Yerel seçimler için bölge kentlerinin de aralarında yer aldığı 32 ilde oy kullanma işlemine saat 07.00 itibariyle başlandı. Bu kentlerde oy verme işlemi saat 16.00’da tamamlanacak iken, diğer kentlerde 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek
Büyükşehir belediye başkanı, il belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, muhtar, belediye meclis üyeleri ve ihtiyar heyetleri belirleneceği yerel seçimler başladı. Güneşin doğuş ve batış saatlerine ilişkin yapılan değerlendirme sonrasında Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda bölge kentlerinin de aralarında yer aldığı 32 ilde oy kullanma işlemine saat 07.00 itibariyle başlandı.
Hangi renk pusula ne anlama geliyor?
Yerel seçimlerde seçmenler en az 4 farklı oy kullanacak. Büyükşehir belediye başkanlığı oy pusulası “beyaz” olurken il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula “turuncu” olacak. Belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası “mavi”, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise “sarı renkli” olacak. Seçmenler oy verecekleri her pusulayı ayrı ayrı zarfa koyamayacak. Tüm oy pusulaları tek zarfta toplanacak ve sandıklara atılacak.
Oy sayımına büyükşehir ile başlanacak
Oy kullanma işlemlerinin sona ermesi ile birlikte oy dökümü başlayacak. Oy sayımı işlemleri büyükşehirlerde sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık olarak gerçekleştirilecek.
Diğer illerde ise oy sayımına sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü ile başlanacak.
Yurt dışında yaşayanlar oy kullanacak mı?
Almanya, Hollanda, ABD, İngiltere ve diğer birçok yabancı ülkede yaşayan ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, yerel seçimlerde oy kullanamıyor. Yerel seçimlerde milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy kullanılıyor.
Serhat News