Türkiye’nin kredi notunun iki kademe arttırılması sonrasında küresel bankaların Türkiye’ye yönelik kredi notu merak onuşu olmaya başladı. Peki S&P ve Fitch’in en son Mart ve Mayıs aylarında artışa gittiği Türkiye’nin kredi notunda son durum ne?
Yüksek enflasyon ve ekonomik krizin pençesindeki Türkiye’de kredi notunun Moody’s tarafından geçen gün 2 kademe artırarak “B3″ten “B1″e yükseltmesi ile dev bankaların Türkiye kredi notu değerlendirmeleri tekrardan gündemde.
Standard & Poor’s (S&P) en son Mayıs 2024, Fitch Ratings’in ise Mart 2024’te yükseltme kararı aldığı Türkiye’nin kredi notunda Moody’s’den de cuma günü artış kararı geldi.
Moody’s “B3” olan Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe artırarak “B1″e çıkartırken diğer dev bankalar S&P ve Fitch’de son durum şöyle:
* Fitch Ratings, 9 Mart’ta aldığı kararla Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çıkartmıştı.
* Standard & Poor’s (S&P) ise 3 Mayıs tarihinde verdiği kararla Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, halihazırda pozitif olan kredi notu görünümünü aynı şekilde korumuştu.
Moody’s, Fitch ve S&P’nin kredi notları ne ifade ediyor?
Son not artışlarının ardından bankaların Türkiye kredi notları “Spekülatif” not sınırına dayandı. Buna göre, ilgili kuruluşların herhangi biri tarafından yapılacak tek kademeli bir not artışı “Yüksek Spekülatif Düzey” değerlendirmesinden çıkışı sağlayacak.
Son artışlarla birlikte Türkiye, dev bankaların ortak görüşte olduğu bir durumla yatırım eşiğinin hala 4 kademe altında yer alıyor.
Serhat News