1. Haberler
  2. Özel
  3. Anka Kültür Sanat deprem bölgesinde ‘sanat atölyesi’ kuracak

Anka Kültür Sanat deprem bölgesinde ‘sanat atölyesi’ kuracak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anka Kültür Sanat gönüllüleri, deprem bölgesine gönüllü giderek hem arama-kurtarma çalışmalarına katıldı hem de yardım organizasyonları düzenledi. Bu çalışmaların ardından Türkiye’nin farklı kentlerinde yaşayan sanatseverlerle bir araya gelerek deprem bölgesinde sanat atölyesi kurmayı amaçlayan Anka Kültür Sanat gönüllüleri, gerekli materyaller için dayanışma çağrısında bulundu.

6 Şubat 2023 tarihinde Maraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Yaşanan depremlerde Maraş, Antep, Malatya, Diyarbakır, Urfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye ve Adana yıkımın ve can kaybının yaşandığı iller oldu. Depremin yaşandığı ilk günden bu yana ise Türkiye’nin her tarafından deprem bölgesi için yardım seferberliği başlatıldı.

Herkesin elinden geleni yaptığı, hem psikolojik hem de sosyolojik çalışmaların yürütüldüğü ve fiziki ihtiyaçların giderilmeye çalışıldığı bu dönemde Van’da bulunan Anka Kültür Sanat gönüllüleri deprem bölgesinde sanat atölyesi kurmak için harekete geçti. Gönüllüler, Türkiye’nin farklı kentlerinde yaşayan sanatseverlerle bir araya gelerek ortak bir dayanışma çağrısında bulundu. Sosyal medyada yaptıkları çağrılarla kendi illerinde gerekli materyalleri dayanışmayla toplamaya çalışan Anka Kültür Sanat ve Türkiye’deki diğer sanatseverler deprem bölgesinde dönüşümlü olarak atölye çalışmaları yürütecek.

‘Durumun vahameti büyüktü’

Anka Kültür Sanat’ın kurucusu Necdet Bayat, depremin ilk günü biri doktor, biri öğretmen iki arkadaşıyla Hatay’a doğru yola çıkıyor. Öncesinde birçok kişi yolda engelleneceklerini söyledikleri için Van İl AFAD Müdürlüğü’ne başvuruyorlar. Müdürlük, sadece Malatya için izin verebileceklerini aktarıyor ve izin belgesini veriyor. Bayat ve arkadaşları Hatay’a gidiyor ve söylendiği gibi bir engellemeyle karşılaşmıyor. Aksine hiç kimseyle de karşılaşmıyorlar.

Anka Kültür Sanat deprem bölgesinde ‘sanat atölyesi’ kuracak - anka sanat atolye 1
Necdet Bayat

Hatay’a ulaştıktan sonra şehrin büyük bir çoğunluğunun yok olduğunu aktaran Bayat, “Şehre girdiğimiz gece çığlık sesleri devam ediyordu hala” diyor. İnsanların çaresizlikten ne yapacağını bilmediğini aktaran Bayat, Türkiye’nin farklı yerlerinden oraya gelen insanlarla bir dayanışma ağı oluşturduklarını belirtiyor. Ellerindeki materyallerle enkazda çalışmaya gücü yetmeyen gönüllüler bu kez acil yardımlarla ilgili çalışmalar yürütmeye devam ederek ‘Hatay Deprem Dayanışma Ağı’nı oluşturuyorlar.

Hem sosyal hem psikolojik bir çalışma

Deprem bölgesinde çok sayıda sanatseverle de tanıştıklarını belirten Bayat, deprem bölgesinden döndükten sonra ne yapabilecekleri konusunu düşünürken oradaki çocukların ve kadınların psikolojik ve sosyal durumunu göz önüne alarak sanat atölyesi kurmaya karar veriyorlar. Hatay Deprem Dayanışma Ağı gibi insanların dönüşümlü olarak çalıştığı bir sanat atölyesi oluşturmaya çalışan Anka Kültür Sanat gönüllüleri ve diğer sanatseverler, Hatay’da atölyeler kuracaklar. Bayat, “Biz hem depremi yaşayan, o anlamda deneyimli olan insanlar olarak hem de buna benzer saha çalışması yürüten insanlar olarak bu çalışmayı yürüteceğiz. Sonraki süreci öngördüğümüz için o öngörüyle ilgili bir proje geliştirmek istedik. Onlara psikolojik destek sağlayacak, motive edecek bir çalışma olacağını düşünüyoruz” diyor.

‘Unutulmasın diye…’

Van depreminde yaşadıklarını da aktaran Bayat, “Felaketin boyutunu kıyaslamıyorum, ama biz de bir deprem yaşadık ve 15’inci günden sonra unutulduk. Biz de hem unutulmaması adına hem de insani ve sosyal olarak oradaki insanlara neler katabiliriz, hangi anlamda dayanışma içerisine girebiliriz ve bunu daha uzun vadeye nasıl yayabiliriz ile ilgili projeler yapmaya çalışıyoruz. Aynı çalışmayı Van depreminde de yapmıştık. Çocukları ellerinden tutarak her gün o çadırlara getiriyor akşama kadar iyi vakit geçirmelerini sağlayacak etkinlikler yapıyorduk. Hatta o dönem profesyonellik kaygısı taşımadan iki tane çocuk koromuz oluşmuştu. Bu kez de insanların travmalarını atlatmaları için onlara yardımcı olmak istiyoruz” diye vurguluyor.

Gerekli ihtiyaçlar için dayanışma çağrısında bulunan ve bir ihtiyaç listesi yayınladıklarını aktaran Bayat, birçok insanın yardım ettiğini, katkıda bulunduğunu söylüyor. Öncelikle drama, resim, fotoğrafçılık atölyeleri açacaklarını belirten Bayat, sonrasında bir cep sinema oluşturmayı hedeflediklerini söylüyor ve buna dönük çalışmalar yaptıklarını ifade ediyor.

Anka Kültür Sanat deprem bölgesinde ‘sanat atölyesi’ kuracak - anka sanat atolye 2

İhtiyaç listesi

İhtiyaç listesinde neler var:

“Oyun hamuru, parmak boya, fırça, sulu boya, kuru boya, pastel boya, A4 kâğıt, renkli fon kartonu, perküsyon çalgıları, fotoğraf makinesi, makas, yapıştırıcı, boyama kitabı, hikâye kitabı, resim kâğıdı 35X50, kurşun resim kalemi, silgi, kalem tıraş, projeksiyon cihazı, pandif ayakkabı.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Anka Kültür Sanat deprem bölgesinde ‘sanat atölyesi’ kuracak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri