VASKİ, yurttaşlara gönderdiği faturalarla rekor düzeyde vergi almaya başladı. VASKİ’nin anlaşma yaptığı AKP’li avukatların aldığı vekâlet ücretlerinin ise kanunsuz olduğu ortaya çıktı.
Sürekli olumsuzluklarıyla kent gündeminde olan Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü (VASKİ) yine tartışmalara neden olacak bir karara imza attı. Kent tarihinde ilk kez su faturaları; elektrik ve doğalgaz faturalarından daha yüksek gelirken, gelen faturalara yüzde 300 gibi rakamlarla vergi eklendiği ortaya çıktı. VASKİ geçtiğimiz Ekim ayında yurttaşlara gönderdiği su faturalarına yüklü miktarda vergi ekledi. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda bir yurttaşın kullandığı suyun karşılığı 84 TL olmasına rağmen 294 TL fatura gelirken, bir yurttaşın 135 TL’lik su kullanım bedeline karşın 458 TL fatura yollandığı ortaya çıktı.
Son faturalarla birlikte VASKİ yine kentin gündemine otururken, son iki yıldır yaptığı uygulamalara rağmen Genel Müdür Ülker Cem Kaplan’ın görevden alınmaması ise kentte siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oluyor.
‘Kamu personelinin siyasi kimliği olamaz’
DEVA Partisi Van İl Başkanı Erkan İrven, kamu kurumlarında çalışan personelin siyasi kimliğinin bulunmaması gerektiğini söyleyerek, “Siyasi parti üyesi olmak kamu personeli olmaya engeldir. Ancak ilgili yönetmelik kapsamında hizmet veren avukatlar yalnızca aldıkları işler kapsamında idareye karşı sorumludur. Bunun dışında serbest avukat olarak çalışmaya devam etmektedirler. İdarenin menfaatlerine zarar vermeyecek şekilde avukatın siyasi kimliği sorun teşkil etmeyecektir. Nitekim ilgili yönetmelikte usul ve şartlar açıkça sayılmıştır” dedi.
Yaşananlar etik bulmadıklarını dile getiren İrven, idarenin dışarıdan avukatlık hizmeti satın alacaksa liyakatli tercihte bulunmak ve kamunun yararına olacak en doğru tercihi yapmak zorunda olduğunu belirtti. İrven, “Siyasi kimliği ön plana çıkan avukatların kamu hizmetini görürken çeşitli fikirlere ve menfaatlere kapılabileceklerinden endişe etmek olağan olacaktır, VASKİ icralarında bizim tespit ettiğimiz hukuka aykırılık budur” diye konuştu.
Avukatların aldığı icra parası da kanunsuz çıktı
VASKİ’nin yurttaşlara yüksek fatura uygulamaları devam ederken, borçlarını ödeyemedikleri için icralık olan yaklaşık 25 bin yurttaştan alınan avukatlık ücretlerinin de kanunsuz olduğu ortaya çıktı. AKP yöneticilerinden oluşan VASKİ’nin dışarıdan sözleşme yaptığı avukatların yapılandırma yasasında borcunu ödeyen yurttaşlardan aldığı vekâlet ücretinin kanunsuz olduğu iddia edildi. Hukukçuların söz konusu yasal düzenlemeye ilişkin görüşlerinde, vekâlet ücreti ya da harç bedeli ismi ile VASKİ avukatlarınca yapılan tahsilatın 7440 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanunun 9. Maddesi’nin 13 fıkrasının “d” bendine aykırı olduğu belirtiliyor.
Türkiye Belediyeler Birliği alınan ücret yasal değil
Konuyla ilgili görüştüğümüz Türkiye Belediyeler Birliği’nde görevli bir hukukçu ise yasal düzenleme yapıldıktan sonra ilk olarak belediye ve ilgili birimlere bilgi gönderdiklerini belirterek, “Çıkan yapılandırma kanunu çok nettir. Eğer vatandaş yapılandırma aşamasında borcunu ödemiş ise kesinlikle avukatlık ücreti veya benzeri bir ücret alınamaz. Bunu sözlü olarak anlatmamızın yanı sıra kitapçık olarak da ilgili birimlere gönderdik. Eğer buna rağmen bu para alınıyorsa vatandaşların ilgili birimlere başvurarak bu parayı geri almaları gerekiyor. Alamamaları halinde mahkeme yoluyla yasal faiziyle bütün alacaklarını geri almaları lazım,” diye konuştu.
Yasa net olarak alınamaz diyor
7440 Sayılı Yasa’nın ilgili hükmünü de açıklayan Belediyeler Birliği hukuk departmanı çalışanı, “Yasanın d bendine göre yapılandırılan alacaklardan, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre icra takibi yapılanlar ile ilgili takipler, bu Kanunda yer alan özel hükümler saklı kalmak şartıyla, yapılandırılan alacağın tamamının bu Kanun hükümlerine göre ödemesi tamamlanıncaya kadar durur. Bu alacakların tamamının ödenmesi halinde icra takipleri alacaklı idarelerin başvurusu üzerine sonlandırılır. Bu takiplerden kaynaklanan avukatlık ücreti, icra takip giderleri ile bu takipler nedeniyle açılmış davalara ilişkin yargılama gideri, avukatlık ücreti ve fer’ileri karşılıklı olarak talep edilmez, bu türden alacaklara karşılık yapılmış tahsilatlar iade edilmez. Bu hüküm kapsamında icra takibinden vazgeçilen alacaklar için 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 23 üncü maddesi uyarınca alınması gereken harç ile 30/6/1934 tarihli ve 2548 sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve mahkumlara ödettirilecek yiyecek bedelleri hakkında kanunun 1.inci maddesinde düzenlenen harç alınmaz” dedi.
Avukatlık mesleği itibarını lekeleyen uygulama
“Kanun maddesine göre yapılandırma kapsamında olan dosyalar ile ilgili vatandaş ödeme yaptıktan sonra VASKİ’nin icra nedeniyle vekâlet ücreti ve harç alması yasal değildir,” diyen başka bir hukukçu ise, “Vatandaştan vekâlet ücreti veya harç bedeli altında VASKİ avukatları ödeme almış ise söz konusu bedelin iadesi için ilgili kuruma müracaat edilmelidir. İade yapılmaması durumunda VASKİ hakkında mahkemede alacak davası açılabileceği gibi haksız alınan ödeme nedeniyle ilgili kurum yöneticileri ve avukat hakkında görevi kötüye kullanma iddiasıyla cumhuriyet savcılığına şikâyet dilekçesi verilebilir. Diğer taraftan Avukatlık Kanunu’nun 34. Maddesi uyarınca avukatlar, yüklendikleri görevleri özen ve doğruluk içinde yürütmeli, Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 3. Maddesi gereği avukat, mesleki çalışmasını kamunun inancını ve mesleğe güvenini sağlayacak biçimde yerine getirmelidir. Belirtilen bu hükümler gereği haksız ve hukuka aykırı tahsilat yapılması nedeniyle avukatlık mesleği itibarını da lekeleyen bu uygulama hakkında disiplin soruşturması başlatılması için ilgili avukatlar hakkında baroya şikâyet yapılabilir” diye vurguladı.
Serhat News
[…] Van Milletvekili Mahmut Dindar, VASKİ’nin en pahalı suyu halka satmasını ve su bedeli dışında halktan vergi gibi tahsilat […]