1. Haberler
  2. Özel
  3. Vanlı avukatın ‘yenidoğan çetesi’ başvurusu: Olay araştırmalı

Vanlı avukatın ‘yenidoğan çetesi’ başvurusu: Olay araştırmalı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Barosuna üye avukat Fahri Timur, 2018’de Özel TRG Hospitalist Hastanesi’nde gördüğü tedavi ardından ölen bebek Hüseyin Adar Kzıılkaya olayın ‘yenidoğan çetesi’ ile bağlantılı olabileceğini ifade ederek Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Türkiye’nin son yıllardaki en büyük sağlık skandallarından birini gerçekleştiren ve ‘yenidoğan çetesi’ olarak isimlendirilen soruşturmada ismi geçen hastanelerden Özel TRG Hospitalist Hastanesi ile ilgili ortaya yeni bilgiler çıktı. 2018’de bu hastanede doğan Hüseyin Adar Kızılkaya isimli bebeğin hastanede gördüğü tedavinin ardından ölmesi Kızılkaya ailesinin avukatı Fahri Timur tarafından yeniden gündeme getirdi. Timur, “Yenidoğan çetesinin bir ayağı olduğunu düşündüğümüz bu dava 2018’de münferit olduğu gerekçesiyle kapanmıştı. Görüyoruz ki durum pekte münferit değilmiş. Bu yüzden tekrar hastane hakkında suç duyurunda bulunarak idari inceleme talep ettik,” dedi.

Bebek 7 ay hastanede tutuldu

13 Nisan 2017’de Ezgi Kızılkaya isimli hasta eşi Mehmet Kızılkaya ile birlikte gebelik kontrolleri için Özel TRG Hospitalist Hastanesine başvurdu. Kontrol sırasında aileye detaylı bilgilendirme yapılmadan acil bir şekilde Ezgi Kızılkaya erken doğuma alındı. Doğumun ardından bebeğin sağlığının kötüleştiği gerekçesiyle aileye gösterilmeden tedavi altına alınan bebek Hüseyin Adar Kızılkaya, SGK’nın yenidoğan tedavisi için hastanelere tanıdığı süre boyunca (7 ay) Özel TRG Hospitalist Hastanesinde tutuldu. Bebek Kızılkaya’nın yenidoğan servisinde geçirdiği süre yasal olarak tamamlandığı için Özel TRG Hospitalist Hastanesi tarafından 21 Kasım 2017’de Baypark Hastanesi’ne sevk edildi. Bebek Kızılkaya’nın sevk edildiği hastanede yapılan tetkikler sonucunda beyninde su toplandığı ve kan pıhtılaşması olduğu ve bunun uzun süredir devam ettiği tespit edilerek ameliyat edilmesi gerektiği belirtildi.

Neden MR çekilmedi?

Ameliyat öncesinde Özel TRG Hospitalist Hastanesi’nde MR sonuçları istendi. Hastane, cihazları olmadığı gerekçesiyle bebeğe MR çekilmediği ve ellerinde böyle bir sonuç olmadığını belirtti. Aileye, bebek Kızılkaya’nın beyninde yaşanan problemin doğum sırasında vakumla ya da normal çekme sonucunda oluştuğu aktarıldı. Bebek Kızılkaya, tedavi gördüğü hastanede geçirdiği dört ameliyatın ardından 18 Şubat 2018’de hayatını kaybetti. Bebeklerinin ölümüyle ilgili Özel TRG Hospitalist Hastanesi’nin ihmali olduğu ve kusurlu olduğu gerekçesiyle aile hastane hakkında suç duyurusunda bulundu. Mart 2018’de açılan dava kısa bir süre sonra olayın münferit olduğu ve yeterli delilin saptanamadığı gerekçesiyle kapandı.

Yenidoğan çetesi olayının bir benzeri

Kızılkaya ailesinin avukatı Fahri Timur, ‘Yenidoğan Çetesi’nin ortaya çıkmasıyla birlikte 2018 yılında açtıkları davanın münferit olmadığını benzer birçok olayın yaşandığını öğrenerek yeniden Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na Bebek Kızılkaya’nın ölümüyle ilgili kasten adam öldürme, kasten yaralama, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, suç delillerini yok etme ve görevi kötüye kullanma suçlarından suç duyurusunda bulundu. Timur, yenidoğan çetesi soruşturmasında 2022 ve 2024 tarihleri arasında yaşanan olayların incelendiğini belirterek, 2017-2018 yılında yaşadıkları olayın da incelenmesini istedi.

Vanlı avukatın ‘yenidoğan çetesi’ başvurusu: Olay araştırmalı - Fahri timur
Fahri Timur

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Fahri Timur, ailelerin yaşadıkları durumu fark etmelerinin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Biz ilk dava sürecinde bu durumun münferit olduğunu düşünüyorduk. Nitekim davada o şekilde yeterli delilin saptanamadığı gerekçesiyle kapandı. Bugün geldiğimiz noktada böylesi birçok olayın yaşandığını öğrendik. Aile bana ulaştığında bir sorun oluştuğunu fark etmişti. Asıl önemli kısım bu çünkü aileler genelde fark edemiyor. Aile o dönemde İstanbul’da ikamet ediyordu ve tavsiye üzerine o hastaneyi tercih etmişti. Müvekkilim kontrol amacıyla gittiği hastanede erken doğuma alınmıştı. Hatta önce ödemenizi yapın sonra sizi doğuma alacağız demişlerdi. Doğum anlarında öncelikli durum hastanın tedavisidir. O sırada müvekkilime bir ilaç verilmiş ve doğum sırsında tıpkı diğer vakalarda olduğu gibi bebek hiç gösterilmemişti” dedi.

Timur, “Yenidoğan çetesinin fezlekesini gördükten sonra fark ettiğim benzerlikler üzerine suç duyurusunda bulundum. Yenidoğan çetesinin bir ayağı olduğunu düşündüğümüz bu dava 2018’de münferit olduğu gerekçesiyle kapanmıştı. Görüyoruz ki durum pekte münferit değilmiş. Bu yüzden tekrar hastane hakkında suç duyurunda bulunarak idari inceleme talep ettik Fezlekede 2022 ve 2024 yılları arasında yaşanan olayların incelenmesi muhtemelen o dönemlerde şikayetçi sayısından kaynaklanıyordu. Bizim davanın olduğu 2017-2018’de şikâyetin az olduğunu düşünüyorum. Fakat biz başvurumuzla o dönemlerinde incelenmesini talep ettik. Çünkü o dönemde Özel TRG Hospitalist Hastanesi’nde çalışan bir sağlık personelinin o dönemde de böylesi kasıtlı uygulamaların olduğunu ve bunu fark ederek 2018 yılında istifa ettiğini anlattığı bir röportaj vardı. Dava dilekçemize bu röportajı da ekledik. Bu durumun açığa çıkması için sürecin takipçisi olacağız. Ortada bir insanın canı, bir ailenin sağlığı ve birçok risk teşkil eden bir sağlık sistemi sorunu var,” şeklinde ifade etti.

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vanlı avukatın ‘yenidoğan çetesi’ başvurusu: Olay araştırmalı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir