Sokak hayvanları ile ilgili yasa tekliflerini açıklayan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, yasa tekliflerinin 17 maddeden oluştuğunu açıkladı. Güler, teklifte ‘ötenazi’ kavramının yer aldığını açıkladı.
AKP’nin sokak köpeklerinin katledilmesine yol açacağı için tepki çeken sokak hayvanlarına dair yasa teklifinin tamamlandığı açıklandı.
Meclis’te basın toplantısı düzenleyen AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, ‘ötenazi’ adıyla öldürme maddesinin bulunduğunu açıkladı. “Sokak, hayvanlar için bir yaşam alanı olarak tarif edilemez” diyen Güler, sebepsiz yere hayvan öldürene 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası getirileceğini söyledi.
‘Yasa teklifimiz 17 maddeden oluşuyor’
AKP’li Güler’in sokak hayvanları yasa teklifine dair açıklamasından satır başları şöyle:
“Toplumun bu konuda duyarlı olan her kesimi dinlendi. Her kesimin beklentileri alınıp bir rapor haline getirildi. Sonuç itibariyle yasa teklifimiz olgunlaştı. İnşallah 17 maddelik yasa teklifimizle beraber bunu tamamlamış olacağız.
Halihazırda ülkemizin birçok bölgesinde, şehrinde alınan tedbirlere, çalışmalara rağmen bunların yetersiz kaldığını görüyoruz. Peki bu yetersizlik durumu nelere sebebiyet verdi?
Ülkemiz kuduz riskli temaslarla ilgili hastanelere başvuru olağanüstü artmış durumda. Belli şehirlerimizde ve ilçelerimizde maalesef kudur riski temaslarının artması ve kuduz köpek nedeniyle karantina uygulaması yapılmak zorunda kalınıyor.
İçişleri Bakanlığımızın raporlarına göre de bu tür sahipsiz köpeklerin sebebiyet verdiği birçok trafik kazasının meydana geldiği, sürüler halinde dolaşan sahipsiz köpekler dolayısıyla vefat eden vatandaşımız 50-55 civarında olduğu ortaya çıktı.
Köpekler barınaklarda toplanacak
Kanunumuzun belli maddelerinde bir uygulamayı geliştiriyoruz. Çok güçlü bir şekilde Tarım ve Orman Bakanlığımızın, güçlü tanıtım ve uygulama desteğinin yanında mevcut sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda nitelikli, kaliteli yaşam alanları oluşturulması, burada bulundurulması, sahiplendirilmenin güçlü teşviki, bu barınaklarda ameliyathane kurulması kısırlaştırma için, sahiplendirme noktasında bakanlığımız güçlü destek vereceği bir programı hayata geçireceğiz.
‘Ötenazi imkanı’
Ancak biliyoruz ki barınaklar yine hastalıkların da mevcudiyetini biliyoruz. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite edilme imkanı olmayan ve özelliği itibarıyla anatomik yapısı bozulmuş, gerekirse bulunduğu ırksal özelliği itibarıyla sahiplendirme imkanı bulunmayan sahipsiz köpeklerin, uluslararası literatürde, dünya sağlık örgütünde ve uluslararası yargıya taşınmış bir noktada hukuki ve sağlık kavramı yönüyle belirlenmiş bir kavramı kullanıyoruz, ‘ötenazi’ kavramını. Yani mevcut bu sahipsiz köpeklerin ötenazi yoluyla da hayatlarına son verme noktasında da bir imkan tanıyoruz.
‘2028 yılına kadar belediyelere geçiş imkanı sağlıyoruz’
2028 yılına kadar belediyelere geçiş dönemi için bir imkan sağlıyoruz. Bu konuda çok iyi örnekler olduğu kadar, çok kötü örnekler de var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok doğru bir örnektir.
Hayvan öldürene 1-4 yıl hapis
Kanun emrine uymayanlara da 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını öngören bir yaptırımı getiriyoruz.
Sokak, hayvanlar için bir yaşam alanı olarak tarif edilemez. Daha kaliteli, daha korunaklı yaşam alanlarında olmayı hak ediyorlar. Bu kanunumuzda herhangi bir sebep olmadan bir hayvanımızı öldürdüğünüzde 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası getiriyoruz.
Serhat News