HEDEP Van Milletvekili Mahmut Dindar, VASKİ’nin en pahalı suyu halka satmasını ve su bedeli dışında halktan vergi gibi tahsilat yapmasını Meclis gündemine taşıdı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Van Milletvekili Mahmut Dindar, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü’nün (VASKİ) en pahalı suyu halka satmasını ve su bedeli dışında halktan vergi gibi tahsilat yapmasına dair TBMM’ye sordu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplanması üzere Meclis’e sunulan soru önergesinde, kayyım gaspının altındaki Van Büyükşehir Belediyesi’nin hem hizmet sunumunda yetersiz kaldığına hem de yurttaşlardan fahiş hizmet bedelleri tahsil edildiğine dikkat çekildi.
‘Faturalara yüzde 300 vergi ve benzeri eklentiler yapılmış’
Türkiye genelinde en pahalı içme suyu faturasını ödeyen Vanlı yurttaşların son yıllardaki fahiş fatura artışları nedeniyle ayrıca mağdur edildiğine dikkat çeken Dindar, yurttaşların Van’da ilk kez su faturalarının elektrik ve doğalgaz faturalarından daha yüksek geldiğine tanıklık ettiğinin altını çizdi. Faturalara yüzde 300 gibi rakamlarla vergi veya benzeri eklentilerin yapıldığını kaydeden Dindar, “Kullanılan su bedelinin 2-3 katı bedellerin yurttaşlardan tahsil edilmemeye çalışıldığı, bu faturaları ödeyemeyen yurttaşların sularının kesildiği, icra ve haciz takiplerinin yapıldığı ve faturaların dışında hukuk dışı bir şekilde avukatlık vekalet ücretlerinin halktan tahsil edildiği ifade edilmektedir. VASKİ Yönetiminin siyasi saiklerle ayrımcılık yaptığı, su faturaları için yapılan haciz işlemlerinde iktidar partisinin yandaşı olan avukatlar üzerinden haciz işlemlerinin yürütüldüğü ve bu avukatlara yasaya aykırı şekilde vekalet ücreti kazancı yolu açıldığı ifade edilmektedir. Toplamda 25 bin yurttaşın icraya verildiği ve bu kişilerden avukatlık vekalet ücreti talep edildiği, bu durumun hukuk dışı olduğu ve büyük bir mağduriyet yarattığı bilinmelidir” dedi.
Dindar, haksız bir şekilde vekâlet ücreti veya harç bedeli adı altında VASKİ avukatlarına yapılan ödemelerin iade edilmesi için bir çalışma başlatılması gerektiğini ifade etti. Dindar, “Sorumluluklarını ve görevlerini yerine getirmeyen VASKİ yöneticileri hakkında gerekli denetim ve soruşturmalar başlatılmalıdır. Su hakkının korunması, temel bir ihtiyaç olan suyun kesintisiz bir kamu hizmeti kapsamında hijyenik bir şekilde yurttaşlara erişiminin sağlanması amacıyla kapsamlı bir çalışma yürütülmelidir. İşsiz ve yoksul olan yurttaşlara su faturası gönderilmemeli ve belli bir miktara kadar tüm yurttaşlar için su ücretsiz sunulmalıdır” diye vurguladı.
Dindar Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı tarafından cevaplanması üzere şu soruları sordu:
“* Van’da su faturası kapsamında su bedeli dışında halktan tahsil edilen diğer bedeller hangileridir? Bu fatura bedellerinin yasal dayanağı nedir?
* Van’da son 5 yıl içerisinde su faturası borcu nedeniyle suyu kesilen, hakkında icra ve haciz işlemi başlatılan yurttaş sayısı kaçtır?
* Van’ın su faturası bedellerinin ülke ortalamasının çok üzerinde olmasının gerekçeleri nelerdir?
* Van’da son 5 yıl içerisinde içme suyuna kaç defa zam yapılmıştır?
* Van’da VASKİ idaresinin siyasi ayrımcılık saiki ile yurttaşlar arasında hizmet sunumunda ayrımcılık yaptığı iddiasına ilişkin bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma mevcut mudur?
* Van’da yurttaşların su borcuna ilişkin takip, icra ve haciz işlemlerinde usulsüzlük ve ayrımcılık yapıldığı iddiasına dair bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma mevcut mudur?
* Van’da su faturalarını ödeyemeyen yoksul ve işsiz yurttaşlara yönelik ücretsiz su hizmeti verilmesi amacıyla bir çalışma planlanmakta mıdır?”
Serhat News