Ağrılı fırıncılar ekmek satışında kısıtlamalara başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşanan zamlar nedeni ile kendilerinin zarar ettiğini belirten Ağrılı fırıncılar, ekmek fiyatlarına beklentileri doğrultusunda yapılacak zammın ardından bakkal ve marketlere satışlara yeniden başlayacaklarını belirtti.

Ağrı’da somun ekmeğin adedi 1.75 TL’den satılıyor. Bu fiyatın kendilerini zarara uğrattığını ve yeni fiyatın 2.50 TL yada 2.75 TL olması gerektiğini savunan fırıncılar, talepleri kabul edilene dek sadece üretim yaptıkları işyerlerinde ekmek satmaya devam edeceklerini belirtti.

Girdi maliyetleri ve masrafların artması ile birlikte son dönemlerde yapılan zamların kendilerini zor durumda bıraktığını belirten fırıncılar, fiyat taleplerinin kabul edileceği güne kadar bu tutumlarını sürdüreceklerini söyledi.

Fırıncılar Şu An Kapatsa Daha Kârda Olurlar”

Son dönemlerde her kalemde yapılan zammın kendilerini zor durumda bıraktığını belirten fırıncı Osman Akdağ, market ve bakkallara bu fiyatla verdikleri ekmeklerin kendilerini zarara uğrattığını belirtti.

Osman Akdağ, “Un fiyatlarına sürekli zamlar yapıldığından dolayı market ve bakkallara ekmek vermeyi kestik. Bakkallar ve marketlere ekmekleri 1.50 TL’den veriyorduk onlarda 1.75 TL’den satıyordu. Tabii bu fiyat bizi kurtarmıyordu ve kısıtlamaya gittik fırıncılar olarak. Sadece fırında müşteriye satış yapıyoruz. Şu an bir torba un fiyatı 300 TL’yi geçti, kur yükseldiğinde işçi de zam istiyor. Fırında yaktığımız fındık kabuğunun kilosunu daha önce 80 kuruşa alıyorduk, şimdi 1.5 TL olmuş. Araç yakıtı fiyatı şu an 8.5 TL olmuş. Aracımızın bakımları, tuttuğumuz şoföre verdiğimiz ücret gibi harcamaları topladığımızda ekmeğin 2.5 TL olması lazım ki fırıncılar olarak rahatlayabilelim. Böyle oldu mu bakkal ve marketlere de 2.25 TL vereceğiz ekmeği. Fırıncılar içerisinde 250 bin TL, 300 bin TL, 400 bin TL borcu olanlar var. Bu borçlar nasıl ödenecek? Fırıncılar şu an kapatsa daha kârda olurlar. 10 işçim var, her işçinin stopajla beraber sigortası 1100 TL’ye mal oluyor. İşçiye 3 bin 500 TL civarında maaş vermek zorundayım çünkü asgari ücret ile geçinemiyorlar. Bunları göz önünde bulundurarak marketlere ekmek vermeyi kestik.” dedi.

“Bakkallara Ne Zaman Ekmek Vereceğimiz Belli Değil”

Diğer bir fırıncı Erhan Tahtalı ise bazı vatandaşların bu tutumlarından dolayı mağdur olabileceklerini ve en kısa sürede bu problemin çözülmesi taraftarı olduklarını söyledi.

Tahtalı, “Un fiyatlarının yükselişinden dolayı fırıncılar kaç aydır mağdur. Bu ekmek fiyatının düzenlenmesi gerekiyor. Tabii bu durumdan vatandaşlar mağdur oluyor. Ekmekler bakkallara gitmiyor, evi fırına uzak olan vatandaş sıkıntı yaşıyor haliyle. İnşallah en kısa zamanda bir çözüme ulaşılır. Fırınlarda satış yaptığımızdan dolayı ekmek üretimimizde problem yok, vatandaşı mağdur etmiyoruz. Bakkallara ne zaman ekmek vereceğimiz belli değil ama şu var; iki ay önce torbasını 170 TL’ye aldığımız un 300 TL’ye çıkmış. Tabii sadece un yok ekmek yapımında, maya, elektrik çeşitli giderler var. Ekmek fiyatının 2.50 TL yada 2.75 TL olmasını bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.

Vatandaş Artık Zam Haberlerine Alışmış”

Fırıncıların tutumlarında haklı olduklarını ve bir an önce bir çözüme gidilmesi gerektiğini belirten bakkal işletmecisi Doğan İdin şunları söyledi:

“Fırıncılara hak veriyoruz çünkü unun torbası 150 TL iken ekmek 1.5 TL’ye satılıyordu şu an un 300 TL’yi aşmış ekmek halen 1.75 TL. Bu da fırıncıları ister istemez olumsuz etkiliyor. Bir çikolata 3 TL, bisküvi 2.50 TL olmuş. Bundan dolayı ekmeğin 1.75 TL satılması çok da doğru değil. Vatandaş artık zam haberlerine alışmış, artık ekmeğin zammına herhangi bir tepki haliyle göstermiyorlar.”

(İLKHA)

(Foto: İLKHA)

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ağrılı fırıncılar ekmek satışında kısıtlamalara başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir