Türkiye’nin, Suriye ile yeniden ilişkilenmek ve ilişkileri normalleştirmek istemesine soğuk bakan ve öncelikli olarak Türkiye’nin, Suriye’den çekilmesi şartını ileri süren Esat’a cevap Milli Savunma Bakanı Güler’den geldi. Güler, çekilmek için yeni anayasa ve seçimi şart koştu.
Reuters’ın sorularına yazılı yanıt veren Milli Savunma Bakanı (MSB) Yaşar Güler, “uygun koşulların oluşması halinde Türkiye ile Suriye’nin ilişkilerin normalleştirilmesi çabaları kapsamında bakanlar düzeyinde bir araya gelebileceğini” söyledi.
Güler ardından “Türkiye, Suriye’den çekilme koordinasyonunu, yalnızca Suriye’de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan, sınırlar güvenlik altına alındıktan sonra görüşebilir” dedi.
“Terörle mücadelede Irak ile atılan ortak adımların bir dönüm noktası oluşturduğunu” belirten Güler, “iki ülkenin bölge ülkeleriyle ticaret koridor rotası oluşturmak için anlaştığı Kalkınma Yolu Projesi’nin Irak kısmının PKK tehdidi altında olduğunu” dile getirdi.
‘ABD ile block-70 F-16 anlaşmasından memnunuz’
Milli Savunma Bakanı, Ankara’nın Block-70 F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerinin tedariki konusunda ABD ile yaptığı anlaşmadan memnun olduğunu ve sürecin planlandığı gibi devam ettiğini aktardı.
“Projenin son jetin teslimatına kadar sorunsuz şekilde tamamlanmasını umuyoruz” diyen Güler, iki ülke yetkililerinin hâlâ anlaşmanın ayrıntılarını görüştüğünü sözlerine ekledi.
‘F-35 çözülemedi, EUROFİGHTER’da gelişme yok’
Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programına geri dönmek isteği konusunda, “Ankara ve Washington’ın yaklaşımının değişmediğini, ancak görüşmelerin devam ettiğini” söyleyen Güler, “Ankara’nın Britanya, İspanya ve Almanya’dan Eurofighter Typhoon jetleri alımı için istekli olduğunu, ancak bu konuda henüz somut gelişme kaydedilmediğini” belirtti.
‘ŞİÖ ile bağları geliştirsek de önceliğimiz NATO’
Milli Savunma Bakanı, Ankara’nın Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile bağlarını geliştirmek istediği, ancak önceliğinin önemli bir müttefik olarak NATO’ya sorumluluklarını yerine getirmek olduğu mesajını verdi:
“Önceliğimiz önemli bir müttefik olarak NATO’ya sorumluluklarımızı yerine getirmek ve müttefiklerimizle dayanışmayı güçlendirmek. Odak noktamızın NATO’nun hazırlıklı, kararlı ve güçlü olması lazım.”
Esad bir ay önce ne demişti?
Temmuz ortasında Suriye Halk Meclisi seçimlerinde oy kullanması sonrası gazetecilere açıklamalar yapan Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisiyle görüşme talebine ilişkin şu değerlendirmeleri yapmıştı:
“Görüşmenin teklif edilmesi önemli olabilir. Amaç nedir? Amacın ne olduğunu duymadık: Sorunu çözmek, ilişkileri geliştirmek, normale döndürmek?”
“Görüşmenin referansı nedir? Teröre desteğin bitmesi ve Suriye topraklarından çekilme olarak ifade edilen sorunun nedenlerini ortadan kaldırmak mı yoksa sonlandırmak mı olacak? Sorunun özü bu, başka bir nedeni yok. Bu esas tartışılmıyorsa görüşme ne anlama gelir?”
“İşgal, ülkeler arasındaki normal ilişkilerin bir parçası olabilir mi? Terörizmi desteklemenin ülkeler arasındaki normal ilişkilerin bir parçası olması mümkün mü? Bu imkansız. Normal ilişkiden bahsedecek olursak, bu sahnede anormal olan her şeyi dolaşımdan kaldırmamız gerekiyor. İşgal anormaldir, terörizm anormaldir ve uluslararası hukukun ihlali anormaldir. Komşu ve komşu olmayan ülkelerin egemenliğine saygısızlık anormaldir.”
“Anormallikler ortadan kalktığında ilişki normalleşmeden, zorlayıcı önlemler olmadan ve hükümetlerin görüşü olmadan normal olacaktır. Doğal olarak savaştan önceki haline dönmeye doğru ilerleyecektir.”
Serhat News