Hakkari’nin Derecik ilçesinde bulunan askeri üs bölgesine yakın mıntıkada bulunan çöpten beslenen ineklerden iki tanesi sahibi tarafından kesildi. Geriye kalan iki ineğin ise rahatsızlığı devam ediyor. Tek geçim kaynağı hayvanları olan yurttaş ise geriye kalan iki ineğini kaybetme korkusu ile yaşarken, yetkililere seslenerek mağduriyetinin giderilmesi talebinde bulundu. Van ÇEVDER Yönetim Kurulu ise bölgede çöplere yönelik bir politikanın olmamasının sadece hayvanlar açısından değil, genel halk ve çevre sağlığı açısından da ciddi tehditler oluşturduğuna dikkat çekerek, başta yerel yönetimler olmak üzere tüm kurumlara sorumluluk çağrısında bulundu.
Özellikle bölgede çöp ve atıklara yönelik tutarlı ve sistemli bir politikanın olmaması nedeniyle halk ve çevre sağlığı ciddi derecede tehdit altında bulunmaktadır.
Hakkari’nin Derecik ilçesinde bulunan askeri üs bölgesine ait çöplüğe yakın mıntıkada hayvanlarını otlatan Abbas Dinç isimli yurttaş, hayvanlarının rahatsızlanması sonucunda, dört ineğinden ikisini kesmek zorunda kaldı. Kestiği hayvanlarının midesini açan Dinç, korkunç gerçek ile karşılaşır. Kesilen hayvanın midesinden çöplük alandan yediği anlaşılan çok sayıda poşet, iplik, kağıt ve diğer çöp atıklarının çıktığını söyler.
Hakkari İl Sesi Gazetesi’nde yer alan haberde, hayvancılık dışında başka bir işi ve geliri olmayan Abbas Dinç, ilçenin Anadağ köyü, Gerdan Tepe Üs bölgesinde açık bırakılan çöplüğe giren ineklerinden ikisini kaybedince biranda geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kalır. Geriye kalan iki ineği de rahatsızlanan ve ikisini de kaybetme korkusu ile yaşayan 4 Çocuk babası Dinç, hayvanlarının çöplüğün bulunduğu bölgede beslendiğini, çöplük bölgesinde bulunan poşet, kağıt ve atıkları yediğini ileri sürerek şu açıklamalarda bulundu:
“Ben geçimimi hayvancılık yaparak sağlıyorum. 4 çocuğum var. Üç gün içinde askeriyeye ait çöplüğe girip hastalanan iki ineğimi kesmek zorunda kaldım. İneklerimin ikisinin durumu şuan çok kötü. Birkaç kez başvurmama rağmen mağduriyetimin giderilmesi için herhangi bir çözüm üretilmedi. Yem alamayınca ineklerimi meraya otlatmaya götürüyorum. 15 senedir hayvancılık ile uğraşıyorum. 4 ineğim vardı, ikisini kesmek zorunda kaldım. Bu hayvanları keserken midelerinden poşetler, ipler, kağıt ve çöp atıkları çıktı. Şimdi ne yapacağımı bilemiyorum. Tek geçim kaynağım olan ineklerin ikisini kesmek zorunda kaldım. Diğer iki ineğim ise 5 güne yakındır hasta ve ben hiçbir şey yapamıyorum.”
Başta Hakkari Valisi olmak üzere yetkililere seslenen Dinç, mağduriyetinin giderilmesini istiyor.
‘Bölgede çöp politikasının olmaması insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor’
Konuya ilişkin Serhat News’e konuşan Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği(Van ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, yakın bir zamanda Derecik’e gittiğini, öncesinden de Hakkari’deki çöplükte incelemelerde bulunduğu, aynı şekilde bölge yerleşim yerlerinin bir çoğunda bulunan çöplüklerde incelemelerde bulunduklarını kaydederek, “Maalesef bölgemizde çöplere ilişkin kimsenin bir politikası bulunmamaktadır. Nerede bir mera varsa, göl veya akarsu kıyısı bulunuyorsa çöp ve atıklar oraya atılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Çöplere ilişkin belli bir politikanın olmamasının ciddi bir çevre tahribatına yol açtığını söyleyen Kalçık, “Çöp ve atıklar sadece görüntü kirliliğine yol açmıyor. Hem çevre hem de insan sağlığı açısından ciddi tehditlere yol açıyor. Abbas Dinç isimli yurttaşın 4 hayvanından ikisini kaybetmesi bunun sadece bir örneğidir. Bu görünen mağduriyet kadar, bir de görünmeyen mağduriyetler, tahribatlar vardır” dedi.
‘Çöp ve atıklar bitki örtüsü, yeraltı suları ve börtü böceği zehirlemektedir’
Açıklamalarına devam eden Kalçık, gelişmiş tüm toplumlarda bir çöp politikasının bulunduğunu, belli ve tutarlı bir çöp politikası bulunmayan yerleşim yerlerinin ciddi sorunlar ile boğuştuğunu söyleyen söyleyerek, “Gelişi güzel ortalığa atılan ve herhangi bir önlem alınmayan çöpler bitki örtüsünü ve börtü böceği zehirlemektedir. Yeraltı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Sonuçta insanlar, hayvanlar ve diğer tüm canlılar bu suları kullanmakta. Bu da uzun vadede ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bundan dolayı uzun vadeli politikalar üretmeli, uzun vadeli planlamalara gidilmeli ve bunu gözeterek hareket etmeliyiz” dedi.
Van’da bulunan çöp toplama merkezine çöpler taşınmıyor
Geçmiş yıllarda çöplere yönelik belli bir politikanın geliştirilmesi maksadıyla Van’da çöp toplama merkezi oluşturulduğunu söyleyen Kalçık, “Ne yazık ki bu politikanın başarılı olması için değil de başarısız olması için çaba sarfedildi. ‘Maliyetin yüksekliği’ gerekçesine sığınılarak Van merkezde bulunan çöp toplama merkezine getirilmesi gereken çöpler getirilmedi ve eskiden olduğu gibi yine gelişi güzel doğaya bırakılmaya başlandı. Oysa şu soruyu sormak gerekiyor; siz yüksek maliyeti neye göre hesaplıyorsunuz? Şimdi geçim kaynağını yitiren vatandaşın zararını kim karşılayacak? Yediği gıdadan, içtiği sudan rahatsızlanan ve hastanelere gitmek zorunda kalan vatandaşların mağduriyetini ve yaptıkları masraf maliyet kapsamına girmiyor mu? Özcesi, bir maliyet hesabı yapılacaksa, suların, toprağın, havanın kirlenmesinden kaynaklanan zararların da hesaba katılması ve bu şekilde bir maliyetin çıkartılması gerekiyor” dedi.
Kalçık, başta belediyeler olmak üzere tüm yerel yönetimlere ve mülki idare amirleri ve yetkililere seslenerek, yerleşim yerlerindeki çöplere ilişkin tutarlı ve uzun vadeli bir çöp politikasının oluşturulmasının bir zorunluluk olduğunu kaydederek, bunun ertelenmeden biran önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
Serhat News