1. Haberler
  2. Güncel
  3. Bağımsızlık girişiminde bulunan Katalan lidere ‘yakalama’ operasyonu

Bağımsızlık girişiminde bulunan Katalan lidere ‘yakalama’ operasyonu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Katalonya Bölgesi’ndeki bağımsızlık girişimi sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kalan Carles Puigdemont, 7 yıl sonra Barselona’ya geri döndü. Puigdemont’un tutuklanması için operasyon başlatıldı.

İspanya’nın Katalonya Bölgesi’nde 2017’deki tek taraflı bağımsızlık girişiminin başını çeken dönemin Katalonya yönetimi başkanı Carles Puigdemont, Başbakan Pedro Sanchez’in Katalan siyasiler için af çıkarmasından sonra Barselona’ya döndü. Ancak 7 yıl sonra Barselona’ya dönen Puigdemont’in yakalanması için operasyon başlatıldığı belirtildi.

Puigdemont, hakkındaki tutuklama kararının devam etmesine rağmen döndüğü kentte binlerce destekçisi tarafından coşkuyla karşılandı. Puigdemont, Katalan parlamentosunun yakınındaki Zafer Anıtı’nda kurulan bir kürsüden binlerce destekçisine Katalanca seslenerek, “Bugün, hâlâ burada olduğumuzu göstermek için geldim” dedi.

Reuters’ın görgü tanıklarına dayandırdığına göre, Puigdemont’a emniyet güçleri tarafından ilk etapta herhangi bir müdahalede bulunulmadı.

Devlet televizyonu: Operasyon başlatıldı

Ancak devlet televizyonu TV3, hakkında devam eden tutuklama kararına dayanarak Katalan polisi tarafından Puigdemont’u tutuklamak için operasyon başlatıldığını duyurdu.

Ne olmuştu?

İspanya Yüksek Mahkemesi geçen ay, Puigdemont hakkında açılan bir “terörizm” soruşturmasını kapatmış ancak af yasasına getirdiği istisnalarla dönüşünü engellemeye çalışmıştı. Mahkeme, “terörizm” soruşturmasını kapatma sebebini “usul hatası” diye açıklamıştı. Söz konusu “terörizm” soruşturması, binlerce eylemcinin Barselona havaalanına erişimi birkaç saat boyunca engellediği kitlesel bir eylemi de içeren Katalan bağımsızlığı yanlısı protestolarda bulunan Demokratik Tsunami adlı gruba ve onun “sokak terörizmi eylemlerini” el altından yönettikleri iddiasıyla 10 Katalan siyasi lidere Temmuz 2021’de açılmıştı.

Bu kişiler arasında, 2017’deki tek taraflı bağımsızlık girişiminin başını çeken dönemin bölgesel yönetim başkanı Puigdemont, bağımsızlık yanlısı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (Esquerra Republicana de Catalunya/ERC) Genel Sekreteri Marta Rovira ve ERC milletvekili Ruben Wagensberg de vardı. Soruşturmanın düşürülmesi sonrası Rovira ve Wagensberg’in İspanya’ya hapse atılma tehlikesi olmadan dönmesinin önü açılmıştı. Ancak tek taraflı bağımsızlık ilanını muğlak bir dille de olsa gerçekleştirip altını imzalamış Puigdemont için geçerli değildi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bağımsızlık girişiminde bulunan Katalan lidere ‘yakalama’ operasyonu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir