Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, Sayıştay’ın 2022 raporuna işaret ederek, “İlk kayyımın yaptığı bütün usulsüzlükler ve yolsuzluklar ikinci kayyımla da devam etti” dedi.
Sayıştay, belediyelerin 2022 yılı raporlarını açıkladı. Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’nin raporunda birçok usulsüzlük ortaya çıkaran Sayıştay, özellikle ihale yapılması gereken çok sayıda alımın parçalara bölünerek pazarlık veya doğrudan temin yöntemiyle yapıldığını tespit etti. Yine raporlarda belediye borcunun 2 Milyar TL’yi aştığı kaydedildi.
İçişleri Bakanlığı kararıyla 19 Ağustos 2019’da görevden alınarak yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı Mezopotamya Ajansı’na (MA), Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlükleri değerlendirdi.
İlk kayyımın usulsüzlükleri
Kayyımı “siyasi darbe” olarak nitelendiren Avcı, kayyımın kentin geleceğini talan eden bir zihniyet olduğunu söyledi. Avcı, Sayıştay raporunun kendilerini haklı çıkardığını dile getirerek, “Kayyımın teknik, idari ve mali olarak belediyeyi yönetemediği açık bir şekilde görülmektedir. Bütün ihalelerde usulsüzlük yapıldığı artık raporlarda yer alıyor. Kayımın ihaleyle yapması gereken alımları, parçalara bölerek pazarlık ya da doğrudan alımla yaptığı tespit edildi. İlk kayyımın yaptığı bütün usulsüzlükler ve yolsuzluklar Sayıştay raporlarında tespit edilmesine rağmen bu usulsüzlüklere ikinci kayyımla devam etti” dedi.
‘İkinci kayyımla borç arttı’
Birinci kayyımın yarattığı tahribatın ikinci kayyım döneminde arttığına dikkat çeken Avcı, şunları söyledi: “Artık sadece kamu bankalarından değil, diğer özel bankalardan da borçlanmanın yapıldığını, 2022 yılında sadece 40 milyon faiz ödediğinin tespiti yapılıyor. Belediyeye ait binaların kullanım ruhsatlarının olmadığının tespiti yapılmasına rağmen bu binalar belirli kişiler tarafından işletilmeye devam ediliyor. Belediyenin kira gelirlerinin toplamadığı tespit ediliyor. Süresiz bir şekilde belediyenin denetiminde ve inisiyatifinde toplu taşıma araçlarının süresiz bir şekilde üçüncü şahıslara devri söz konusu. Kentte 318 minibüs, bin 347 servis aracı, 14 personel servisi ve 971 ticari taksinin ihale yoluyla verilmesi gerekirken başkalarına ihalesiz devri yapılmış.”
Gayrimenkuller devredildi
Gayrimenkullerin kayyım tarafından yandaşlara devredildiğini dile getiren Avcı, bu menkullerin değerinin altında satıldığını kaydetti. Belediyecilik mevzuatına uyulmadığını vurgulayan Avcı, “Usulsüzlük ve yolsuzluklarla her şeyi çalmışlar. Bu kente sahip çıkmalıyız” diye konuştu.
‘Halk gerekli cevabı verecektir’
İktidarın kayyım eliyle antidemokratik uygulamaları devreye koyduğunu belirten Avcı, “Kayyımlar, merkezi yapının birer altyapısı ve şubesidir. Çalışmaları o yöndedir, bunu düşman hukukuyla da tanımlamak mümkün değildir. Çünkü düşmanın da düşmanca bir hukuku var. O hukuk yürürlüğe girdiği zaman, hukuk çerçevesinde yürür. Artık burada hukuk kalmamıştır. Başta fiili bir yönetim var. Karşımızda ne hukuk var ne anayasa. Bunun için karşıdan gelecek her şeye savunma refleksi geliştirmek lazım. Halk bunu tümüyle görmüştür ve önümüzdeki seçimlerde gereken cevabı da verecektir.”
Serhat News