Birçok medeniyetten izler taşıyan Van Kalesi’nin zirvesindeki Süleyman Han Camisi, yeniden inşa ediliyor.
Urartu Kralı 1. Sarduri tarafından milattan önce 840-825 yıllarında Van Gölü kıyısına inşa edilen ve Urartuların 250 yıllık hakimiyetinin izlerinin olduğu Van Kalesi’nde bulunan Süleyman Han Camisi yeniden inşa ediliyor. Kale, görkemli yapısı ve bugüne ulaşan tarihi eserleriyle yerli ve yabancı binlerce turistin en çok ziyaret ettiği mekanların başında geliyor. İpekyolu ilçesinde, 1345 metre uzunluğunda, 200 metre genişliğinde ve 100 metre yüksekliğindeki kayalık alan üzerine kurulu, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan kalenin zirvesinde, inanç turizmi açısından önem taşıyan Süleyman Han Camisi bulunuyor.
Yapılış zamanı tam olarak belli olmayan ancak 1534’te Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamir ettirildiği bilinen caminin, Van’da 1655’te meydana gelen depremde büyük hasar gördüğü, 1915-1918 Rus işgali sırasında ise tamamen yıkıldığı tarihi kaynaklarda yer alıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yeniden yapım ihalesi gerçekleştirilen cami, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün denetiminde önceki yıllarda yaptırılan toprak kısımlar kaldırılarak yeniden inşa ediliyor.
Osmanlı İmparatorluğunun yöreye hakimiyetini gösteren sembol minaresi ve taştan duvarlarıyla şehrin birçok yerinden görülebilen caminin yıl sonunda ibadete açılması bekleniyor.
Serhat News