1. Haberler
  2. Güncel
  3. Kobanê Davası’nda hangi siyasetçiye kaç yıl ceza verildi ve süreç nasıl işleyecek?

Kobanê Davası’nda hangi siyasetçiye kaç yıl ceza verildi ve süreç nasıl işleyecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kobanê Davası’nda birçok siyasetçiye “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yardım” iddiasıyla ağır cezalar verildi. İktidarın yıllardır dilinden düşürmediği Yasin Börü’nün ölümüne dair iddia yönünden beraat kararı verildi.

DAİŞ’in Kobanê’ye dönük saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gelişen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 108 siyasetçinin yargılandığı davada dün karar açıklandı. Dava duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda görüldü. Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 18’i tutuklu 108 siyaetçinin yargılandığı davada ceza yağdırdı. 130 sayfalık karar okunduğu sırada tüm avukatlar protestolar eşliğinde salonu terk etti. Tutsak siyasetçiler de duruşmaya katılmadı.

12 isim hakkında beraat kararı

Mahkeme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Bircan Yorulmaz, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Can Memiş, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Emine Beyza Üstün ve Sibel Akdeniz hakkında tüm iddialar yönünden beraat kararı verdi.

Börü’nün ölümüne dair beraat

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile HÜDA PAR çevreleri, yıllardır Kobanê eylemleri sırasında hayatını kaybeden Yasin Börü üzerinden Kobanê Davası’ndaki siyasetçileri hedef alıyordu. Mahkeme, Börü’nün de arasında olduğu 6 kişinin ölümüne dair Demirtaş’ın da arasında bulunduğu 36 isim hakkında “suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması” gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Yüksekdağ ve Demirtaş’a ağır cezalar

4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutsak olan Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’a ceza yağdı. Demirtaş’a toplamda 42 yıl hapis cezası verildi. “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yardım” iddiasıyla 20 yıl, “suç işlemeye tahrik” iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis, Demirtaş’a çeşitli konuşmaları gerekçe gösterilerek 4 ayrı “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla toplamda 10 yıl hapis cezası verildi.

Demirtaş’a verilen cezalardan birisine, 15 Temmuz askeri kalkışma sonrası Wan’da 1 Ağustos 2016 düzenlenen “Darbeye hayır, demokrasi hemen” mitinginde yaptığı bir konuşma gerekçe gösterilmesi dikkat çekti.

‘Çözüm süreci’ fotoğrafına beraat

Demirtaş’ın 2015 yılında “çözüm süreci” sürecinde gittiği Kandil’de çektirdiği fotoğrafa dair de “Fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması” gerekçesiyle beraat kararı verildi.

Yüksekdağ’a ise toplamda 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi. “Devletin birliğine ve ülke bütünlüğünü bozmaya yardım” iddiasıyla 18 yıl, “suç işlemeye tahrik” iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 3 ayrı “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yine “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet”ten 2 yıl, “seçim yasaklarına aykırı hareket etmekten” ise 3 ay hapis cezası verildi.

5 isim tahliye edildi

“Örgüt üyeliği” iddiasıyla Sebahat Tuncel’e 12 yıl, Ayla Akat Ata’ya 9 yıl 9 ay, Ayşe Yağcı’ya 9 yıl, Gültan Kışanak’a 12 yıl, Meryem Adıbelli’ye 9 yıl hapis cezası verildi.
Mahkeme, 5 ismin cezaevinde kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyelerine hükmetti.

Diğer isimler hakkında verilen cezalar

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, “terör örgütü üyesi olmak”tan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mesut Bağçık, Nezir Çakan, Aynur Aşan ve Ayşe Yağcı, “örgüt üylesi olmak” iddiasıyla 9’ar yıl; Emine Ayna’ya aynı iddiayla 10 yıl; Zeynep Ölbeci’ye “örgüt üyeliğinden” 9 yıl ve “propaganda” iddiasıyla 3 yıl 9 ay veza verildi.

‘Devletin birliğini bozma’ iddiası

Ali Ürküt, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yardım” iddiasıyla 13 yıl 4 ay, “suç işlemeye tahrikten” 3 yıl 9 ay olmak üzere 17 yıl 1 ay hapis cezası aldı.

Alp Altınörs, Cihan Erdal ve Bülent Barmaksız, Pervin Oduncu, Zeki Çelik, Zeynep Karaman ve Nazmi Gür hakkında aynı iddialarla ayrı ayrı 22 yıl 6 ay, Günay Kubilay,  İsmail Şengül ve Dilek Yağlı’ya ise aynı iki iddiayla ayrı ayrı 20 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

 

Dosya kapsamında yargılanan 72 ismin dosyası ise ayrıldı.

 

Süreç nasıl işleyecek?

 

Yargılanan isimler ile dosya savcısının karara itiraz etme hakkı bulunuyor. İtirazlar, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne yapılacak. İstinafın kararının ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne başvuru yapılabilecek.

 

Dosyaları ayrılan isimler hakkındaki dava ise Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek.

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kobanê Davası’nda hangi siyasetçiye kaç yıl ceza verildi ve süreç nasıl işleyecek?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri