1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van tarihiyle kültürüyle İstanbul’a taşındı: Kültürel dokular ön plandaydı

Van tarihiyle kültürüyle İstanbul’a taşındı: Kültürel dokular ön plandaydı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Dernekler Federasyonu (VANFED) tarafından düzenlenen 3. Van Kültür Buluşmaları, Van ve İstanbul’daki Vanlıları bir araya getirdi. Etkinlikte konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, düzenlenen buluşmanın önemine vurgu yaparak, bu etkinliğin İstanbul ile Van arasında bir köprü görevi gördüğünü dile getirdiler.

İstanbul Yenikapı Fuar ve Etkinlik Alanı bu kez Vanlılara ev sahipliği yaptı. Van Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen 3. Van Kültür Buluşmaları yüzlerce kişinin katıldığı bir açılış programıyla başladı. 10-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek etkinliklere Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Muradiye Belediye Eşbaşkanı Barış Yılmaz, İpekyolu Belediye Eş Başkanı Canan Uzunay, Başkale Belediye Eş Başkanı Feyzi Caner, Çatak Belediye Eşbaşkanı Reşat Ersalan, Bahçesaray Belediye Eş Başkanı Ayvaz Hazır, Gevaş Belediye Eşbaşkanı Rüknettin Hakan, Saray Belediye Eşbaşkanı Davut Acar, meclis üyeleri, DEM Parti Van Milletvekilleri Pervin Buldan, Muş Milletvekili Sezai Temelli, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, İstanbul Büyükşehir ve ilçe belediyeleri temsilcileri, İstanbul’da bulunan kurum ve kuruluşlar, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret Borsası Başkanı Naif Süer ile yüzlerce yurttaş katıldı.

Açılış programı öncesi Van’dan gelen misafirler ile İstanbul’daki Vanlılar kahvaltıda bir araya geldi. Katılımcılar Van otlu peyniri ve yöresel Van kahvaltısının tatma fırsatı buldu.

Van tarihiyle kültürüyle İstanbul’a taşındı: Kültürel dokular ön plandaydı - Van FED1

Eşbaşkanlar ve beraberindekiler daha sonra Van ve ilçeleri ile kurumlarının tanıtıldığı stant çadırına geçtiler. Burada başta Van Büyükşehir olmak üzere tüm ilçeler ile kurumların bulunduğu stantları tek tek gezen misafirler, Van’ın tarihi ve kültürünü tanıma fırsatı buldu.

 

Yenikapı etkinlik alanında düzenlenen açılış töreni, folklor ekibinin Van yöresini yansıtan oyunlarıyla başladı. Ardından VANFED bileşeni dernek ve vakıfların başkanları birer konuşma yaptı.

VANFED Genel Başkanı Mehmet Fatih Yağız’ın açış konuşmasıyla devam eden programda, İstanbul Büyükşehir Belediye Sivil Toplumla İlişkiler Koordinatörü Hasan Dalkıran da bir konuşma yaparak, katılımcıları selamladı.

Van tarihiyle kültürüyle İstanbul’a taşındı: Kültürel dokular ön plandaydı - Van FED2

‘Van halkı kayyıma hayır demiştir’

Ardından kürsüye çıkan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, düzenlenen Van Kültür Buluşmalarının önemine vurgu yaparak, Vanlıların İstanbul’da bir araya gelmelerinin anlamlı olduğunu söyledi. Göreve geldikleri günden bu yana İstanbul’un en büyük ilçesi konumunda olan Esenyurt’u daha iyi bir seviyeye getirme çabası içerisinde olduklarını söyleyen Özer, yaptıkları çalışmalarla Esenyurt’un halkların birlikteliğinin merkezi haline getirdiklerini, binbir çiçekli bahçe haline getirdiklerini söyledi.

Geçtiğimiz aylarda Van’a ve ilçelerine düzenlediği seyahati anlatan Özer, “Yıllar sonra ilk kez gönül rahatlığıyla Van Büyükşehir Belediyesi’ne gidebildik. Bizim için çok mutlu bir andı. Van tekrardan gerçek yöneticilerine kavuşmuştu. 31 Mart seçimlerinde Van halkı kayyıma hayır demiştir, kayyım zihniyetini kabul etmemiştir” dedi.

‘Van artık direnişiyle tanınıyor’

Daha sonra Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal alkışlar arasında kürsüye çıktı. Van Kültür Buluşmaları etkinliklerine emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Şedal, “Bizden önce konuşan arkadaşlarımız Van’ın özellikleriyle, değerleriyle ilgili çok kıymetli şeylerden bahsettiler. Van’ı dünya Van Gölü’yle tanıyor. O yüzden şiarımız, ‘Siz Van denizini gördünüz mü?’ oldu. Van’ı Van Gölü ile Muradiye Şelalesi, peri bacaları ile tanıyorsunuz. Yine her tarafı bereket fışkıran yaylaları ile tanıyorsunuz. Ama sizlerin de bildiği gibi artık Van başka bir özelliği ile tanınıyor. Özellikle 31 Mart seçimlerinden sonra Van artık direnişiyle tanınıyor. Sizin emekleriniz bu direnişle çok büyük. Bu vesileyle tekrardan bu emeği direnişe dönüştürdüğümüz için sizlere teşekkür ediyoruz.

Van tarihiyle kültürüyle İstanbul’a taşındı: Kültürel dokular ön plandaydı - Vanb FED3

 

Biliyoruz çeşitli sebeplerle buralara göç etmek zorunda kaldınız ve yaşamanızı burada devam ettirmeye çalıştınız. Ancak ruhunuzun, gönlünüzün, aklınızın bizlerde yani Van’da olduğunu çok iyi biliyoruz. Çünkü Van’ın toplumsal değerleri, dayanışma ruhu, misafirperverliği, kadim tarihi, köklü toplumsal değerleri ki kendini bir tarihe dönüştürdüğü değerler bugün sizi köklerimizin peşinden gitmesine neden oluyor” dedi.

‘Bağımız kültürel değerlerimiz’

“Bizim canımız ne zaman orada yandıysa, sizin canınız burada yandı. Biz orada ne zaman sevindiysek sizler bizimle birlikte burada sevindiniz” diyen Eşbaşkan Şedal, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu bağ hiçbir zaman kopmadı aramızda. Bu bağın bu kadar güçlü olmasının temel sebebi bugün buradan yaşatmaya çalıştığımız kültürel değerlerdir, toplumsal değerlerdir. Dolayısıyla böylesi etkinlikleri düzenleyen arkadaşlarımıza minnettar olduğumuzu bir kez daha söylemek gerekir. Bizleri tekrardan bir araya getirmek için bu imkanları sunan başta Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, Esenyurt Belediye Başkanımız Hocamız Ahmet Özer’e çok çok teşekkür ediyoruz. Buradaki duygular Van ile İstanbul arasında bir gönül köprüsüne vesile oldu.”

‘Herkesi toplumsal barış için sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz’

Ardından konuşan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, 10 Ekim Ankara gar katliamında yaşamını yitirenleri ve Kürt yazar Mehmet Uzun’un ölüm yıldönümü vesilesiyle Uzun’u andı.

Van tarihiyle kültürüyle İstanbul’a taşındı: Kültürel dokular ön plandaydı - van FED5

Van’daki çalışmalara da değinen Eşbaşkan Abdullah Zeydan, “Sizlere Feqiyê Teyran’ın memleketinden, Mehmet Selim Bey’in diyarından, Bediüzzaman Said-i Kurdi’nin diyarından, Bekir Kaya’nın diyarından, Rojbin Çetin’in diyarından, Van halkından, değerli hemşerilerimizden çok selam getirdik. Geldiğimiz noktada hepimizin bütün bu yaşamışlıklardan sonra ne kadar da fazla toplumsal barışa ihtiyaç duyduğumuzun bir kez daha bu 10 yıllık süreçte acı tecrübelerle yeniden gördük. Onlar için hakikaten herkesin aklıselim davranıp toplumsal barışın önünü açacak bir tutum, bir pratik ortaya koyması lazım. Bugün kronikleşmiş, bütün sorunların temelinde toplumsal barışımızı sağlayamadığımızı hepimiz biliyoruz. Onun için herkesi bu ülkenin çocuklarının geleceği adına şapkasını önüne koymasını ve toplumsal barışın sağlanması için sorumluluklarını yerine getirmesini diliyoruz.

31 Mart seçimlerinden sonra buraya üçüncü gelişimiz. Gelmeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmalarının ardından Eşbaşkanlara etkinliklere katkılarından dolayı plaket ve çiçek takdim edildi.

Açılış etkinliğinin sonunda tüm katılımcılar çalan davul zurna eşliğinde söylenen şarkılarla halay çekti.

Eşbaşkanlar ve beraberindekiler son olarak etkinlik alanı girişinde yer alan Akdamar Adası’nı sembolize eden maket yapının açılışını gerçekleştirdi.

Etkinlik konser ve müzik dinletileriyle sürüyor.

 

Serhat News

Tepki Ver | mutlu1
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van tarihiyle kültürüyle İstanbul’a taşındı: Kültürel dokular ön plandaydı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir