Ağrı Newrozu’nda konuşan Temelli: Krize karşı çözüm 3’üncü yol

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Newroz ateşinin yakıldığı Ağrı’da konuşan HDP Van milletvekili Sezai Temelli, ülkede yaşanan krize karşı çözümün 3’ncü Yol olduğunu belirterek, çözüm yolunun muhattabı ve yolun sahibinin PKK Lideri Abdullah Öcalan olduğunu ifade etti. 

Ağrı’da Newroz Parkı’nda “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleşen Newroz’a binlerce kişi katıldı. Kente bağlı birçok köy ve mahalleden yurttaş, sabahın erken saatlerinde alana giriş yaptı. 7’den 70’e halkların katılım sağladığı Newroz alanında, kadınların ve gençlerin yoğunluğu ise dikkat çekti. 

Ağrı Newrozu’nda konuşan Temelli: Krize karşı çözüm 3’üncü yol - agri newrozu2

Kiras-fîstan ile şal-şapik ulusal kıyafetleriyle Newroz’a katılan Ağrı halkı, sık sık sloganlar haykırdı.  Alanda birçok noktaya, “Dem Dema Jin Jiyan Azadî” ve “Her der Newroz, her dem azadî” pankartlarının yanı sıra, Yeşil Sol Parti ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) bayrakları asıldı. Programa binlerce yurttaşın yanı sıra, HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Ağrı milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Abdullah Koç,  Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Ağrı Şubeler Platformu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katılım sağladı.

Newroz programı, demokrasi mücadelesi, deprem ve Helepçe Katliamı’nda hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. Burada ilk olarak konuşan Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, deprem vergileri kapsamında toplanan paraların AKP-MHP iktidarı tarafından Kürt halkını yok etmek için kullandığına işaret ederek, “Halk deprem bölgelerinde aç ve susuz bırakıldı. Halkın vergileri Kürtleri yok etmek için savaş bütçesinde harcandı” dedi.

Ağrı Newrozu’nda konuşan Temelli: Krize karşı çözüm 3’üncü yol - agri newrozu1

‘Hesap sorma Newrozu’ 

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli de, partilerinin ve halkın, büyük bir irade, mücadele aşkı ve kararlılıkla Newroz alanlarını doldurarak Newroz ateşini yaktıklarını belirterek, Newroz ateşinin direniş, mücadele ve hesap sorma ateşi olduğunu vurguladı. Temelli, “Bu, zulmün hesabının sorulacağı, hüznün ve acının Newrozu’dur.  Acımız, öfkemiz, hüznümüz ve isyanımız da büyük. Depremde 50 binden fazla insan hayatını kaybetti. İktidar hesap vermek yerine talan düzenlerini ayakta tutmaya çalışıyorlar. Bu ceberut iktidara son verme zamanı gelmiştir. Bizler bu kader planını hep beraber bozacağız. Kader dedikleri sadece kefensiz ölümleri ve talan düzeni sürdürme planıdır” ifadelerini kullandı.

‘Ölüme karşı yaşamı savunma zamanı’ 

Türkiye’nin tüm kaynaklarının savaş kanallarına harcandığını vurgulayan Temelli, deprem paralarının da tank, top mermiye harcandığını vurguladı. Günde 5 milyon dolarlık top mermisinin Kürtlere yönelik kullanıldığını ifade eden Temelli, “Çünkü bunlar Kürt düşmanı ve kendi iktidarlarını Kürt’ü öldürerek sürdürmeye çalışıyor. Kürt’ü savaşta öldüren Türkü’de depremde öldürüyor. İktidar, insanlara sağlıklı barınma hakkı yapmak yerine Başûr ve Rojava’ya saldırmaya devam ediyor. Şiddeti bütün Kürt illerinde var ettiler ve Kürtlere şiddeti dayattılar. Bizler ölmek değil yaşamak istiyoruz. Bu alanları dolduranlar yaşamı sürdürmek için toplananlardır. Ölüme karşı hep birlikte yaşamı savunma zamanıdır. AKP’nin bu ülkeye verecek hiç bir şeyi kalmadı. Ülkenin bütün kaynaklarını tükettiler. Madem masayı devirdiniz o masanın altında kalmayı da hak ettiniz” ifadelerini kullandı.

‘Çözüm 3’üncü yol’ 

Yaşanan kriz ve kargaşa ortamlarına karşı çözümün 3’ncü Yol olduğuna işaret eden Temelli, çözüm yolunun muhattabı ve yolun sahibinin ise PKK Lideri Abdullah Öcalan olduğunu vurguladı. Temelli, “Çözüm istiyorsak muhatap Sayın Öcalan’dır.  Kürt sorunu meselesi çözülmeden hiçbir şey yoluna girmez. Gelin hep birlikte bu meselenin çözümünde birer adım atalım. Çözüm muhatabıyla çözülür. Muhatap ile çözüm sağlanması için çözümün adresi Meclis’tir. Gelin hep birlikte Meclis’i demokratik Türkiye meclisine çevirelim. Kürt’ü, Türk’ü, Alevi’si ve Çerkez’iyle ortak çözüm yürütelim. Ortadoğu, Mezopotamya ve Türkiye halklarının tek beklentisi çözümdür” diye vurguladı.

‘Biz kazanacağız’ 

Temelli, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin, “Kurdistan’da biz kazanacağız, batı da AKP-MHP iktidarına kaybettireceğiz. Onları buradan süpüreceğiz. Kafa karışıklığına hiç gerek yok. Meclis sandığında HDP ve Emek Özgürlük İttifakı kazanacak, diğer sandıkta ise faşizmi yıkacağız. Bu sayede bu ülkeye hukuk, adalet gelecek ve yoksulluk sona erecek. Bu tecrit düzeni son bulacak” dedi.

‘Erkek egemen sistemi yıkacağız’

Halkın yoksulluk cenderesinden kurtarılması gerektiğini belirten Temelli, “Gençlerin gidip mülteci ve göçmen gibi batı illerinde sömürülmesini istemiyoruz. Ağrılı gençlerin sömürülmemesi için kazanacağız. Kadınlara yönelik, cinayet, ötekileştirme ve erkek egemen zihniyetinin son bulması için kazanacağız ve erkek egemen sistemini yıkmak için kazanacağız” ifadelerinde bulundu. 

Yapılan konuşmaların ardından sloganlar eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. Program, Dengê Meyman müzik grubunun seslendirdiği Kürtçe ve Türkçe ezgilerle son buldu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ağrı Newrozu’nda konuşan Temelli: Krize karşı çözüm 3’üncü yol

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir