Van Büyükşehir Belediyesi ve Tuşba Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ortak çalışmaları kapsamında uzmanların katılımıyla kadınlarla bir araya geldi. Etkinlikte kadınlarla şiddetle mücadele, sağlık ve hukuk alanında bir de atölye çalışması yapıldı.
Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı ve Tuşba Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında ilçeye bağlı Beyüzümü Mahallesinde kadınların yoğun ilgisiyle atölye düzenledi. Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Emekçileri Sendikası (SES) ve Van Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatlarının hazır bulunduğu atölyeye, DEM Parti İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, Tuşba Belediye Eşbaşkanı Hanım Akkoş, Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Refika Sönmez ve STAR Kadın Derneği Başkanı Sevgi Gelavej’in yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
‘Kadın çalışmaları hedef alınıyor’
Beyüzümü Mahallesinin iki ayrı sokağında yapılan atölyede ilk olarak konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, kadına yönelik her türlü şiddete karşı ortak mücadele çağrısında bulundu. Kadınların erkek şiddetinin yanı sıra kayyım atamalarının sistematik şiddetine de maruz kaldığını belirten Kurt, belediyelere üç dönemdir atanan kayyımların kadına dair hiçbir çalışma bırakmadığını söyledi.
‘Kayyım atamalarının temel amacı Eşbaşkanlık sistemi’
Daha sonra konuşan Tuşba Belediye Eş başkanı Hanım Akkoş, 25 Kasım’ın tarihçesini anlatarak, Kürt kadınlarının her alanda erkek şiddetine karşı mücadele ettiklerini söyledi. Kadınların her alanda kazanımlarına sahip çıkmaları gerektiğini de belirten Akkoş, kayyım atamalarının temel amacının Eşbaşkanlık sistemi olduğunu kaydetti.
Ardından STAR Kadın Derneği Başkanı Sevgi Gelavej de dernek çalışmalarına dair bilgilendirmelerde bulundu. Şiddete karşı kadınların derneklerine başvurabileceğini belirten Sevgi, şiddete karşı mücadele ve dayanışmanın önemini vurguladı.
Kadınlara sağlık ve hukuk eğitimi
Ardından SES üyeleri tarafından verilen meme kanseri ve rahim kanserine karşı korunma yollarının anlatıldığı atölye çalışmasına geçildi. Atölyede kendi kendine ilk teşhisin önemine vurgu yapıldı. Van Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatları da 6284 Sayılı Kanun çerçevesinde şiddetle mücadele ve alınacak tedbirleri anlattı.
Kadınların sorularının da yanıtlandığı atölye, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı broşür ve hijyen paketlerinin dağıtılmasının ardından son buldu.
Serhat News