1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da yaşanan sağlık sorunları meclis gündemine taşındı

Van’da yaşanan sağlık sorunları meclis gündemine taşındı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da yaşanan sağlık sorunlarını meclis gündemine taşıyan Van Milletvekili Gülderen Varlı, Van’da yıllardın devam eden sağlık sorunlarının giderilmediği gibi sorunlara yenilerinin eklendiğine dikkat çekti.

Van Milletvekili Gülderen Varlı Van’da yaşanan sağlık sorunlarını meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Kemal Memiş’in yazılı olarak yanıtlanması talebiyle soru önergesi verdi.

Verdiği soru önergesinde Varlı, Türkiye’nin sağlık sistemine yönelik değerlendirmelerde bulunarak, Van’da da yıllardır dile getirilen sağlık sorunlarına çözüm getirtilmediği gibi bu sorunların artarak devam ettiğine dikkat çekerek, “Birçok branşta yaşanan doktor eksikliği ile beraber randevu bulunamaması hastaların sağlığa erişim hakkını engellemektedir. Hastalar, randevuyla tedavi olamadığı için hastanelerin acil servislerinde saatlerce beklemektedir” tespitlerine yer verdi.

Van’daki sağlık sistemine yönelik değerlendirme ve tespitlerine devam eden Varlı, Van’da hastaneye giden Van nüfusu ile beraber çevre illerden başta Hakkâri olmak üzere Ağrı, Bitlis, Muş, Bingöl’den hastalar tedavi olmak için Van’a gelmekte olduğunu kaydederek, “Çevre illerden, Van merkez ve dış ilçelerinden gelen hastalarla beraber Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yoğunluk yaşanmaktadır” dedi.

Varlı şu sorunlara yer verdi:

“Basında yer alan haberde; Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç, ‘Şu anda göz, kulak-burun-boğaz bölümlerinde eksiklikler olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte kadın doğum polikliniğindeki doktor sayısı hasta sayısı açısından yeterli değil. Ayrıca yan dallar dediğimiz dahiliye ve çocuk hastalıklarına bağlı endokrinoloji, gastroenteroloji, nefroloji, romatoloji, çocuk nöroloji, çocuk hematoloji, çocuk endokrinoloji, çocuk kardiyoloji gibi bölümlerde ciddi eksiklikler var. Bu durum yeterli mezun verilememesinden kaynaklanıyor. Van’ın üç merkez ilçesinde ikinci basamak sağlık kuruluşu dediğimiz ilçe hastanesi yok. Bu eksiliğin öncelikli olarak giderilmesi gerekiyor’ diye belirtmiştir.

Randevu bulamayan, doktor olmadığı için tedavi olamayan, tedavi olduktan sonra belli tahliller için aylarca bekleyen hastalar bir yandan olurken bir yandan da yoğun çalışma koşullarından şikâyetçi olan ve şiddete maruz kalan sağlık emekçileri bulunmaktadır. Var olan bu sistemsel sorunlar hem hastayı hem de sağlık personellerini koruyamamaktadır.”

Van Vekili Varlı Bakan Memiş’in yazılı olarak yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

  1. Van merkezi ve ilçelerinde bulunan hastanelerde görev yapan ağlık personeli sayısı kaçtır? Van ve ilçelerinde bulunan toplam uzman doktor ve pratisyen doktor sayısı kaçtır? Bu doktorların ilçelere göre dağılımları nasıldır?
  2. Kadın doğum, Kulak-burun-boğaz ve göz polikliniklerinde yaşanan sağlık personeli eksikliğine dair yapılan bir çalışma var mıdır?
  3. Van ili ve ilçelerinde bulunan hastanelerde doktor eksikliği bulunan başka poliklinikler var mıdır?
  4. Van’da bulunan tüm hastanelerde doktoru olmayan bölüm var mıdır? Varsa bu bölümler hangileridir?
  5. Sistemsel sorunlardan dolayı mağdur olan hasta ve sağlık personellerinin mağduriyetlerini gidermeye ve sistemsel sorunları çözmeye yönelik Van özelinde yapılan çalışmalar nelerdir?
  6. Randevu bulamadığı için ya da alınan randevuya rağmen yaşanan doktor eksikliği yüzünden yurttaşların özel hastanelere mecbur bırakıldığının farkında mısınız? Buna dair yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?
  7. Denetimi düzenli yapılmayan hastanelerde sistemsel sorunlardan dolayı belli hastanelerde yığılmaların oluşmasını engellemek için bakanlığınız tarafından planlanan herhangi bir çözüm var mıdır? Varsa bu planlamalar ne zaman devreye konulacaktır?
  8. Son 10 yılda Van ili ve ilçelerinde bulunan, bakanlığınıza bağlı hastanelere veya diğer sağlık kurumlarına başvurduğu halde doktor bulunamadığı, donanım yetersizliği vb. nedenlerle diğer illere sevki yapılan hasta sayıları ve bu hastaların yıllara göre dağılımı nasıl olmuştur?
  9. Son 10 yılda Van ili ve ilçelerinde bakanlığınıza bağlı hastane ve diğer tüm sağlık kurumlarından başka illere sevk edilen hastalardan kaçı sevk sırasından veya gittikleri sağlık kuruluşunda yaşamını yitirmiştir?
Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da yaşanan sağlık sorunları meclis gündemine taşındı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir