1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’ın 100 TL’lik trolü: Suat Baran

Van’ın 100 TL’lik trolü: Suat Baran

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da özellikle seçimlerden sonra sosyal medya üzerinde belediyeleri karalayan, itibarsızlaştırmaya çalışan trol sayısında artış yaşandı. Trolluk konusunda ön plana çıkan ve özellikle de belediyeleri hedef alan isimlerden bir tanesi de “Tarafsız Van Haber” ismi ile sayfa açan Suat Baran’dır. Gazeteci olmamasına rağmen Baran’ın geçmişte 100 TL karşılığında tanınmış bir kişiye itibar suikastı düzenlediği resmi evraklara da yansıdı.

Serhat News olarak Van’da bir trolün hikayesini sizinle paylaşıyoruz. Van’da nasıl para karşılığında habercilik yapıldığının hikayesidir bu. Özellikle seçimlerden sonra belediyelere ve belediye çalışanlarına yönelik örgütlü saldırılarda artış yaşanması, trolleri ve para karşılığında haber yapanları yeniden gündeme taşıdı. Sizinle paylaştığımız trol hikayesi de tam da böylesi bir hikayedir. Kentte yerel seçimlerden sonra açılan onlarca trol hesaplarla başta belediyeler olmak üzere kurumlar ve kurumlarda çalışan kişiler hedef alınmaya başlandı. Kentte yaşanan trol saldırıları ve bunun nasıl yapıldığına dair hikayenin kahramanlarından biri de Suat Baran’dır. Belirli kesimler tarafından finansman edildiği iddia edilen Baran, Bölge Hastanesi’nden emekli olduktan sonra sürekli belediyeleri karalamaya başladı. Ancak -namuslu gazeteci olarak geçinen Baran’ın geçmişte 100 TL karşılığında aslı olmayan haberler yaptığı resmi evraklara da yansıdı.

‘Haberleri para karşılığında yaptım’

Belediyede kayyum döneminde çalışan bazı personellerden bilgi alarak sürekli DEM Parti’li belediyeleri karalayan Suat Baran’ın savcılıkta alınan bir ifadesi ise skandallarla dolu. Baran’ın gazeteci olarak mesleğini lanse ettiği ifadesinde bir siyasetçiden para alarak hastanede görevli bir sağlık personeli hakkında karalama haberi yaptığını belirterek, “Tarafsız Van Haber isimli site bana aittir. Ben sağlıktan çalıştığım için oradaki konulara hakkimdim. … isimli kişi bana para vererek hastanede doktor hakkında olumsuz haber yapmamı, kendisi hakkında da olumlu haber yapmamı istedi. Bunun için de bana 100 TL verdi. Ben ilk zamanlar bunu yaptım. Ancak sonradan para vermeyince biz ters düştük ve bende artık haber yapmadım. Zaten sonrada soruşturmaya konu olan haberleri de siteden kaldırdım” ifadesini verdi

Yüz TL karşılığında insanların onur ve haysiyetleri ile oynayan, onları karalamakta beis görmeyen, kişinin ailesini, çocuklarını düşünmeyen 100 TL’lik trol, şimdi tekrardan sahneye çıkmış ve yine itibar suikastı düzenliyor. Kendisine bu kez kaç TL verildi bilinmiyor ancak herkesi kendisi gibi itibarsızlaştırmak için sağa sola saldırıyor.

İftiracılıktan ihraç edildi

Van’da tanınmış isme yönelik yapılan yalan haber sonrasında Van kamuoyunda büyük bir tepki oluşurken, dönemin Anadolu Basın Birliği Van şubesi başkanı Vezir Baş da bir açıklama yapmıştı. Baş, kendileri için en önemli olan etkenin doğru, tarafsız ve etik gazetecilik anlayışı olduğunu söyleyerek, iftira tarzı haber yapanları derneklerinde barındırmayacaklarını ifade etti. Belgesiz, mesnetsiz, sadece bir polis tutanağına dayanarak haber yapan internet sitesinin sahibi Suat Baran’ın tutumunun doğru olmadığını ifade eden Vezir Baş, “Geçtiğimiz hafta söz konusu yerel haber sitesine Van İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri V. P.’la ilgili asılsız ve belgesiz bir haber düşmüştür. Bu habere baktığımızda V. P.’ın uçakta bir bayan görevliye tacizde bulunduğu iddia edilmiştir. Bu iddia, üyemiz bulunan Baran adlı şahsın yerel internet sitesinde sanki gerçekmiş gibi kamuoyuna yansıtılmıştır. Halbuki bu haber asparagas bir haberdir. Bizler kimsenin şerefi, haysiyeti ve onuruyla, birilerinin yönlendirmesiyle oynayamayız. Milyonluk ihalelerin yapıldığı bir kurumun başında olan Sayın V. P.’ı sırf koltuğundan etmek için birilerinin bu basit oyunu oynadığına ve bunun için de para vererek birilerini kullandıklarına şahit oluyoruz. O yüzden bu tarz çirkin haberleri yapan kişilerin bu camiadan uzaklaştırılması gerekiyor. Söz konusu iftira haberi yapan şahsın derneğimizden ihraç edildiğini kamuoyuna açıklıyor, memlekete zarar veren bu anlayışın bir an önce son bulmasını temenni ediyorum” açıklamasında bulundu.(Haber: van Sesi Gazetesi https://www.vansesigazetesi.com/iftira-haber-yapan-gazeteci-ihrac-edildi/11574/)

Kente Bulunan STÖ’ler de iftira haberi yapanları kınadı

Baran’ın yapmış olduğu iftira haber sonrası kentte bulunan ve aralarında Van Hakkari Tabip Odası’nın da bulunduğu çok sayıda Sivil toplum Örgütü bir basın açıklaması düzenleyerek yapılanın bir kurgu olduğunu, haberin de yalan haber olduğunu açıkladılar ve tanınmış şahsa yönelik desteklerini bildirdiler. (Haber: Şehrivan Gazetesi – https://www.sehrivangazetesi.com/vural-polati-yedirmeyiz)

Bunca şeye rağmen halen birilerinin bu trolün arkasına gizlenmesi, belki de geçmişte aleyhinde basın açıklaması yapanların bu kez onunla birlikte hareket etmesi de ahlaki olarak değerlendirilmeye değer bir konudur. Trollerin tek kıbleleri vardır, o da paradır. Bu gün para verilerek birilerine saldırtılıyorsa, yarın başka yerden aldığı para ile dün yanında yer aldığı kişiye saldırır. Çünkü trolün tek bir kıblesi vardır, o da alacağı paradır…

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın 100 TL’lik trolü: Suat Baran
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir