1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da Karayolları büyük maddi zararlara yol açıyor

Van’da Karayolları büyük maddi zararlara yol açıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Hanköy’ün sürekli olarak sel baskınlarına uğraması sonrasında konuyu meclis gündemine taşıyan Dem Parti Van milletvekili Pervin Buldan, “Kara yollarının Çaldıran- Özalp arası yol yapımından sonra biriken suların tahliye edilmesi amacıyla köprü ve yeterli sayıda su menfezinin yapılması gerekirken sadece bir menfez bırakılması sonucu köy adeta su baskınlarına terk edilmiştir” diyerek sürekli olarak yaşanan su baskınlarından Karayolları sorumlu tutuldu.

Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Hanköy’ünün sürekli olarak su baskınlarına maruz kalması meclis gündemine taşındı. Dem Parti Van Milletvekili Pervin Buldan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması kaydıyla soru önergesi verdi.

Verdiği soru önergesinde Buldan, Han köyü’nün, Çaldıran ilçesine 7 km uzaklığında 200 haneli bir köy olduğunu, köyün uzun yıllardır tekrar eden sel baskınları ve karların erimesi ile sular altında kaldığına dikkat çekerek, “Kara yollarının Çaldıran- Özalp arası yol yapımından sonra biriken suların tahliye edilmesi amacıyla köprü ve yeterli sayıda su menfezinin yapılması gerekirken sadece bir menfez bırakılması sonucu köy adeta su baskınlarına terk edilmiştir” bilgilerine yer verdi.

‘Onlarca dekar ekili alan biçilemedi’

Buldan, Hanköy’ün karşı karşıya kaldığı mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi:

“Geçtiğimiz yıl gerçekleşen su baskınları sonucu dere yatakları kapanmıştır. Suyun tahliyesinin sağlanmaması nedeniyle Han köyü adeta bir baraj alanına dönüşmüştür. Bunun sonucunda 50 bin dekar çayır alanı ve onlarca dekar ekili arazi sular altında kalmıştır. Köylüler bu sene ektikleri onlarca dekar ekini sular altında kalması nedeniyle biçememiştir. Ekili tarlaların tamamı zarar görmüştür. Han köyü şu an itibariyle hala sular altındadır. Kış ayıyla başlayacak olan yağışlar nedeniyle bu durum daha da ağırlaşacaktır. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen selden sonra dere yataklarının temizlenmemesi, dere ıslahının yapılmaması, suyun tahliye edilmesi amacıyla köprü ve yeterli sayıda menfezin yapılmaması köyü çok büyük zorluklarla beraber tazmin edilmeyen ve önlenmeyen zarar ve ziyana mahkum etmiştir. Otlakların sular altında kalması hayvancılığı, ekili arazilerin sular altında kalması tarımı bitirmiştir. Köy sakinlerinin temel geçim kaynakları sular altında kalmıştır. İnsanlar gündelik yaşamlarını dahi sürdüremez hale gelmişlerdir. Teknoloji ve bilim çağı olan 21. Yüzyılda önlenebilir tedbirlerin alınmaması sonucu bir köyün sular altında kalarak yaşam kaynaklarından koparılması, kabul edilebilir bir durum değildir.”

Yaptığı tespitler sonrasında Buldan Bakan uraloğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

  • Karayollarının Özalp-Çaldıran yol yapımından sonra atıl durumda kalan köprü ve menfezlerin yerine su taşkınları için elzem olan yeni köprü ve yeterli sayıda menfez neden yapılmamıştır?
  • Bakanlığınıza bağlı Karayollarının Han köyünden geçen Özalp-Çaldıran karayolunu yapımından sonra köyün sular altında kalmış olmasını bakanlığınız hangi sebeplere dayandırmaktadır?
  • Han köyünü adeta bir baraj alanına çeviren suyun tahliye olması ve yeni su baskınlarının önlenmesi amacıyla bakanlığınızın herhangi bir plan ve projesi bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu plan ve projeler nelerdir?
  • Bakanlığınız, Han köyünün sular altında kalmaması için köyün en temel ihtiyacı olan gerekli köprü ve menfezleri yapacak mıdır? Yapacak ise ne zaman yapacaktır?
  • Han köyüne gerekli köprü ve menfezlerin yapılmasının önünde bir engel bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu engel nedir?
  • Yol yapımından sonra gerekli köprü ve menfezlerin yapılmamasından ötürü Han köylüleri maddi ve manevi olarak çok büyük zarara uğramıştır. Bakanlığınız bu zararı tazmin edecek midir? Köylülerin zararı ne zaman tazmin edilecektir?

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da Karayolları büyük maddi zararlara yol açıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir