1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Araştırma: Doğum kontrol hapları depresyon riskini artırıyor

Araştırma: Doğum kontrol hapları depresyon riskini artırıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsveç’te Uppsala Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, doğum kontrol hapları ile depresyon arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada 250 bin kadının verileri incelendi.

Uppsala Üniversitesi İmmünoloji, Genetik ve Patoloji Bölümü’nden Therese Johansson, doğum kontrol yöntemlerinin kadınlar için birçok faydası olduğunu savunurken, tıp uzmanları ve hastaların, bu tür çalışmalarda ortaya çıkan yan etkiler hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Araştırmada, ergenlik çağındaki kadınların doğum kontrol hapı kullanmaya başlamaları durumunda depresyon belirtilerine rastlanma oranının yüzde 130 arttığı tespit edildi. Yetişkin kullanıcılar arasında ise bu oran yüzde 92 olarak kaydedildi.

Ayrıca, doğum kontrol hapı kullanımının ilk iki yılında düzenli bir depresyon teşhisi alma riskinin yüzde 73 olduğu belirtildi.

Ancak, araştırmacılar, kadınların doğum kontrol hapı kullanmaya devam ettikleri takdirde, ilk iki yıldan sonra depresyon insidansının azaldığını belirlemişlerdir.

Bu araştırma, doğum kontrol haplarının kadınlar üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması açısından önem taşıyır. Doğum kontrol haplarının yan etkileri hakkında daha fazla bilgiye sahip olunması, hem tıp uzmanları hem de kullanıcılar için önemli bir konu.

Öte yandan, her bireyin vücut yapısı ve tepkileri farklı olduğundan, doğum kontrol yöntemleri konusunda karar verirken bir uzmana danışmanın ve kişiselleştirilmiş bir yaklaşımın benimsenmesinin önemli olduğu unutulmamalı.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Araştırma: Doğum kontrol hapları depresyon riskini artırıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir