AKP Yöneticileri VASKİ’de icra avukatı oldu: 30 bin yurttaş icralık

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Haber – VASKİ, son iki ayda binlerce su faturalarını ödeyemeyen yurttaş hakkında icra işlemi başlattı. Haklarında icra işlemi yapan yurttaşların suları kesilirken VASKİ’nin son ayda sözleşmeli olarak aldığı ve yurttaşları icraya gönderen avukatların ise AKP Van İl Yöneticileri olması dikkat çekti.

Türkiye ekonomik krizin etkilerinden kurtulamıyor. Van da bu krizden en çok etkilenen şehirlerden. İşsizlik ve yoksullukla boğuşan Van halkını bu kez de Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) mağdur ediyor. Van Büyük Şehir Belediyesi bünyesinde kurulan meclisin aldığı kararla birlikte VASKİ 30 bin üzerinde yurttaşa icra tebligatı gönderdi. Bin TL üzerinde borcu olan bütün yurttaşlara icra gönderildi. Haklarındaki icra işlemi başlatılan yurttaşların suları kesilmeye başlandı. İcra işlemlerini ise VASKİ’nin son dönemde aldığı sözleşmeli 10 avukat tarafından yürütüldüğü öğrenildi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz VASKİ hukuk Komisyonu, alınan kararla birlikte taksitlendirme yapamadıklarını belirterek, bin TL üzerinde borcu olanların ise dosyaların icraya gittiğini aktardı. Aynı yetkili son bir ayda 10 bin dosyadan fazla dosyanın icraya gönderildiğini de kaydetti.

AKP Yöneticileri VASKİ’de icra avukatı oldu

İcra tartışmalarıyla sürerken VASKİ’nin, sözleşmeli olarak işe aldığı avukatlar bir diğer tartışma konusu. Sözleşmeli olarak belediyenin hukuk işleriyle ilgilenen avukatlar, siyasi kimlikleriyle dikkat çekiyor. Sözleşmede yer alan avukatlardan Çağatay Akyol, AKP Van İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaparken yine listede yer alan Avukat Mehmet Yıldız, AKP encümeni ve partinin birçok kademesinde yer alan bir isim. Avukat Abdulsamet Göl ile Avukat Hatice Özmen AKP içinde aktif siyaset yürütüyor. AKP Edremit Belediye Başkanı Avukat İsmail Say’ın kardeşi Avukat İsa Say da sözleşmeli avukat listesinde yer alıyor.

Kayyum belediyesi olmayan hizmetin parasını kesiyor

Yine VASKİ’nin son zamanlarda aldığı yeni bir uygulama ise köylerde su ve katı atık paraların alınması oldu. Meclisin aldığı kararla birlikte VASKİ, köylerde yaşayan yurttaşların su faturalarında değişikliğe gitti. Yeni uygulamayla birlikte kesilen faturalarda, köylerde bulunmayan kanalizasyon ve katı atık paraları da faturalara yansıtıldı. VASKİ’ye başvuruda bulunan yurttaşlara ise VASKİ’nin yanıtı ‘Bu karar meclis tarafından alınmış. Biz sadece uygulayıcısıyız’ olurken kurum, yurttaşları Büyük Şehir Belediyesi’ne yönlendiriyor.

Aynı anda birçok kurumda sözleşmeli AKP’li avukatlar

Van Barosuna bağlı avukatlar, iktidar partisi bünyesindeki avukatların torpille, kayyum atanmış belediyede sözleşmeli olarak çalışmalarına tepki gösterdi: “Ne kadar serbest piyasa denilse de burada ahlaki olarak bu uygulama doğru değil. Bazı meslektaşlarımız kira bile ödeyemiyor. Ama bazı avukatlar sırf AKP’de yer alıyor diye 10 kurumda sözleşme imzalıyor. Bakın son olarak VASKİ’de görev yapan avukatlar zaten SGK, Gençlik Spor, devlet bankalarında sözleşmeli olarak çalışan meslektaşlarımızdır. Bu uygulama kesinlikle etik değildir ve Van Barosu’nu konuyla ilgili açıklama yapmaya davet ediyoruz.”

‘Belediyeye kapak atan AKP’li avukatlar icrayı durdurma parası da talep ediyorlar’

Görüşüne başvurduğumuz HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan, VASKİ’nin kendi borçlarını ödeyemediği için yaşadığı ekonomik krizin faturasını yurttaşlara kestiğini yorumluyor. Bir yıl içinde suya yapılan zamla, insanların borçlandırıldığını, şimdi de bu borcu icra ile almaya çalıştıklarını ekliyor sözlerine. AKP’ye yakın avukatların icra işlemlerini yürüttüğünün altını çizen Doğan, “Su borcunu yapılandırarak ödemesini yapmak isteyen vatandaşlardan da ekstra bin TL alıyor bu avukatlar. Belediyeye kapak atan avukatlar icra bedelinin dışında durdurma parası da talep ediyorlar. Böyle duyumlar alıyoruz. Bu işlemlerin kış aylarına denk getirilmesi ayrı mağduriyetler yaratacak, biliyorsunuz. Su ihtiyacının dışında bu insanlar ısınma ihtiyaçlarını da gideremeyecekler. Üst üste iki mağduriyet” diyor.

AKP Yöneticileri VASKİ’de icra avukatı oldu: 30 bin yurttaş icralık - fikret dogan
Fikret Doğan

 ‘Kayyumun yaptıklarına bakın hele!’

Bölgedeki kayyum belediyelerin gerçekten çok büyük krizler yaşadığını biliyoruz” diyen Doğan sözlerine şöyle devam ediyor: “Artık tıkanma durumuna geldiğini biliyoruz ve bu tıkanmaya da bir şekilde halkı icraya vererek, halkı sömürerek, halkın bütün ekonomik olanaklarını elinden alarak cevap olmaya çalışıyorlar. Bu bir çıkar yolu değildir. Halkı mağdur ederek kendi iktidarlarını sürdüremezler. Van Büyük Şehir Belediyesi’nin seçilmiş başkanlarını görevden alarak yerine getirdikleri kayyumlarla bir halkın ekmeğiyle, canıyla oynuyorlar. Buyurun bakın sonuca.”

‘Bu meseleyi meclise taşıyacağız’

CHP İl Başkanı Avukat Seracettin Bedirhanoğlu’na da mikrofonumu uzattık ve kendisi de ekonomik krizde yurttaşlara icra gönderilmesini ‘çomak sallamak’ olarak değerlendiriyor. “Ülkenin en pahalı sularını yine biz içiyor; metre küpü 4.37 TL” diyen Bedirhanoğlu, Vanlıların zor süreçlerden geçtiğini belirtiyor: “Devlet acilen faturalarını ödeyemediği ailelerin faturalarını ödemek zorundadır. Su hakkı kadar kutsal bir hak var mı? Buna ilişkin biz mecliste bu konuyu gündeme getireceğiz. Elimizde çok ciddi veriler yok ama biz bu verileri talep edeceğiz. Kaç bin kişinin icralık olduğunu, bunu meclis gündemine ve kamuoyu gündemine hep beraber taşıyacağız.”  

AKP Yöneticileri VASKİ’de icra avukatı oldu: 30 bin yurttaş icralık - Bedirhanoglu
Seracettin Bedirhanoğlu

Haber ve Görüntüler: Dıldar Güler – Barış Aslan

Serhat News

(ro-sg/

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AKP Yöneticileri VASKİ’de icra avukatı oldu: 30 bin yurttaş icralık

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir