1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da saldırıya uğrayan Sabahat Tayan’ın durumu meclis gündeminde

Van’da saldırıya uğrayan Sabahat Tayan’ın durumu meclis gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van’ın Başkale ilçesinde Nisan 2024’te kaçırılarak işkenceye maruz kalan 17 yaşındaki Sebahat Tayan ve ailesine yönelik tehditlerle ilgili meclise yazılı bir soru önergesi verdi.

Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van’ın Başkale ilçesinde Nisan 2024’te kaçırılarak işkenceye maruz kalan 17 yaşındaki Sebahat Tayan ve ailesine yönelik tehditlerle ilgili yazılı bir soru önergesi sundu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a yöneltilen önergede, kadına yönelik şiddetin ülkenin birincil gündemi olmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Sayyiğit, kadın cinayetlerinin ve şiddetin artmasında siyasi iktidarın kadın haklarına karşı sorunlu bakışının etkili olduğunu vurguladı. Van’da da kadına yönelik şiddetin yaygın olduğuna işaret eden Sayyiğit, özellikle Sebahat Tayan’ın yaşadığı olayın bunun açık bir örneği olduğunu belirtti.

Sebahat Tayan’ın kaçırıldıktan sonra işkence edilerek ağır yaralandığını ve şu anda yoğun bakımda olduğunu belirten Sayyiğit, Tayan ailesinin failler tarafından tehdit edilmeye devam ettiğini ve yetkili mercilere yapılan başvuruların sonuçsuz kaldığını ifade etti. Ailenin kamuoyundan destek çağrısında bulunduğunu hatırlatan Sayyiğit, yetkililerin bu tür olaylarda sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Soru önergesinde, Ağustos 2024 verilerine göre Türkiye genelinde 31 kadının erkekler tarafından katledildiğini vurgulayan Sayyiğit, Van Star Kadın Derneği’nin Kasım 2023’te açıkladığı rapora göre son iki yılda Van’da 23 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlattı. Sayyiğit, bu tablo karşısında devletin kadına yönelik şiddeti önlemede yetersiz kaldığını belirtti.

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Tayan ailesine yönelik tehditlerin ve Sebahat Tayan’a yapılan işkencenin sorumlularının yakalanması ve gerekli adımların atılması konusunda hükümeti sorumluluğa davet etti.

Sayyiğit’in Bakan Göktaş’a sorduğu sorular şöyle;

1 – Van’ın Başkale ilçesinde kaçıldıktan sonra işkenceye maruz kalan 17 yaşındaki Sebahat Tayan’dan haberdar mısınız?
2 – Van’ın Başkale ilçesinde erkek şiddetine uğrayan Sebahat Tayan’a ilişkin önerge tarihine kadar herhangi bir adım atılmış mıdır?
3 – Sebahat Tayan ile ailesine yönelik koruma tedbirlerinin alınması amacıyla ilgili makamlarla görüşmeler yapılmış mıdır?
4 – Van’da son 5 yılda kadına şiddet bağlamında yapılan şikâyet sayısı kaçtır? Başvurular sonucunda açılan kamu davası sayısı nedir? Bunun neticesinde kaç kişi ceza almıştır?
5 – Van’da kadınlara yönelik şiddet ile kadınların katledilmesine yönelik Bakanlığınızda resmi veriler bulunmakta mıdır? Son 5 yılda Van’da kaç kadın erkek şiddetine uğramıştır, kaç kadın erkekler tarafından katledilmiştir?
6 – Van’da Bakanlığınızın kadınlara yönelik şiddeti engellemeye yönelik herhangi bir çalışması var mıdır? Önerge tarihine kadar yapılan çalışmalar nelerdir?

Ne olmuştu? 

 Van’ın Başkale ilçesinde kaçırıldıktan sonra saldırıya uğrayan 17 yaşındaki Sebahat Tayan, yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.

Rojda Altıntaş’ın özel haberine göre; 26 Nisan’da kaçırılan 17 yaşındaki Sebahat Tayan, aynı gün gece saatlerinde bulundu. Kendisini silahla kaçıran amcasının oğlu Rüştü Tayan (31), 5 gün önce tutuklanarak cezaevine gönderildi. Rüştü Tayan’ın kardeşi Fırat Tayan ise Sebahat Tayan’ın yaşadığı eve, ağabeyi tutuklandığı için taşla saldırdı. 17 yaşındaki Sebahat Tayan, hastaneye kaldırıldı.

Sebahat’ı kaçıran kişi ve yakınları, aileye baskı yaparak şikayetlerini geri çekmeleri için tehditler savurmaya başladı. Yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Sebahat Tayan’ın  ailesi, kendilerini güvende hissetmediklerini ifade ederek, kızlarının başına gelenlerin bir an önce son bulmasını istiyor.

Aile, yaşananları yetkililere defalarca ilettiklerini, fakat saldırganlar hakkında henüz somut bir adım atılmadığını belirtiyor. Sebahat’ın kardeşi Furkan Tayan, “Bize, şikayetimizi geri almazsak öldürüleceğimizi söylediler” dedi.

Serhat News

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da saldırıya uğrayan Sabahat Tayan’ın durumu meclis gündeminde
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir