1. Haberler
  2. Güncel
  3. Arsisa ara verdiği Kürtçe kursları yeniden başlatıyor

Arsisa ara verdiği Kürtçe kursları yeniden başlatıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arsisa Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği’nin deprem nedeniyle ara verdiği Kürtçe kurslar için başvurular başladı. 

Arsisa Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği’nin (Navenda Komeleya Lêkolînê ya Ziman Çand û Hunerê ya Arsîsyayê) Kürtçe eğitim için kurs kayıtları başladı. Van’ın Erciş ilçesinde kurulan Arsisa Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği, Van merkezde kurduğu şubesiyle de iki yıldır anadilde eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Şubat ayında yaşanan deprem nedeniyle çalışmalarına ara veren dernek, Kürtçe dersler için yeniden kayıt almaya başladı. 

Asimilasyondan kurtulmanın yolu 

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Arsisa Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği eğitmenlerinden Seyit Kılıç, anadilin bir ulus için vazgeçilemez bir unsur olduğunu belirtti. Kılıç, “İçinden geçtiğimiz bu süreçte Kürtler için anadili çok daha önemlidir. Çünkü Kürt dili dört bir yandan kuşatmaya alınmış ve asimile edilmeye çalışılıyor. Asimilasyondan kurtulmanın ilk yolu anadiline sahip çıkmakla başlar. Çünkü kültür, dil ile var olur. Dil ile sanatımıza sahip çıkabiliriz. Tarihimiz, dilimizde gizlidir. Kültür, sanat ve tarihimizin üzerinde asimilasyona karşı çıkmak ve boşa düşürmek için anadilimize sıkı sıkıya sarılmalıyız” dedi. 

‘Kimliği yok etme saldırıları’ 

Kürtçeye dönük baskıların özel savaş politikaları olduğunu dile getiren Kılıç, “Kürt halkı, tarihinden, kültüründen ve sanatından koparılarak, ulusal bilinci ve hafızası yok edilmek isteniyor. Bunun için dil kurumlarına yönelik saldırılar süre geldi. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) yayınlandığı zaman ilk olarak Kürt kültürü ve dili üzerine çalışmalar yapan kurumları kapattılar. Belediyelere kayyımlar atandığı zaman, yine bu alanlarda çalışmalar yapan birimler kapatıldı. Bu saldırılara basitçe yaklaşmak durumun gerçek vahametinden uzaklaşmak olacaktır. Çünkü tüm saldırıların altında ulusal kimliği yok etmek yatıyor. Eğer Kürt dili ortadan kalkarsa, Kürtlerin ulusal kimliği yok olacaktır” diye konuştu. 

‘Anadile sahip çıkılmalı’ 

Herkesin anadiline sahip çıkması ve dil üzerindeki baskılara karşı mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Bizler de bunun için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şubat ayında yaşanan depremden dolayı eğitimlerimize ara vermiştik. Şimdi kaldığımız yerden tekrar başlıyoruz. Başlangıç seviyesi, birinci seviye, ikinci seviye ve üçüncü seviye eğitimlerimiz tekrar başlıyor. Kayıtlarımız devam ediyor. Kürtçenin Kurmancî lehçesi üzerine eğitimler veriyoruz. Bu haftadan itibaren dersler başlıyor. Anadilini öğrenmek ve yaşatmak isteyen herkesi kurslarımıza davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Arsisa ara verdiği Kürtçe kursları yeniden başlatıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri