1. Haberler
  2. Özel
  3. Atık kumaşlardan el sanatlarına

Atık kumaşlardan el sanatlarına

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER

Van’ın İpekyolu ilçesi Bostaniçi Mahallesi’nde, giyim, üretim teknolojileri alanında açılan el sanatları kursu, geri dönüşüm malzemelerinden kıyafet ve bez bebekler üretiyor.

Usta öğretici Filiz Adsız, 7 yıldır Halk Eğitim bünyesinde çalışıyor. Halk Eğitim ve İpekyolu Belediyesi bünyesinde kurulan bir kursta görev yapıyor şu an. Adsız, toplam 14 kursiyerin olduğu kursta, dikişe yönelik mesleki eğitim verdiklerini söylüyor.

Geri Dönüşüm Malzemelerinden Kıyafete

“Özellikle giyim, üretim teknolojileri alanında eğitim veriyoruz tabii bunun dışında farklı alanları da katarak geri dönüşüm üzerine de çalışmalar yapıyoruz. Burada, öğrencilerimize faydalı olmaya çalışıyoruz. İleride iyi birer meslek sahibi olmaları için çabalıyoruz,” diyen Adsız, pandemi döneminde bir okulda kurs hocalığı yapmış ve kursa katılan kadınların, maddi durumları iyi olmayan öğrencilerden oluştuğunu vurguluyor.

Adsız, “Bu yüzden malzeme temininde sıkıntı yaşıyorlar çünkü çoğu ev kadını ve kendilerine ait bir bütçeleri yok. Biz, bu durumda ne yapabiliriz diye düşündük. Gelinlikçi bir arkadaşımdan rica ettim daha önce kullandıkları ve şu anda kullanmayacağı, çöpe atılacak gelinlik kumaşlarını bize vermesi için. Böylece hem çocuk kıyafetleri, çocuk etekleri hem de bez bebek yapımında kullandık bu kumaşları. Özellikle bez bebek yapımı çok ilgi gördü, hatta bayağı sipariş aldık. Ve o öğrencilerimden birkaçı hayatında ilk defa kendi parasını kazanmanın mutluluğunu yaşadı,” dedi.

Her türlü geri dönüşüm malzemesini değerlendiriyor kursiyerler. Örneğin sebze kasalarından, oyuncak kutuları, gelin sandıkları yaptıkları oluyor kimi zaman. Adsız, “Normalde giyim, üretim teknolojisi, kıyafet ve giyim üretmemiz gerekirken biz sınırlı kalmıyoruz. Elimizdeki malzemelerle yapılabilecek her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Sebze kasalarından nasıl faydalanırız diye düşündük, biraz araştırdık. Çeyiz sandığı ya da oyuncak kutusu gibi şeyler de yaptık. Ayrıca takı üzerine de çalışmalarımız var. Bir kursiyerimiz sosyal medyada bir sayfa açtı, Türkiye’nin birçok yerinden takı tasarımları ilgi gördü ve sipariş aldı,” diyor.

Bez bebekleri, belli bir ücret belirlemeden genelde çevrelerinde bulunan insanlara satıyor kursiyerler. Herkesin bütçesine göre satışlarımız oluyor, diyor Adsız. Ve ekliyor, “Tabii ki sonuçta bir emek veriliyor, her ne kadar geri dönüşüm ürünü olsa da ortada verilmiş bir emek var. Emeğin karşılığını almaya çalışıyoruz ama belirli bir fiyatlandırmamız yok. Satılan bütün ürünlerin geliri, kursiyerlere ait biz sadece aracı olup, yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

Atık kumaşlardan el sanatlarına - filiz
Filiz Adsız

‘Sebze ve Meyve Kasalarından Oyuncak Kutuları Yaptık’

2 aydır kursiyerlik yapan Semra Kuşan, “Kursa gelirken evimizde bulunan fakat işe yaramayan kumaş parçalarını getirip burada değerlendirdik. Kendimize, çocuklarımıza kıyafetler yaptık. Tabii bunun da belirli bir sınırı var imkânlar dahilinde getirebildiğimiz ürünler oldu getiremediğimiz ürünler oldu. Bu noktada Filiz Hanım, kendi kişisel ilişkileri üzerinden bizlere geri dönüşüm üzerinden gelinlik kumaşlarını ve temin edebildiği ürünleri getirdi. Onlarla çocuklarımıza kıyafetler tasarladık. Sebze meyve kasalarından çocuklar için oyuncak kutuları yaptık. Daha sonra çevremize bu tarz ürünleri yaptığımızı duyurduk. Onlar da ürünlerimizi görüp beğenince sipariş vermeye başladılar,” dedi.

Atık kumaşlardan el sanatlarına - semra
Semra Kuşan

Kuşan, yaptıkları ürünlerin ev ekonomisine katkısı olduğunu belirtiyor: “Elde ettiğimiz geliri çocuklarımızın okul harçlıkları ve diğer küçük harcamalar için kullanıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılamış oluyoruz böylece. Çokta memnun kalıyoruz bu durumdan. Çünkü maddi imkanlarımız kısıtlı böyle olunca da ev ekonomisine katkımız önemli oluyor. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmak bize gurur veriyor. Bir şeyler üretebileceğimizi hem kendimize hem de çevremize ispat ettik.”

Ürünler Sergilerde Satılıyor

Sema Halak da 2 aylık kursiyerlerden biri. Geri dönüşüm ürünlerini değerlendirirken yaptıkları işler arasında, kızı ve kendisi diktiği kıyafetlerden söz ediyor. Sergilerde yapılan satışlardan söz eden Halak, “Sergi satışlarından iyi bir gelir elde ediyoruz, bu da bizi mutlu ediyor. Belediye tarafından sergi düzenleniyor. Bizler de yaptığımız ürünleri götürüp o sergilerde satma ve tanıtma fırsatı buluyoruz. Benim amacım, burada mesleği öğrendikten sonra bir terzi dükkânı açmak. Yaptığımız ürünlerin ev ekonomisine katkısı oluyor. Yaptığımız ürünler elimizde kalmıyor, hepsi satılıyor. Sipariş aldığımızda, belediye belirli bir program dahilinde ürün getiriyor. Kimi zamanda Filiz hocamız geri dönüşüm malzemelerini getiriyor ve onları değerlendiriyoruz,” diyor.

Atık kumaşlardan el sanatlarına - sema halak
Sema Halak

Haber: Yeşim Karaağar

Video / Fotoğraf: Zafer Avnaş

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Atık kumaşlardan el sanatlarına
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir