yapmak istediği yaşamak istediği bir hayat vardı. Kimisi bunun için çabalarken, kimisi olamayacağını düşündüğü için vazgeçiyor” diye kaydediyor.
Vural herkesin özellikle de ailesinin karşı çıkmasına rağmen onları ikna etmeyi başardı. Küçük kardeşinin sürekli “başına bir şey gelir, neler duymuyoruz ki” ısrarlı karşı çıkışlarına rağmen Vural hayalinin peşinden giderken ailesi ve tüm sevenlerini de ikna etmeyi başardığını söylüyor. Vural iknadan sonraki süreci şöyle anlatıyor: “Şimdi daha rahatlar. İlk zamanlar sık sık arıyorlardı. ‘Aramayın kaza yapacağım yoksa’ deyince kardeşimde artık sık aramıyor.”
Herkesle iletişim kurma yeteneği olan Vural, iki aylık bisiklet yolculuğun da her gittiği yer de yoğun ilgi ve alakayla karşılandığını da vurguluyor.
Serhat’tan İpekyolu rotası barış için de bir köprü
Daha önce Karadeniz’den İpekyolu’na gidildiğini kaydeden Vural, “Ben Serhat bölgesinden gitmeyi tercih ettim. Çünkü doğu ve batının birbirine olan bakışların da ciddi önyargılar var. Savaş her iki tarafı da etkiledi. Karşılıklı ön yargı oldukça derin. Empati kurmak önemli, halkların acıları ortak. Bu savaştan beslenen kesimlerin işine geldiği hatta körüklediğini söylemek mümkün” diyerek sorunlara dikkat çekiyor.
Bisikletine Türk bayrağı takarak konakladığını kaydeden Vural, “Kaldığım yerler de ‘Urfa’ya girerken tak diyenler, Diyarbakır’da takma tepkiyle karşılaşırsın’ dediler. Fakat ben hiç çıkarmadım. Tepkiyle de karşılaşmadım. Her iki yerde de. Bölge de herkes evine, sofrasına, yaşamlarına ortak etti. Gördüm ki aslın da önyargılarımız derin. En çok bu önyargılardan kurtularak gerçek barışı ortak birliği yaşayabiliriz. Öbür türlü bu karşılıklı bakış açısı kırılmazsa ayrımcılık şiddeti de her iki taraf açısından da sürdürüyor. Serhat’tan İpekyolu’na bu anlamda daha da önemli” diyor.
Tüm yolculuğunu kayıt altına aldığını söyleyen Vural, “Amacıma ulaştığım da yaşadıklarımı kitaplaştırmayı da düşünüyorum. Ön yargısız bir bakış açısıyla hayata bakmayı ilke ediniyorum” diye vurguluyor.
Serhat News