1. Haberler
  2. Güncel
  3. Rojin için meclis araştırması istendi

Rojin için meclis araştırması istendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni 21 kilometre uzaklıkta bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in ölüm nedeninin araştırılması için meclis araştırması istendi. Dem Parti Van Milletvekili Gülcan kaçmaz Sayyiğit tarafından talep edilen meclis araştırmasında, “Özellikle şüpheli kadın ölümleri, ciddi bir soruşturma süreçlerine tabi tutulmadığı için aydınlatılmamaktadır” tespitine yer vererek, meclis araştırması talebinde bulundu.

Dem Parti Van Milletvekili Gülcan kaçmaz Sayyiğit Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığı’na(TBMM) verdiği dilekçede, son zamanlarda artarak devam eden kadın cinayetlerinde etkili bir soruşturmanın yürütülmediğine dikkat çekti.

27 Eylülde Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsünde gittiği sahilde kaybolan ve 18 gün sonra cenazesi bulunan Rojin Kabaiş’in ölüm sebebinin araştırılması için de etkili bir soruşturmanın yürütülmesi talebinde bulunan Sayyiğit, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliği derinleştirildikçe kadın cinayetleri ile kadına şiddetin benzer ölçüde arttığı görülmektedir. Kadın dernekleri ile sivil toplum örgütlerinin periyodik olarak açıkladığı raporlar durumun vardığı korkunç boyutları ortaya koymaktadır” tespitlerine yer verdi.

Sayyiğit, “Özellikle şüpheli kadın ölümleri, ciddi bir soruşturma süreçlerine tabi tutulmadığı için aydınlatılmamaktadır. Van’da 27 Eylül 2024 tarihinde kaybolan/kaybettirilen 21 yaşındaki Rojin Kabaiş vakasında da şüpheli birçok nokta bulunmaktadır” diyen Sayyiğit Rojin Kabaiş vakasında yaşanan ihmaller başta olmak üzere yaşanan eksikliklerin ortaya çıkarılması ve tüm şüphelerin ortadan kaldırılarak kamu vicdanının rahatlatılması amacıyla meclis araştırması talebinde bulundu.

‘Kadın cinayetlerinde ciddi bir artış var’

Meclis araştırmasının gerekçe bölümünde, kadına yönelik şiddet ile kadın cinayetlerinde ciddi bir artışın yaşandığını, şüpheli kadın ölümlerinin açığa kavuşturulmadığına dikkat çeken Sayyiğit, “2024’ün ilk 10 ayında 296 kadın katledilirken 184 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Soruşturmaların kadına yönelik şiddet olgusu çerçevesinde her olasılığın değerlendirilerek yapılmaması, vakaların magazinleştirilmesi eğilimi vb. nedenlerle cinayetlerin ardındaki sır perdesi kaldırılmamaktadır” dedi.

Rojin’in kaybolması ve sonrasında cansız bedeninin bulunmasına yönelik olarak da tespitlerde bulunan Sayyiğit, “Çünkü vakanın daha ilk gününden itibaren bir intihar algısı çerçevesinde hareket edilmiş, soruşturmayla ilgili gizlilik kararı alınmıştır. Vakanın daha ilk anından itibaren, kaldığı öğrenci yurdunun görevlilerinin kolluk güçlerine ve aileye haber vermemesi ile olay bölgesinde ciddi güvenlik önlemlerinin alınmaması; bir ihmaller zinciri oluşturmuştur. Aynı şekilde arama çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmış, Rojin Kabaiş’in cansız bedeni bir yurttaş tarafından bulunmuştur” tespitlerine yer verdi.

‘Van Barosu sürecin  dışında bırakılmak istendi’

Sayyiğit gerekçe bölümünde şu ifadelere yer verdi:

“Cesedin en son görüldüğü yerden 20 km uzakta bulunması şüpheleri arttırırken otopsi süreci de tartışmalı hale getirilmiştir. Özellikle Van Barosu’nun soruşturma ve otopsi süreçlerinin dışında bırakılmak istendiği anlaşılmıştır. Çünkü Van Barosu yetkilileri, arama süreçlerindeki taleplerinin savcılık tarafından görmezden gelindiğini ve otopside yer almalarına izin verilmediği bilgisini kamuoyuyla paylaşmışlardır. Söz konusu otopsi raporu Van Barosu ile ailenin avukatıyla paylaşılmadan detaylar basında yer almaya başlamıştır. Her ne kadar vücutta kemik kırığı olmasa da sırtında ve dizinin arkasında darp izine rastlanıldığı iddia edilmiştir. Bunun gölde mi veyahut dışarda bir müdahale ile mi oluştuğu henüz açıklığa kavuşturulmamıştır. Van’da Baro Kadın Hakları Merkezi de soruşturma sürecinde edindikleri izlenim ve bilgilerin, Rojin Kabaiş’in ölümünün şüpheli olduğu kanaatini güçlendirdiğini açıklamıştır.

‘İntiharını gerektirecek bir durum yok’

Otopsiye gözlemci olarak katılan Van-Hakkâri Tabip Odası eski Başkanı Hüseyin Yaviç de şüpheli görülen bazı bulgularla ilgili numune alındığını belirtirken alınan numune sayısının 100’ü bulduğu, önemli bir kısmının İstanbul’a gönderildiği basına yansımıştır. Aile bireylerinin de açıklamaları basına yansımış, Rojin Kabaiş’in intihar etmesini gerektirecek herhangi bir sorunun olmadığı ifade edilmiştir. Ailenin genel kanısı, kızlarının tek başına 20 km uzak bir noktaya gidemeyeceği, dışarıdan bir müdahale olduğu yönünde olmuştur. Buna rağmen bazı medya organlarında ve sosyal medyada, Rojin Kabaiş’in Google’da yaptığı son aramaların servis edilerek intihar algısının oluşturulmak istendiği görülmektedir. Buna rağmen arama çalışmaları ile sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında resmi makamlar, kamuoyunu şeffaf bir şekilde bilgilendirmekten imtina etmişlerdir. Özellikle soruşturmayla ilgili alınan gizlilik kararı, Rojin Kabaiş dosyasının toplumdan kaçırıldığı algısını güçlendirmektedir.

‘kadın cinayetleri kapsamlı bir şekilde araştırılmadan intihar diye kayıtlara geçiyor’

Gelinen aşamada kadın cinayetlerinin kapsamlı bir şekilde araştırılmadan kayıtlara “intihar” olarak geçirilmesi kamuoyunda şüpheleri derinleştirmektedir. Çünkü şüpheli ölümlerin arkasında yatan sebepler ortaya konulmazken intihar olup olmadığına yönelik etkili bir soruşturma ve kovuşturma süreci işletilmemektedir. Bu sebeple kadın hareketleri ve dernekleri başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları da kayıtlara intihar olarak geçirilen birçok vakanın bir cinayet olabileceğini, ailesi veya başkası tarafından intihara sürüklenmiş olabileceğinin altını çizmektedir. Çünkü Şule Çet vakasında açığa çıktığı şekliyle; intihar süsü verilerek katledilen kadınların olduğu bilinmektedir. Bu sebeple Van’da yaşanan Rojin Kabaiş vakasının şeffaf bir şekilde ele alınması, sivil toplum örgütlerinin yönelttiği soruların cevaplanması ve şüpheli durumların aydınlatılması gerekirken dosyadan gizlilik kararının kaldırılması elzemdir.

‘Rojin vakasının bir milat olması sağlanabilir’

Faillerin cezasızlık politikalarından cesaret aldığı bir süreçte kadına şiddetin pervasızlaştığı, kadın cinayetlerinin arttığı da göz önünde bulundurularak Rojin Kabaiş vakasının bir milat olması sağlanabilir. Bu amaçla vakanın başından bugüne yaşananların ortaya çıkarılarak tüm karanlık noktaların aydınlatılıp benzer olayların önüne geçilmesi için bir araştırma komisyonu kurulmalıdır.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rojin için meclis araştırması istendi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir