1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da geleneksel ürünlerin tanıtıldığı Şamiram Kadın Yaşam Merkezi açıldı

Van’da geleneksel ürünlerin tanıtıldığı Şamiram Kadın Yaşam Merkezi açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Belediyesi’nin ortak yürüttükleri çalışma ile Şamiram Kadın Yaşam Merkezi renkli görüntülerle açıldı. Kadınların yöresel kıyafetler giydiği açılışta geleneksel ürünlerin tanıtımı yapıldı. Merkezin açılışında konuşan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, “Yükselen eril zihniyetin kirliliğine karşı bizler kültürümüzü, sanatımızı da yaşatarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Edremitli kadınlara hayırlı olsun” dedi.

Van’da geleneksel ürünlerin tanıtıldığı Şamiram Kadın Yaşam Merkezi açıldı

Van Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Belediyesi’nin ortak yürüttükleri çalışma ile Şamiram Kadın Yaşam Merkezi kadınların yöresel kıyafetleri ve geleneksel ürünlerin tanıtımıyla açıldı. Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı ve Edremit Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmayla Süphan Mahallesi’nde açılan merkez, mahallede bir ilk olma özelliği tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Merkezin açılışına, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Eş başkanı Gülşen Kurt, Büyükşehir Belediye Eş başkanı Neslihan Şedal, Edremit Belediye Eş başkanı Rabia Başak Koç, Tuşba Belediye Eş Başkanı Hanım Akkoş, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HDP) önceki dönem Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Barış Anneleri ile mahalleli kadınların yoğun katılımı ile açıldı.

Renkli görüntülere sahne oldu

Yöresel kıyafetleri ile açılışa katılan kadınlar için merkez bahçesinde öncesinden hazır edilen, geleneksel ürünler ve kilimler sergilendi. Eş başkanlar ve beraberindeki kadınlar burada çalınan müzikler eşliğinde halay çekti. Çekilen halayların ardından yöresel ürünlerin sergilendiği yerler tek tek gezilerek tanıtıldı. Ardından kız çocuklarından oluşan folklor ekibi kısa bir karografik halay gösterimi sunarak renkli görüntülere sahne oldu.

‘Kadın emeğinin sömürüsüne karşı mücadele sürüyor’

Merkezin açılışı öncesi ilk olarak konuşan DEM Parti İl Eş başkanı Gülşen Kurt, Türkiye’de kadın kazanımlarını hedef alan politikalar yürütüldüğünü belirterek, “Eril iktidarın yürüttüğü politikalarla kadın katliamlarının, kırımlarının gün geçtikçe artmasıyla, kadınların ve çocukların kaybedilmesiyle her gün karşı karşıyayız. Kadınlara yönelik emek sömürüsü hayatın her alanında baş gösteriyor.  Bizler bunun mücadelesini büyüterek veriyoruz. Gün geçtikçe kadınların katliamları ile karşıya kalıyoruz. Adını sayamadığımız onlarca kadının kıyımı ile karşı karşıya kaldık. Bir kuşun bile uçmasına izin verilmeyen ülkede nasıl olur da bu kadar kadın kayboluyor? Bu kadar kadın kayboluyor, kırımlara uğruyor, nasıl olur da bilinmiyor, görünmüyor” dedi.

Van’da geleneksel ürünlerin tanıtıldığı Şamiram Kadın Yaşam Merkezi açıldı - kadin merkezz

‘Kadın erkeğin eşit olduğu bir yaşam özgürdür’

Ardından konuşan HDP Van eski Milletvekili Muazzez Orhan, “Kürt kadınları olarak dünyaya örnek bir sistemi oluşturduk. Kadın ve erkeği yaşamda eşit olduğu yerde eşitlik ve özgürlük vardır. Yaşamı bizler yaratık ve inşa ediyoruz. Kadın yaşamın temel esasıdır. Eril zihniyet kadını yaşamdan uzaklaştırmak için her türlü şeyi yaptı. Özel savaş politikaları ile Kürt kadın hareketinin önünü kesmeye çalışıyorlar. Kürt toplumunu parçalamak ve yozlaştırmak için her türlü savaş politikalarını uyguluyorlar. Kadın cinayetleri de bu politikaların örnekleridir. Bu yaşam merkezleri bu şiddetin savaşın önünde durmak için yapıldı” diye konuştu.

‘Kadınlar hayatın her alanında mücadele ediyor’

18 gün sonra cansız bedenine ulaşılan Rojin Kabaiş ve katledilen Narin’i anarak sözlerine başlayan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, “Bu kirli erkek zihniyetine karşı bizler her alanda mücadelemizi sürdüreceğiz. Yükselen eril zihniyetin kirliliğine karşı bizler kültürümüzü, sanatımızı da yaşatarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Edremitli kadınlara hayırlı olsun” dedi.

‘Kadınlar şiddete karşı da savunmalarını geliştirecek’

Şamiram’ın kısaca tarihçesini anlatan Şedal, “Şamiram mücadele eden bir kadın olduğu için eril zihniyet tarafından hedef alındı. Şamiram, yükselen bu kirli zihniyete karşı bir güvercin olmuş ve o tarihten bu yana güvercin barışın sembolü olmuştur. Merkezimizde kadınlara yönelik el emeği ürünlerin yanı sıra artan şiddete karşı aynı zamanda kadınların örgütlenmesi ve öz savunmalarını geliştirmesine dönükte bir merkezdir” diye konuştu.

Van’da geleneksel ürünlerin tanıtıldığı Şamiram Kadın Yaşam Merkezi açıldı - Kadin merkezi

‘Yerine kayyım atanan eşbaşkanların bıraktığı yerden devam’

Ardından konuşan Edremit Belediye Eşbaşkanı Rabia Başak Koç da, kadınlara hayırlı olması temennisinde bulunarak, yerine kayyım atanarak tutuklanan Edremit Belediye Eşbaşkanı Rojbin Çetin ve yine KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyerek yerine kayyım atanan Gülcan Kaçmaz Sağyiğit’in ilçede kadınlara yönelik emeklerini hatırlatarak, “Bu emeği ve çalışmayı bizler belediye eşbaşkanları olarak daha da büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.

Van’da geleneksel ürünlerin tanıtıldığı Şamiram Kadın Yaşam Merkezi açıldı - Kadin merkezi2

Kadınlara hediyeler ve ikramlarda bulunuldu

Konuşmaların ardından mor kurdele “Jin Jiyan Azadi” sloganları ile kesildi. Kurdele kesimi ardından merkez içinde bulunan kursları dolaşarak tek tek ürünler inceledi. Ardından Kadın Politikaları Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan hediyeler kadınlara dağıtıldı. Kadınlar hediyelerini alarak bahçede ikram edilen yöresel ayran aşı çorbasını içti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da geleneksel ürünlerin tanıtıldığı Şamiram Kadın Yaşam Merkezi açıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir