1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da Özel Sektör Öğretmeleri Sendikası’ndan çağrı: Hukuksuzluğa sesiz kalmayın

Van’da Özel Sektör Öğretmeleri Sendikası’ndan çağrı: Hukuksuzluğa sesiz kalmayın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Okulların açılması üzerine yazılı açıklama yayınlayan Özel Sektör Öğretmeleri Sendikası, meslektaşlardan yaşanan hukuksuzlukların kendilerine bildirilmesi çağrısında bulundu.

Resmi okullarda çalışan öğretmenlerin Özel Öğretim Kurslarında çalıştırılması hakkında zorunlu bir açıklama ve çağrı başlıklı açıklamada sorunları ve çözüm önerilerini sıralayan Özel Sektör Öğretmeleri Sendikası yetkilileri sorumluluğa davet etti. Açıklamada, “Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin yaşadıkları problemlerin nedenlerinin başında denetimsizliğin geldiğini defalarca ifade ettik. Denetimsizlik; var olan kanunların delinmesi, yasa dışı çalışma ve çalıştırma biçiminin yaygın ve kanıksanmış bir hâl alması anlamına geliyor. Denetimsizlikten bahsederken göstermelik, yakın ilişkiler üzerinden beslenen ve gerçek amacına ulaşmayan denetimleri de bu tanımın içine katıyoruz. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde çalışan personeller ve teftiş biriminde görevli memurlar arasında öğretmen haklarını çiğneyen uygulamalara göz yuman ve patronlarla iş birliği yapanların olduğu bilinen bir gerçek.” denildi.

Somut adımlar atılmalı

“Sendikamız, taleplerini ve sömürüyü var eden uygulamalara karşı mücadele yöntemini belirlerken ayrıntı ile düşünüyor” diyen açıklamada şunlara dikkat çekildi: “Bunun nedeni, emeğin evrensel ilkeleri ile emekçilerin ortak çıkarları karşısında ters bir noktaya düşmeme isteğidir. Kamuda çalışan öğretmenlerin özel öğretim kurslarında ve kişisel gelişim kurslarında yasal olmayan bir biçimde çalışması/çalıştırılması da titizlikle yaklaştığımız; bunun yanı sıra öğretmen tarafını kendi arasında rekabete, yabancılaşmaya itmemesi için uygun bir çözüm geliştirmek istediğimiz temel sorunlardan bir tanesi. Özel sektörde çalışan öğretmenlerden, üyelerden ve genel olarak Sendika tabanından gelen bu soruna yönelik somut adımlar atma beklentisini belli başlı girişimleri tüketerek karşıladık. Öncelikle, bu konuyu içeren bir açıklamayı kamuda bulunan eğitim sendikaları ile paylaştık. Kamu eğitim sendikalarından, üyelerini ve kamuda çalışan öğretmenleri bu konuda bilinçlendirmelerini istedik.

Özel sektörde ucuz iş gücü haline gelen öğretmen emeğini daha da zayıflatacak adımlar atılmaması yönünde uyarı niteliği taşıyan bir yaklaşımı önlerine koymalarını bekledik. Bu beklentimiz, çalışma sahasında bir karşılık bulmadı. İkinci çağrımız ise bu sorunu çalıştıkları iş yerinde yakıcı şekilde yaşayan arkadaşlarımıza oldu. Bilgi ve ispat verisinin güvenilir olmasını sağlamak ve bürokrasinin de sorundan kaçamaması için bu yasa dışılığa ilişkin şikayeti kendilerinin yapmalarını önerdik. Bu öneri de özel sektör ve çalışan gerçekliğinin bir sonucu olan kaygı, korku engeli karşısında uygulamada zayıf kaldı.”

Kamuda çalışan öğretmenlerin özel öğretim kurslarında ve kişisel gelişim kurslarında çalışması yasakken özel okullarda ise belirlenmiş sınırlar doğrultusunda mümkün olduğu dile getirilen açıklamada şunlara dikkat çekildi:

“5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 8’inci maddesinde; ihtiyaç halinde, resmî okullarda görevli öğretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebileceği ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 28’inci maddesinde; memurlara ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunamayacakları hüküm altına alınmıştır.” Kanun’da da açık şekilde ifade edildiği gibi söz konusu sorun bir kanun tanımazlığı ifade ediyor. Özel sektörde çalışan öğretmenler için birincil/tek çalışma alanını korumakla yükümlü olan bu maddeye sahip çıkmak, öğretmen emeğine sahip çıkmak anlamına geliyor.  Sendikamız; öğretmen emeğini kölelik koşulları ile eşleştiren, buna uygun ortam hazırlayan, asıl çalışma alanı özel öğretim olan eğitim emekçilerini işsiz ya da haklar bakımından çıplak bırakan bir sistemi düzeltmek için bir yaklaşımın örgütlenmesinin artık zorunlu olduğunu vurguluyor.  Taşralarda, küçük illerde çalışma alanı sınırlı olan özel sektör öğretmenleri, öğrencileri kamu okullarından (resmî okullardan) kurslara taşıyan kamu öğretmenlerinin patronlar tarafından kullanılabilir ve değerlendirilebilir olan “artıları” karşısında bir emek sorunu yaşıyor. Bu sömürü biçimi büyük illere de yayılıyor. Sigortasız çalışma normalleştiriliyor. Düşük ücretler ve yoğun çalışma dayatması artıyor.  Sendikamız, bu saydığımız kötülüğün bir parçası olmayan ve geçinebilmek çabası ile ek bir iş yapmak zorunda olan resmî okul öğretmenlerinin olduğunun da farkındadır fakat bu sömürü zinciri bir yerden kopmalıdır. Yerleşik hale gelmiş olan bu ağ, özel öğretim “piyasa”sına öğrenci taşımak için kurulmuş olan bu köprü ortadan kalkmalıdır. Bu meslektaşlarımıza önerebileceğimiz tek şey; kamu ayağında ekonomik, sosyal, demokratik haklar mücadelesini yükseltmeleri, onun birer parçası olmalarıdır. Başka çözüm yoktur.

Sendikamız, bu sorunu ortadan kaldırmak ve özel sektörde öğretmenlerin çalışma hakkına sahip çıkmak için yasa dışı çalışma ve çalıştırmaya karşı net bir mücadeleyi örgütleyecektir. Yasa dışı şekilde çalışan öğretmenler uyarılacaktır. Yasayı çiğneyen ve öğretmen emeğini değersiz hale getiren kurumlar, kurum patronları şikayet ve teşhir edilecektir. Özel öğretim alanında öğretmen emeğinin korunması, insanca yaşanacak şartların sağlanması tüm öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin ortak tutumu ve yaklaşımları ile mümkün olabilir.

Orta yerde bir sancı var. Bu sancı paylaşılacak; gelişim ve değişim döneminin bir sonucu olarak emeği yücelten, koruyan bir döneme ilerlerken bir şeyleri yerli yerine oturtmak için hissedilecektir. ştıran kurumların isimlerini bTüm özel sektör öğretmenlerini;  eğitim emekçileri arasında rekabete, kavgaya, yabancılaşmaya izin vermeden emek ve çalışma haklarını savunmaya davet ediyoruz. Yasa dışı çalışmanın kanıtlarını ve yasa dışı çalıştıran kurumların isimlerini bizimle, Sendika temsilcileri ile paylaşın. Sendika ile iletişime geçin.

Özel öğretim “piyasa”sının dişlileri arasında ezilmeyeceğiz. Özel öğretim kursu sahiplerini buradan bir kez daha uyarıyoruz. Yasal ve meşru haklarımızın arkasındayız!”

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da Özel Sektör Öğretmeleri Sendikası’ndan çağrı: Hukuksuzluğa sesiz kalmayın
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir