AKP’nin Hakkari hezimeti: 2018 senaryosu hortlatılmak isteniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP, Yeşil Sol Parti’nin 3’te 3 yaptığı Hakkari’de 2018 yılında uyguladığı taktikle bir milletvekilini almanın peşine düştü. 

Hakkari’de resmi olmayan seçim sonuçlarına göre milletvekilliği seçimlerinde Yeşil Sol Parti, 95 bin 600 oyla yüzde 62,47; AKP, 31 bin 537 oyla yüzde 20,59; CHP, 11 bin 86 oyla yüzde 7,24 aldı. Seçimin bu şekilde sonuçlanması halinde Yeşil Sol Parti’nin 3 adayı da Meclis’e girebiliyor. Her seçim döneminde manipülasyonlarla gündeme gelen Anadolu Ajansı (AA) verilerine göre Yeşil Sol Parti burada 3’te 3 yapmış görünüyor. Ancak AKP‘liler tarafından sandık sonuçlarına dair üst üste itirazlar geliyor. 

AKP adayı ve vali görüştü

Seçim sonuçlarına dair dün açıklama yapan HDP PM üyesi Abdullah Zeydan, karara saygı duyulması gerektiğini belirterek, gümrük oylarının eklenmesi sonrası da sonucun değişmediğini ve Yeşil Sol Parti’nin 3’te 3 yaptığını vurguladı. 

Tartışmalar sürerken AKP, bir vekil çıkarmak için tüm imkanlarını seferber etmeye başladı. AKP adayı Abdulmuttalip Özbek, il seçim kurulundaki yurtdışı oyları sayımı tamamlanmadan kent valisiyle özel bir görüşme gerçekleştirdi.

Yeşil Sol’dan uyarı

Hemen ardından İl Seçim Kurulu ile görüşen Yeşil Sol Parti adayları, olası hile ve usulsüzlüklere karşı “demokrasi” nöbeti başlattı. Yapılan açıklamada, Yeşil Sol Parti’nin yüksek oy aldığı yerlerdeki oy pusulalarına farklı mühürler basılarak geçersiz hale getirilmeye çalışıldığı kaydedildi. 

2018’de yaşananlar

Söz konusu tablo, 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerde yaşananları gündeme getirdi. HDP, 24 Haziran seçimlerinde yüzde 97 bin 558 oyla 71,24; AKP ise, MHP ile ittifak halinde girdiği seçimlerde 32 bin 449 oyla yüzde 32,449 almıştı. Hem AKP hem de HDP’den sandıklara itirazlar yapılmıştı. HDP, 4 bin 800 oyun geçersiz sayıldığı ve ittifak oylarının 2 defa sayıldığını tespit etmişti. 

AKP ise, bazı sandıklardaki oyların yeniden sayılmasını istemişti. AKP’nin yaptığı itirazların birçoğu kabul edilirken, HDP’nin itirazlarının büyük bölümü reddedilmişti. AKP’li yetkililer, o dönemde de sayım ve itirazlar sürerken valilik ve İl Seçim Kurulu üyeleri ile görüşmüştü. Bazı oyların yeniden sayılarak AKP’ye yazılması ve gümrük oylarının eklenmesiyle HDP’nin kazandığı bir vekil, çok az bir oy farkla AKP’ye geçmişti. (MA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AKP’nin Hakkari hezimeti: 2018 senaryosu hortlatılmak isteniyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir